30 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ


ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ

(μέλη πολύτεκνων και πολυμελών οικογενειών, τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας, ορφανοί από έναν ή δύο γονείς, διακριθέντες στον τομέα του αθλητισμού και στοιχειοθετούντες δικαίωμα μετεγγραφής σε σχέση με τον αδελφό ή αδελφή τους στην περιφέρεια ).
http://metegrafes.minedu.gov.gr
http://www.minedu.gov.gr

29 Σεπτεμβρίου 2010

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ COSMOTE

ΓΙΑ ΕΝΑΤΗ συνεχόµενη χρονιά φέτος, η CosmΟΤΕ προκηρύσσει πρόγραµµα υποτροφιών για δέκα πρωτοετείς φοιτητές ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυµάτων (ΑΕΙ) που προέρχονται από σχολεία της περιφέρειας, µε στόχο την ενίσχυση των πανεπιστηµιακών σπουδών τους.

28 Σεπτεμβρίου 2010

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ ΝΗΠΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Πηγή esos.gr
Για την εγγραφή μαθητών στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό Σχολείο, εκτός των άλλων, απαιτείται και «επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας του μαθητή ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα
προβλεπόμενα εμβόλια και η οδοντολογική εξέταση, σύμφωνα με τις παρ. 2β και 3 βτων άρθρων 7 των Π.Δ. 200 & 201/98 (ΦΕΚ 161Α) .

ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΩΝ ΚΟΛΕΓΙΩΝ

Πηγή esos.gr
Οι απόφοιτοι των «Κολλεγίων» (Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης)  τα οποία εδρεύουν νόμιμα στην Ελλάδα και διαθέτουν έγκυρες συμβάσεις πιστοποίησης (validation) ή δικαιόχρησης (franchising) με Πανεπιστήμια άλλων κρατών-μελών της Ευρ. Ένωσης, δύνανται να ζητήσουν την αναγνώριση των
επαγγελματικών προσόντων που ενδεχομένως έχουν αποκτήσει στα εν λόγω κράτη-μέλη, κατόπιν των σπουδών που πραγματοποίησαν στα ως άνω ΚΕΜΕ.

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΕΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

Η αντιστοιχία των τμημάτων ισχύει μόνο για μετεγγραφές φοιτητών εσωτερικού, οι οποίοι έχουν εισαχθεί ή εισάγονται κατά περίπτωση σε πανεπιστημιακό τμήμα ύστερα από επιτυχή συμμετοχή τους σε εξετάσεις μαθημάτων που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο, και μόνο για τμήματα που εδρεύουν σε διαφορετικές πόλεις. Τα τμήματα που θεωρούνται αντίστοιχα μεταξύ τους και εδρεύουν στα πολεοδομικά συγκροτήματα Αττικής και Θεσσαλονίκης δεν υπάγονται στις διατάξεις για μετεγγραφή φοιτητών.

27 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΑΜΑΔΕΣ ΣΕ ΝΕΥΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Στις φάµπρικες της Γερµανίας και στου Βελγίου τις στοές. Αυτό το τραγουδάκι θέλω να τους τραγουδήσω αλλά δεν τολµάω, έτσι «φορτωµένες» που είναι. Οι φίλες µου αποχαιρετούν τα παιδιά τους που φεύγουν για σπουδές, Εράσµους και µεταπτυχιακά κι έχει πέσει µαύρο στην οθόνη. Βασικά, ούτε που µιλιούνται οπότε κάνω υποµονή και µέχρι να ξαναπέσουν στην ανάγκη µου, απλώς τις παρατηρώ να οργανώνουν από µακριά κι από κοντά την καθηµερινότητα των τέκνων τους. Κλινοσκεπάσµατα, καφετιέρες, φουρνάκια µικροκυµάτων, σαπουνοθήκες, πιστωτικές κάρτες, κινητά, Ιντερνετ, πετσέτες, βρακιά, κάλτσες, φανελάκια, µπιτζάµες, κουρτίνες, ντεπόν, αντιβιοτικά, χανζαπλάστ, πατάκια για το µπάνιο, λες και δεν θα το αφήνουν λίµνη εκεί όπως εδώ και παντού.
Μετά ξεροψήνονται ώρες στο φέισµπουκ και στο Skype να µάθουν πώς τα περνάει το παιδί εκεί στα µαύρα ξένα, Λονδίνο, Σαουθάµπτον, Παρίσι, Λυών, Βοστώνη, Βαρκελώνη, Αµστερνταµ, Βερολίνο, Μόναχο, Στοκχόλµη, Κοπεγχάγη, Εδιµβούργο, βρεεεε τα κακόµοιρα...
Τα παίρνω στο κρανίο κι αµέσως τηλεφωνώ στη µάνα µου να διευκρινίσω µε καθυστέρηση δεκαετιών πώς το βάσταξε η καρδιά της να µε στείλει φοιτήτρια µ’ ένα κρεβάτι κι ένα κανάτι, χωρίς καφετιέρα, τηλεόραση, τηλέφωνο και γυαλικά από το Ικέα αλλά την βρίσκω πολύ απασχοληµένη.
Δεν µπορεί τώρα, λέει, γιατί έχει ραντεβού στο κoµµωτήριο. Το απόγευµα θα µιλήσει µε την εγγονή της στο Skype και µην τη δει το παιδί αχτένιστη. Μαµά, αγιούτο. Πας καλά

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ

ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΗ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΗ Η ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ

Ευκολότερη εισαγωγή στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ καθώς οι φοιτητές θα εισάγονται σε σχολές ή ακόμα και σε πανεπιστήμια (π.χ. στο Πάντειο) αντί σε τμήματα όπως τώρα.
Δυσκολότερη όμως η αποφοίτηση, καθώς θα κρίνονται βάσει των επιδόσεών τους μέσα στα ιδρύματα και δεν θα μπορούν πια να μετατρέπονται σε «αιώνιους», όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση.

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Πηγή esos.gr
Τρεις διαδικτυακοί τόποι διαβούλεσης επί των προτάσεων του υπ. Παιδείας για το νέο νόμο πλαίσιο θα δημιουργηθούν , όπου θα κατατίθενται απόψεις και προτάσεις. Η διαβούλευση θα κρατήσει τριες μήνες
  • Ο ένας θα είναι για τους εκπαιδευτικούς, για τους καθηγητές,
  • ο δεύτερος είναι για τους φοιτητές και
  • ο τρίτος είναι για τους πολίτες και τους κοινωνικούς χώρους.

26 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα μπροστά σε πρωτόγνωρες προκλήσεις. Βιώνουμε δύσκολες μέρες και ξέρουμε ότι απαιτούνται συντεταγμένες απαντήσεις.


  • Πολιτεία και κοινωνία οφείλουν να αντιδράσουν θετικά, αποτελεσματικά και δημιουργικά σε αυτό το κρίσιμο διακύβευμα. Ο τρόπος της απάντησης θα προσδιορίσει τελικά και τη φυσιογνωμία της χώρας μας.


  • Η ηθική ευθύνη είναι αναντίλεκτα συλλογική. Κυβέρνηση, κοινωνία και ο καθένας από εμάς ατομικά και ξεχωριστά οφείλουμε να συνεισφέρουμε με υπευθυνότητα και μέσα από οποιαδήποτε ιδιότητα κατέχουμε.

ΑΦΑΙΡΕΣΗ 2 ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

Πηγή esos.gr
Σε αφαίρεση των ενοτήτων 14 και 15 στο Ι) Διδαγμένο Κείμενο, Β. Κείμενα,  Ι. Πλάτων, από την  εξεταστέα-διδακτέα ύλη του Μαθήματος ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ της Θεωρητικής κατεύθυνσης Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείο προχώρησε με απόφασή του το υπ. Παιδείας , με το αιτιολογικό ότι «εκ παραδρομής περιελήφθησαν στην πρόσφατη  Υπουργική Απόφαση 104845/26-08-2010 (Β΄ 1475) (ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΤΕ) με την οποία καθορίζεται η εξεταστέα - διδακτέα ύλη των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2010-2011

 Eιδικότερα η τροποποιητική απόφαση έχει ως εξής:

ΒΡΕΤΑΝΙΑ : 2020 ΤΕΛΟΣ Ο ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΣ

Ένα φιλόδοξο σχέδιο θα εφαρμόσει η Βρετανία με στόχο την ευκολότερη διαδικτυακή πρόσβαση για τους 6,4 εκατομμύρια Βρετανούς ηλικίας πάνω από 65 χρονών.
Ποσοστό 60% των κατοίκων της Βρετανίας ηλικίας πάνω από 65 δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το Ίντερνετ, σύμφωνα με στοιχεία του 2010 από την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας. Όπως είναι φυσικό, περισσότερα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας συνδέονται στο Διαδίκτυο με την πάροδο του χρόνου, καθώς όλο και περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν πλέον και online. Ωστόσο, παραμένει ο φόβος ότι δεν υπάρχει επαρκής υποστήριξη για εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο να ξεπεραστούν από την τεχνολογική εξέλιξη.

ΕΞΙ << ΕΝΤΟΛΕΣ>> ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ

Παιδαγωγικές μεθόδους μακριά από την κοινοτοπία συνιστά στους δασκάλους ο εκπαιδευτικός Ντίλαν Γουίλιαμ  
Το μόνο που χρειάζεται μια τάξη δημοτικού σχολείου για να γεμίσει με χαρούμενα παιδιά είναι να εφαρμόσουν οι δάσκαλοι έξι απλές, ελαφρώς «ανορθόδοξες» πρακτικές, υποστηρίζει ο υποδιευθυντής του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Ντίλαν Γουίλιαμ . Για να αποδείξει τα λεγόμενά του εφάρμοσε πειραματικά τις μεθόδους του επί περίπου δύο μήνες σε μια τάξη παιδιών όλων των επιπέδων, ηλικίας 12-13 ετών, και όπως αποκαλύπτει ντοκυμαντέρ του ΒΒC που κατέγραψε την προσπάθειά του είχε πολύ καλά αποτελέσματα.

25 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Πηγή esos.gr
Στόχος του υπ. Παιδείας είναι η πιστοποίηση της γνώσης ηλεκτρονικού υπολογιστή να γίνεται στο Γυμνάσιο», είπε ο Ειδικός Γραμματέας του υπ. Παιδείας Μιχάλης Κοντογιάννης , μιλώντας στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα τις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση, που διοργανώνει το Τμήμα Κοινωνικής & Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Τεχνολογιών Πληροφορίας και  Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (ΕΤΠΕ)


24 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Γ΄ΤΑΞΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ

Μετά από σχετική εισήγηση του Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (Πράξη 16/2010) η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου απέστειλε στα Λύκεια εγκύκλιο με οδηγίες για τη διδασκαλία των Μαθηματικών της Γ΄ τάξης Ημερήσιου και Δ΄ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου. ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Πηγή esos.gr
Η διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των δε δεκαπενταμελούς συμβουλίου ισχύουν οι διατάξεις των παρ. 10 και 29 του άρθρου 3 της με αριθ. πρωτ. 4094/Γ2/23-09-1986 (Φ.Ε.Κ. 619 Β΄) Υπουργικής Απόφασης, σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε σήμερα στα σχολεία το υπ. Παιδείας.ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ

ΣΤΙΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΛΗΓΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΤΟ ΓΡΑΠΤΟ ΤΟΥ

Πηγή esos.gr
Λήγει την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου η προθεσμία που έχει δώσει το υπ. Παιδείας για την υποβολκή αιτήσεων από τους υποψηφίους για τα ΑΕΙ που έλαβαν φέτος (2010) μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις κι επιιθυμούν να δουν τα γραπτά τους.
Το esos.gr δημοσιεύει τη σχετική υπουργική απόφαση η οποία καθορίζει τη διαδικασία επίδειξης των γραπτών δοκιμίων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Ειδικότερα η υπουργική απόφαση έχει ως εξής:

ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ

Πηγή esos.gr
Οι δηλώσεις συγγραμμάτων από τους φοιτητές θα ξεκινήσουν από την Δευτέρα 4/10/2010, με χρήση των κωδικών πρόσβασης (username /password) που χορηγούνται
 από τα οικεία Ιδρύματα. Οι κωδικοί πρόσβασης είναι οι ίδιοι με αυτούς του πληροφοριακού συστήματος Γραμματείας.
Όσοι φοιτητές ενδιαφέρονται να μάθουν εάν διαθέτουν έγκυρους κωδικούς πρόσβασης, μπορούν να κάνουν κλικ εδώ
Για να δουν οι φοιτητές τα επιμέρους συγγράμματα που έχουν επιλεγεί από τα Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ θα πρέπει να κάνουν κλικ εδώ

ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Για όσους ενδιαφέρονται για το πού (το) πάνε οι νεοελληνικές σπουδές διεθνώς, το 4ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ηµέρες στη Γρανάδα της Ισπανίας, υπήρξε σίγουρα ένας καλός δείκτης. Οι περισσότερες από 350 ανακοινώσεις πανεπιστηµιακών, που προέρχονταν από την Ελλάδα αλλά και 15 τουλάχιστον χώρες της Ευρώπης και της Αµερικής, έδειξαν µια δυναµική. Ελληνικά προγράµµατα υπάρχουν και συντηρούνται σε µεγάλα πανεπιστήµια όλων σχεδόν των χωρών της Ευρώπης, ενώ στην (πρώην) Ανατολική Ευρώπη δηµιουργούνται νέα τµήµατα (καλά παραδείγµατα η Γεωργία, η Ρωσία, η Σερβία) και οι πανεπιστηµιακοί φοιτητές νεοελληνικών αυξάνονται. Αν κανείς συνυπολογίσει µια κινητικότητα που αχνοφαίνεται στην Ασία (ιδίως στην Κίνα), αλλά και τις υπάρχουσες πανεπιστηµιακές έδρες ελληνικών στην Αυστραλία και την Αµερική, τότε µπορεί να µιλήσει για µια κρίσιµη στιγµή για την πανεπιστηµιακή πορεία των νεοελληνικών σπουδών «προς τα έξω».

23 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΟ ΦΕΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΓΓΡΑΦΕΣ , ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΟΕΕΚ

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης ο νόμος για τη Δια Βιου Μάθηση στον οποίο περιλαμβάνονται και οι διατάξεις για τις μετεγγραφές, την κατάργηση του ΟΕΕΚ κλπ.ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΦΕΚ

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΘΑΛΗΣ

Πηγή esos.gr
Ο διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές των Β΄ και Γ΄ τάξεων των Γυμνασίων, όλων των τάξεων των Γενικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Λυκείων. Οι δηλώσεις συμμετοχής των ενδιαφερομένων θα υποβληθούν στο σχολείο που φοιτούν, και θα διαβιβασθούν άμεσα στις Διευθύνσεις και στα Γραφεία Δ.Ε. κ΄ Ε.Ε. όπου ανήκουν.
 μέχρι και την 22α  Οκτωβρίου 2010,

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ

Το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας εκκένωσε τα δωμάτια στα οποία διέμεναν άτομα χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις. Παράλληλα θα λειτουργήσει ιστοσελίδα με αγγελίες για σπίτια και ξενοδοχεία με χαμηλές τιμές «Εκκαθάριση» στο 27% των δωματίων που υπάγονται στις φοιτητικές και σπουδαστικές εστίες πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα 2.500 δωμάτια, από τα 8.200 που διατίθενται, να αδειάσουν για να δοθούν στους φετινούς πρωτοετείς φοιτητές που τα δικαιούνται.

ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ για τις µεγάλες αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στη λειτουργία των πανεπιστηµίων ξεκινά την ερχόµενη Κυριακή, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, στους Δελφούς.
Σε πανηγυρική συνεδρίαση, στην οποία θα συµµετάσχουν έλληνες και ξένοι ακαδηµαϊκοί και στελέχη της εκπαίδευσης, µεταξύ των οποίων ο πορτογάλος υπουργός Παιδείας κ. Jose Μariano Gago, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και ο Πρωθυπουργός θα ενηµερώσουν τους πρυτάνεις, τους προέδρους ΤΕΙ και εκπροσώπους της ακαδηµαϊκής κοινότητας για το γενικό πλαίσιο των επικείµενων αλλαγών.

22 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΝΑ ΔΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ

Νέα σελίδα στον χώρο της έρευνας στην Ελλάδα επιχειρεί να ανοίξει το υπουργείο Παιδείας με προίκα το ένα δισ. ευρώ από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ). «Η νέα πολιτική πρέπει να είναι κατ' εξοχήν εξωστρεφής, να φέρει δυνάμεις στην Ελλάδα, αλλά και να στείλει τις δυνάμεις της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο», ανέφερε χθες η υπ. Παιδείας, κ. Αννα Διαμαντοπούλου. «Στην Ελλάδα υπάρχουν θύλακοι αριστείας στον χώρο της έρευνας. Αλλά είναι σκόρπιοι σε ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα», τόνισε, μιλώντας στην «Κ», ο καθηγητής στην Ιατρική του Παν. Κρήτης, κ. Μπάμπης Σαββάκης. 

ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΑΜΑΤΑ

Πηγή esos.gr
Κατά το νέο σχολικό έτος 2010- 2011 την απόφαση για τα θεάματα (παραστάσεις θεατρικές, κουκλοθεατρικές, θεάτρου σκιών και κινηματογραφικές ταινίες) που θα παρακολουθήσουν οι μαθητές, θα λαμβάνουν από κοινού ο Σύλλογος Διδασκόντων και
 ο Σύλλογος Γονέων του κάθε σχολείου, σύμφωνα με εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα του υπ. Παιδείας Β. Κουλαιδή.
Επίσης σύφωνα με ην ίδια  εγκύκλιο:

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ κ. ΠΑΝΑΡΕΤΟΥ

Aρθρο του υφ. Παιδείας Γ. Πανάρετου στην Απογευματινή
Ιωάννης Πανάρετος , Υφυπουργός Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
 Το πρόβλημα της εκχώρησης επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους ΤΕΙ που ταλανίζει την χώρα πάνω από 20 χρόνια, αποτελεί μια ακόμα έκφανση της έλλειψης ορθολογισμού του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Η ανακοίνωση των εισαγομένων μετά από τις Πανελλήνιες εξετάσεις και οι περισσότερες από 4.000 κενές θέσεις, επιβεβαίωσαν ότι ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην χώρα ήταν ανεπαρκής, αναποτελεσματικός και οικονομικά αδόκιμος. Η δημιουργία τμημάτων με ελκυστικούς τίτλους κάτω από την πίεση των τοπικών παραγόντων σε διάφορες περιοχές της χώρας είναι φανερό ότι οδήγησε στα προβλήματα που διαπιστώνουμε σήμερα.

21 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΕΤΑΓΓΡΑΦΕΣ

Στις 4 Οκτωβρίου ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα και κλείνει στις 14 Οκτωβρίου για όσους επιθυμούν να κάνουν αίτηση για μεταγγραφή.

ΧΑΛΚΙΝΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ 4η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ

ΜΕ ΔΥΟ µετάλλια και µία τιµητική διάκριση στις αποσκευές της επιστρέφει αύριο από το Πεκίνο η ελληνική οµάδα που συµµετείχε στην 4η Ολυµπιάδα Αστρονοµίας και Αστροφυσικής.
«Χάλκινοι» αναδείχτηκαν ο Ορφέας Βουτυράς από την Αθήνα και ο Γιώργος Λιούτας από τα Τρίκαλα, οι οποίοι κατέκτησαν την τρίτη θέση, ανάµεσα στους 110 µαθητές από 22 χώρες, ενώ ο Νίκος Φλεµοτόµος από την Αθήνα απέσπασε τιµητική διάκριση. Οι δύο µαθητές που απέσπασαν µετάλλια εξετάστηκαν στη θεωρία, την ανάλυση δεδοµένων και τις αστρονοµικές παρατηρήσεις, ενώ τους ζητήθηκε να βρουν την ακριβή ηµεροµηνία του έτους, σύµφωνα µε συγκεκριµένη διάταξη των αστεριών και κατάφεραν να συγκεντρώσουν ποσοστό 75% στη βαθµολογία τους στις εξετάσεις που έγιναν στο πλανητάριο του Πεκίνου.
Τα µέλη της πενταµελούς ελληνικής οµάδας, στην οποία συµµετείχαν επίσης η Δέσποινα Παζούλη από τη Δράµα και ο Στέφανος Τύρος από την Καλαµάτα, επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τη χώρα µας, αφού συγκέντρωσαν την καλύτερη βαθµολογία στους εθνικούς διαγωνισµούς. «Οι έλληνες µαθητές απέδειξαν τις ικανότητές τους, καθώς διαγωνίστηκαν µεταξύ των καλύτερων των υπόλοιπων χωρών», τόνισε ο επικεφαλής της αποστολής, καθηγητής του τµήµατος Φυσικής του ΑΠΘ, Γιάννης Σειραδάκης.ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ WEBSITE ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

http://www.free-ebooks.gr Αν έχετε όρεξη για διάβασμα αλλά... βαριέστε να πάτε μέχρι τη βιβλιοθήκη, απλά κάντε κλικ! Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν ολόκληρα σχολικά βιβλία και βοηθήματα, όπως είναι τυπωμένα στο χαρτί. Το Ανθολόγιο, τα Αρχαία Ελληνικά, η Φυσική και δεκάδες ακόμη εγχειρίδια σας περιμένουν να τα διαβάσετε online και να τα αποθηκεύσετε στον σκληρό σας δίσκο. Μαζί και πολλά εξωσχολικά, λογοτεχνικά ή επιστημονικά βιβλία. http://diagonisma.gr/ Ο «εφιάλτης» των μαθητών, τώρα στην οθόνη σας! Περιηγηθείτε σε μία από τις μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων με παλιά διαγωνίσματα, τεστ και θέματα εξετάσεων. Η ιστοσελίδα παραπέμπει σε links από φροντιστήρια και ιστοσελίδες εκπαιδευτικών. Χρειάζεται, όμως, υπομονή για να βρείτε αυτό που ψάχνετε, καθώς μερικοί σύνδεσμοι δεν δουλεύουν.

20 Σεπτεμβρίου 2010

ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Πηγή  esos.gr
Παρουσιάζουμε βήμα προς βήμα που τι πρέπει να ακολουθήσει ο κάθε φοιτητής που θα κάνει αίτηση για την μετεγγραφή τους ,όπως μας την περιέγραψε σήμερα στο υπουργείο ο αρμόδιος  για το νέο σύστημα Κ.Λαιμός.
Ας υποθέσουμε ότι είμαι ένας φοιτητής ο οποίος μόλις έχει περάσει στο Τμήμα
 Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχω 3 αδέλφια, οπότε ανήκω στις επιτρεπόμενες κατηγορίες μετεγγραφών και επιθυμώ να μετεγγραφώ στο νομό Αττικής για να είμαι κοντά στη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας των γονέων μου.
                     

SOS ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΑΝΤΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ


Καταπόνηση των μυών και τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης των παιδιών προκαλεί η μεταφορά της βαριάς σχολικής τσάντας. Βλάβες και από την κακή θέση του σώματος στο θρανίο 
Μυϊκή καταπόνηση προκαλεί στους μαθητές η κακή θέση του σώματος στο θρανίο και η μεταφορά της βαριάς σχολικής τσάντας. Το 37% των παιδιών διαμαρτύρονται για πόνους στην πλάτη, οι οποίοι είναι συνήθως μυϊκής αιτιολογίας. Ο πιο συχνά εμφανιζόμενος πόνος εντοπίζεται στη ράχη και στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.
«Η βαριά τσάντα είναι μια συνεχόμενη πηγή καταπόνησης και τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης του παιδιού», εξηγεί στο «Eθνος» ο ορθοπαιδικός χειρουργός κ. Εμμανουήλ Ζαμπιάκης. Η μεταφορά της, ωστόσο, δεν προκαλεί ούτε επιδεινώνει σκολίωση ή κύφωση της σπονδυλικής στήλης, οι οποίες αποτελούν τις πιο συχνές παραμορφώσεις στην παιδική ηλικία.
Οι γονείς δεν πρέπει να αδρανούν όταν το παιδί παραπονιέται για πόνο. Καλό είναι να συμβουλεύονται έναν ειδικό, καθώς υπάρχει πάντα κάποια αιτία. Η φράση «το παιδί πονάει επειδή μεγαλώνει» - σημειώνει- δεν έχει θέση στη σύγχρονη Ιατρική, ενώ η πρόληψη στην παιδική ηλικία διασφαλίζει ότι το παιδί θα εξελιχθεί σε έναν υγιή ενήλικα.

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Πηγή esos.gr
Την εισαγωγή της Ρομποτικής στο Δημοτικό, αλλά και στο Γυμνάσιο, προτείνει η Πανελλήνια Ένωση καθηγητών Πληροφορικής για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση διότι
 θεωρεί ότι η κατασκευή και ο απλοϊκός προγραμματισμός των κινήσεων ενός ρομπότ ενθουσιάζει τα παιδιά όλων των ηλικιών και τους προσφέρει τη δυνατότητα ανάπτυξης κριτικής σκέψης.
Ειδικότερα η πρόταση έχει ως εξής:

19 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΕΤΑΓΓΡΑΦΕΣ ΕΞΠΡΕΣ ΣΤΑ ΑΕΙ ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ

Με πλεονέκτημα τη σημαντική επίσπευση της διαδικασίας αλλά και με επιμέρους ενστάσεις, εφαρμόζεται φέτος το νέο σύστημα μετεγγραφών στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

ΤΑ ΣΥΝ ΚΑ ΤΑ ΠΛΗΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝΜία ακόμη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση βρίσκεται προ των πυλών. Το «κερασάκι στη τούρτα» είναι και πάλι η αλλαγή του συστήματος των πανελλήνιων εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κάτι που επιχείρησαν σχεδόν όλοι οι υπουργοί Παιδείας των τελευταίων δέκα-δεκαπέντε ετών.

Αυτή τη φορά η Αννα Διαμαντοπούλου περιέγραψε τις βασικές αρχές του νέου εξεταστικού συστήματος που θα ισχύσει από το σχολικό έτος 2013-14 και αφορά στους μαθητές οι οποίοι του χρόνου θα πηγαίνουν στην πρώτη τάξη λυκείου και θα αντιμετωπίσουν ένα τελείως νέο σχολείο, με υποχρεωτικά και επιλεγόμενα μαθήματα, με εκπόνηση εργασιών, αλλά και με εσωτερικές εξετάσεις.

ΠΟΙΑ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΡΝΗΣΗ

Στη χώρα των αριθμών η άρνηση έχει τη δική της αξία-και γεννά τα δικά της ερωτήματα. Μακριά από θέσφατα, η λειτουργικότητα των αρνητικών αριθμών ορίζεται με φαντασία και ελευθερία, απαραίτητη και για τους μικρούς μαθητές του Γυμνασίου που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή μαζί τους .

18 Σεπτεμβρίου 2010

Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

Η συστηματική άσκηση του νου μπορεί να αναβάλει αλλά δεν αποτρέπει οριστικά την άνοια
Από πλήθος ιατρικών δημογραφικών μελετών προκύπτει ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει μια σημαντική αύξηση των λεγόμενων νευροεκφυλιστικών παθήσεων, των ασθενειών δηλαδή που οφείλονται στον σταδιακό εκφυλισμό και εν τέλει στον μαζικό «θάνατο» των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να πλήττονται βασικές νοητικές λειτουργίες του ατόμου, όπως η μνήμη, η ικανότητα λεκτικής έκφρασης, η έκφραση συναισθημάτων, αλλά και η κινητικότητα.

17 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΙΣ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Πηγή esos.gr
Για τη διευκόλυνση των εκλογέων και τη διασφάλιση της ευρύτερης δυνατής συμμετοχής τους στις εκλογές για την ανάδειξη  αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης το υπ. Παιδείας αποφάσισε να μη λειτουργήσουν εκέινη την ημέρα τα σχολεία , χορηγώντας άδεια
μιας (1) ημέρας σε όλους τους εκπαιδευτικούς  που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Το υπ. Παιδείας καλεί τους  Διευθυντές των σχολικών μονάδων να ενημερώσουν έγκαιρα τους μαθητές.

ΘΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Πηγή esos.gr
Οδηγίες για τη διδασκαλία των Θετικών Μαθημάτων της Α΄, Β΄ τάξης Ημερήσιου και Α΄, Β΄, Γ΄ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου, απέστειλε το υπ. Παιδείας, προς όλα τα Λύκεια της χώρας.  ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΝΕΤΕ

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΝΤΙΝΕΣ

«Τίτλοι τέλους» για το καλοκαίρι. «Αυλαία» για τα σχολεία. Η εποχή είναι κατάλληλη για να δώσουν οι γονείς ένα τέλος στις θερινές διατροφικές «ατασθαλίες» των παιδιών. Απαιτείται όμως προσοχή, λένε οι ειδικοί. Και αυτό διότι περισσότερα από τα μισά σχολικά κυλικεία πωλούν απαγορευμένα προϊόντα, πλούσια σε «κακά» λιπαρά και αλάτι. Η προετοιμασία κολατσιού από το σπίτι για τα μικρότερα παιδιά και μια ειδική προπαιδεία για τους εφήβους ώστε να είναι ικανοί να επιλέξουν... το στάχυ από την ήρα των κυλικείων αποτελούν τις ενδεδειγμένες τακτικές.

16 Σεπτεμβρίου 2010

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και ανταποκρινόμενο στα αιτήματα Φορέων για υποστήριξη σε
 δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μικρών μαθητών και των γονέων τους με στόχο την πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, επισημαίνει προς τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και όλους τους πολίτες γενικότερα τους βασικούς κανόνες οδικής ασφάλειας που πρέπει να τηρούνται για την ασφάλεια των παιδιών.
 Με βάση στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα παιδιά είναι οι κατ’ εξοχήν ευάλωτοι χρήστες του δρόμου καθόσον τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν παγκοσμίως την 2η αιτία θανάτου για τις ηλικίες 5-14 ετών. 
Συγκεκριμένα το Ι.Ο.ΑΣ. επισημαίνει: 

15 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

Μετά από σχετική εισήγηση του Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (πράξη 04/2010) υπ. Παιδείας απέστειλε οδηγίες σχετικά με τη διδασκαλία των Μαθημάτων και των τριών τάξεων του Γενικού Λυκείου.ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΝΕΤΕ

ΤΟ 1o ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ I-Teacher.gr

αναρτήθηκε  το 1ο τεύχος του περιοδικού i-Teacher.gr (τεύχος Σεπτεμβρίου 2010)
Διατίθεται για ελεύθερο download

ΔΩΡΕΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

Το Project Gutenberg, που ιδρύθηκε το 1971, είναι μια εθελοντική προσπάθεια για την ψηφιοποίηση των βιβλίων (αλλά και γενικότερα πολιστικών έργων) που δεν έχουν πια πνευματικά δικαιώματα (public domain) και την ευρύτερη δυνατή διάθεσή τους ως e-books σε μια σειρά από ανοιχά πρότυπα αρχείων.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία... 99 βιβλία στα ελληνικά, τα οποία είναι διαθέσιμα για δωρεάν κατέβασμα σε μια σειρά από διαφορετικά είδη αρχείων, με συνηθέστερα τα TXT, HTML, ePUB και Mobipocket. Πολλά βιβλία είναι παλιότερες μεταφράσεις Αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, ενδιαφέρουσες και διαθέσιμες σήμερα μόνο σε πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες. Υπάρχουν επίσης μια σειρά απο κλασικούς Νεοέλληνες λογοτέχνες. Για παράδειγμα, μπορείτε να βρείτε την πάντα επίκαιρη και απολαυστική Πάπισσα Ιωάννα του Εμμανουήλ Ροΐδη, Το Ταξίδι μου του Γιάννη Ψυχάρη ή την "κωμωδία εις πέντε πράξεις" Βαβυλωνία "ή κατά τόπους διαφθορά της ελληνικής γλώσσης" του Δημητρίου Βυζάντιου.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΜΕ 4 ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Σε τέσσερα βασικά μαθήματα και σε ορισμένα επιλογής θα προετοιμάζονται αποκλειστικά οι μαθητές της Β΄ και της Γ΄ Λυκείου από το μεθεπόμενο έτος για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενόψει των αλλαγών στο λύκειο που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας, με επόμενο στόχο την αλλαγή του εξεταστικού συστήματος το 2013-14. Η κ. Διαμαντοπούλου έδωσε χθες (μιλώντας στο Μega) το περίγραμμα των αλλαγών:


ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια συγκαταλέγονται στον κατάλογο με τα 500 καλύτερα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στον κόσμο, όπως καταρτίζεται κάθε χρόνο από τη διεθνή εταιρεία συμβούλων QS. Πρώτο στη λίστα από ελληνικής πλευράς είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο καταλαμβάνει τη 286η θέση, έχοντας όμως υποχωρήσει πάνω από 110 θέσεις αφού πέρυσι ήταν πολύ πιο πάνω, στην 177η.
Σε μεγάλη απόσταση αξιολόγησης ακολουθούν τα τρία άλλα πανεπιστήμια της χώρας μας: το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκεται στην κατηγορία «401-450», όπου βρισκόταν και πέρυσι. Στην ίδια κατηγορία βρίσκεται και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που χάνει στα σημεία από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, κατά τα άλλα όμως «ανέβηκε» κατηγορία αφού πέρυσι ήταν στο επίπεδο «451-500». Στην τελευταία αυτή κατηγορία, και προς το τέλος της λίστας, συγκαταλέγεται και το Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο πέρυσι δεν περιλαμβανόταν καν στις 500 καλύτερες σχολές.
Κατά τα άλλα, να σημειωθεί η «εκδίκηση» του (δεύτερου πέρυσι) βρετανικού Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που εκθρόνισε το αμερικανικό Χάρβαρντ από την πρώτη θέση. Το Γέιλ παρέμεινε σταθερό στην τρίτη θέση, ενώ έχει ενδιαφέρον ότι στα 20 πρώτα πανεπιστήμια, μόνον ένα, το (18ο) Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης, δεν είναι αγγλόφωνο: δεκατρία στα 20 είναι αμερικανικά, ενώ τέσσερις βρετανικές σχολές βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα. Αντίθετα, καλύτερο πανεπιστήμιο στην Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρείται η Εcole Νormale Superieure των Παρισίων, που καταλαμβάνει μόλις την 33η θέση, από την 28η πέρυσι.

14 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Πηγή esos.gr

Kανονικά θα δοθεί στους φοιτητές και σπουδαστές και αυτή την ακαδημαϊκή χρονιά το στεγαστικό  επίδομα των 1.000 ευρώ, σύμφωνα με απάντηση που έδωσε το υπ. Παιδείας στο esos.gr, ύστερα από σχετικό ερώτημά μας
Ως προς το ύψος του ετήσιου εισοδήματος που αποτελεί προϋπόθεση για την
 χορήγηση του επιδόματος θα παραμείνει στο ύψος με πέρσι.
Ετσι για τη χορήγηση του εν λόγω επιδόματος θα πρέπει το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγουμένου οικονομικού έτους να μην υπερβαίνει το ποσό των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός. Οι αιτήσεις για τη χορήγηση του επιδόματος θα πρέπει να γίνουν από τους φοιτητές και σπουδαστές ως είθισται κάθε χρόνο  ( θα γίνει σχετική ανακοίνωση απ το υπ. Οικονομίας) μέχρι τέλη Μαρτίου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΙΑΣ ΣΤΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

«Η φιλαναγνωσία ξεκινά από την κούνια». Αυτή είναι η φιλοσοφία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), το οποίο χθες, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ανακοίνωσε επισήμως δύο δράσεις που αφορούν το βιβλίο στις μικρές ηλικίες. Πρόκειται για το Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας, μια συνεργασία υπουργείου Παιδείας- ΕΚΕΒΙ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η διδασκαλία του γλωσσικού μαθήματος αυξάνεται κατά μία ώρα στην Α΄ και στη Β΄ Δημοτικού και η ώρα αυτή αφιερώνεται στην ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 800 ολοήμερα δημοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα.
Η δεύτερη δράση είναι η λειτουργία του «Μικρού Αναγνώστη» (www.mikrosanagnostis.gr), του πρώτου κόμβου για παιδιά ηλικίας από έξι ως δώδεκα ετών που δημιούργησε το ΕΚΕΒΙ. Με δεδομένο ότι η προσβασιμότητα των μικρότερων ηλικιών στον κόσμο του Διαδικτύου είναι ευρύτατα διαδεδομένη, οι επιδιώξεις του «Μικρού Αναγνώστη» είναι να ενημερώσει παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς για όλα όσα συμβαίνουν γύρω από το βιβλίο και να ξυπνήσει τη διάθεση των παιδιών για διάβασμα.

13 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΥΡΙΟ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΧΟΛΕΙΟ

Το 87% των βιβλίων θα βρεθούν στα χέρια των μαθητών, από την πρώτη μέρα.
Περισσότεροι από 1.300.000 μαθητές θα αρχίσουν αύριο (Δευτέρα) τα μαθήματα για το νέο σχολικό έτος στα 15.500 σχολεία όπου θα διδάξουν 160.000 εκπαιδευτικοί.
Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου είπε ότι τα κενά υπολογίζονται γύρω στα 2.645, χωρίς όμως ωστόσο αυτός να είναι ο τελικός αριθμός. Πάντως 9.000 πιστώσεις για την πρόσληψη ισάριθμων αναπληρωτών βρίσκονται στην διάθεση του υπουργείου Παιδείας για να καλύψει ανάγκες των σχολείων.


12 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΧΟΛΕΙΟ

Η πρώτη μέρα στο σχολείο, προκαλεί άγχος σε πολλά παιδιά. Ειδικά για τα πρωτάκια του δημοτικού αλλά και τα πρωτάκια του γυμνασίου είναι μια μέρα που μπορεί να προκαλέσει αγωνία και έντονο άγχος. Θυμάμαι την δική μου πρώτη μέρα στο γυμνάσιο....όλα μου φαίνονταν τόσο άγνωστα, περίεργα και διαφορετικά. Είχα τόσο άγχος που δεν ξέρω πόσες λίγες ώρες κοιμήθηκα το προηγούμενο βράδυ. Μόλις βέβαια μπήκαμε στην τάξη και είδα τους παλιούς μου φίλους....ηρέμησα!!!

Κάθε παιδί θέλει κάποια προετοιμασία όσον αφορά την έναρξη του σχολείου. Και φυσικά όταν μιλάμε για πρωτάκι δημοτικού, εκεί τα πράγματα είναι πιο σοβαρά Πρέπει να προετοιμάσετε το μικρό σας για το σχολείο. Να μερικές ιδέες για το τι μπορείτε να κάνετε:

ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Τι δημιουργικό και διασκεδαστικό μπορεί να κάνει ένας γονιός με το παιδί ή τα παιδιά του τα Σαββατοκύριακα του φθινοπώρου και του χειμώνα σε μια πόλη όπως η Αθήνα; Στο πολλές φορές βασανιστικό ερώτημα έρχεται να απαντήσει ο οδηγός... επιβίωσης οικογενειών στην πρωτεύουσα αναδεικνύοντας μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις για παιδιά και ενήλικες που διαμόρφωσαν για το φθινόπωρο μουσεία, ιδρύματα και φορείς πολιτισμού.

ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ

Για πρώτη φορά από φέτος το υπ. Παιδείας δεν απαιτεί από τους νεοεισαχθέντες φοιτητές και σπουδαστές στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ να προσκομίσουν μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά για την εγγραφή τους Πιστοποιητικά Υγείας και ακτινογραφίες θώρακος,με απόφαση
 του υφυπουργού Γιάννη Πανάρετου.   Κι αυτό διότι επρόκειτο γιαμια τυπική διαδικασία και όχι ουσιαστική.


ΕΠΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

 Πηγή esos.gr
Επτά μεγάλες αλλαγές  στο Γυμνάσιο, Λύκειο, πανελλαδικές, Πανεπιστήμια και ΤΕΙ ανακοίνωσε απόψε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ Θεσσαλονίκης , για τις οποίες όπως είπε θα φέρουν  επανάσταση στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Πρόκειται για τις εξής αλλαγές:

11 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΣΕ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Τις χαμηλότερες δημόσιες δαπάνες για την Παιδεία στην Ευρώπη των 27 έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (EUROSTAT).
Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, το ελληνικό κράτος διαθέτει για την Παιδεία το 3,1% του ΑΕΠ (2008). Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό σε όλη την Ευρώπη των 27, ενώ ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 5,2 %. Το υψηλότερο ποσοστό έχει η... Κύπρος (7,8%) και ακολουθούν η Δανία (7%) και η Σουηδία (6,9%).

Η ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Οι σπουδές ανωτάτου επιπέδου σε Ακαδημία παραμένουν
ακόμη ανέφικτες στην Ελλάδα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Σεπτέμβρης, της ελληνικής αντιλειτουργικής και αντιπαραγωγικής παιδείας το ανάγνωσμα. Ανατρέχουμε σε όσα κακόηχα επί χρόνια συμβαίνουν στη μουσική παιδεία και κάτι μας σφίγγει την ψυχή. Ατελείωτη είναι και η διαδρομή σχετικά με την ίδρυση της πολυπόθητης μουσικής ακαδημίας, που (υποτίθεται ότι) ιδρύθηκε.
Μακρύς ο δρόμος των προετοιμασιών! Κάποιο Σεπτέμβριο (2003, 2005, 2006, 2009), η Ακαδημία θα λειτουργούσε και θα ενθουσίαζε όσους ονειρεύονται τριτοβάθμια εκπαίδευση για τους μουσικούς που επιθυμούν να κατακτήσουν τυπικά προσόντα. Μας διαβεβαίωναν: κανένα πρόβλημα, όλα πλέον μπήκαν στη θέση τους, ήταν θέμα απόφασης. Σχεδιασμός made in Greece. 

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΦΟΝΤΑ ΤΑ ΘΡΑΝΙΑ
Μάχη προσφορών για να «κλειδώσουν» τους νέους πελάτες
Μάχη στα... θρανία και τα αμφιθέατρα με έπαθλο μελλοντικούς πελάτες δίνουν πλέον οι τράπεζες. Καθώς οι χορηγήσεις νέων δανείων συρρικνώνονται μήνα με τον μήνα και τα υπόλοιπα των καταθέσεων μειώνονται, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κάνουν άνοιγμα σε νέες κατηγορίες πελατών.
Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν πιστούς πελάτες για το μέλλον, καθώς γνωρίζουν ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τουλάχιστον στη σχέση των νέων με τις τράπεζες. Ετσι, με νέα προϊόντα, καταθέσεις, δάνεια και κάρτες, ειδικά φτιαγμένα για φοιτητές αλλά και μαθητές, επιδιώκουν από τη μία να αυξήσουν τις εργασίες τους και από την άλλη να «κλειδώσουν» πελάτες, όχι μόνο για τη διάρκεια των σπουδών τους αλλά και για τις μελλοντικές συναλλαγές τους.

09 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΕΤΑΞΕΤΑΣΤΕΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Μπορεί οι εραστές του γραπτού λόγου ανέκαθεν να υποστήριζαν πως «το έντυπο δεν πρόκειται να πεθάνει», δεν φαίνεται ωστόσο να ισχύει το ίδιο και για τη λογοτεχνία. Την τακτική «από μακριά κι αγαπημένοι» εφαρμόζουν οι μαθητές του Γυμνασίου απέναντι στα εξωσχολικά λογοτεχνικά έργα, αδημονώντας παράλληλα να βρεθούν μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή και να χαθούν στις (πιθανώς πιο ελκυστικές) γειτονιές του Διαδικτύου.
Η ρήξη των δεσμών των νέων γενεών με τη λογοτεχνία επιβεβαιώνεται (δυστυχώς) πανηγυρικά από την πρόσφατη έρευνα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου σε μαθητές Γυμνασίου και τους φιλόλογους καθηγητές τους.
Τα παραπάνω, εντούτοις, δεν φαίνεται να ισχύουν στον ίδιο βαθμό και για τα δύο φύλα, αφού τα κορίτσια διατηρούν πιο σφιχτούς δεσμούς με την ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων. Επίσης, οι μαθητές περιφερειακών ηπειρωτικών σχολείων φαίνεται πως επιζητούν τη συντροφιά ενός βιβλίου, τη στιγμή που το ποσοστό αναγνωσιμότητας σε περιοχές αναμενόμενες (Ανατολική Μακεδονία και Θράκη) αλλά και... λιγότερο αναμενόμενες (νησιά του Ιονίου) βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Α΄ ΚΑΙ Β΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

«Χρησιμοποιείστε παιδικά τραγουδάκια, που έχουν εύκολη μελωδία και επαναλαμβανόμενο λεξιλόγιο και φράσεις γιατί με την επανάληψη τα παιδιά εξοικειώνονται με την προφορά, ενώ εκτίθενται σε ολοκληρωμένα γλωσσικά σχήματα και δομές. Τραγουδάκια στα αγγλικά μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση www.learnenglishkids.britishcouncil.org καθώς και στο www.youtube.com». Επίσης, «δείχνοντας εικόνες με τα ζώα λέμε το όνομά τους και τον τρόπο που κινούνται στα αγγλικά π.χ. Dogs walk, monkeys jump, butterflies fly, lizards crawl, tigers run. 

08 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΚΕΜΠΡΙΤΖ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΟ ΧΑΡΒΑΡΝΤ

Το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ εκτοπίζει από την πρώτη θέση το Χάρβαρντ στη λίστα με τα κορυφαία πανεπιστημιακά εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου. Αιτία για την αλλαγή στις πρώτες δύο θέσεις του καταλόγου, στον οποίο ηγείτο το Χάρβαρντ από το 2004, ήταν το καλύτερο επίπεδο στον ερευνητικό τομέα, που παρέχει το Κέμπριτζ.

ΠΩΣ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΑΝΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Του Μπεν Γουιλντάβσκι*
Επί δεκαετίες, τα ερευνητικά πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών αναγνωρίζονται διεθνώς ως παγκόσμιοι ηγέτες στον τομέα των επιστημών και της μηχανολογίας. Από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, θεωρούνται αξεπέραστα όσον αφορά στον καθαρό όγκο και υπεροχή της κατάρτισης και της καινοτομίας που προσφέρουν. Ωστόσο, υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι πανεπιστήμια από άλλα μέρη του κόσμου κερδίζουν γρήγορα έδαφος – χτίζοντας νέα πανεπιστήμια, βελτιώνοντας τα ήδη υπάρχοντα, συμμετέχοντας δυναμικά στον ανταγωνισμό για την εξασφάλιση των καλύτερων φοιτητών, και προσελκύοντας κατόχους διδακτορικών διπλωμάτων οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ ώστε να επιστρέψουν και να εργαστούν σε πανεπιστημιακά και βιομηχανικά εργαστήρια της πατρίδας τους. Βρίσκεται άραγε η διεθνής ακαδημαϊκή ιεραρχία ένα βήμα πριν από την ανατροπή;

Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΑΣΠΙΔΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗ

Η εκπαίδευση είναι από τα ισχυρότερα όπλα κατά της οικονομικής κρίσης. Αυτό αποδεικνύει η τελευταία έκθεση για την εκπαίδευση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία δημοσιεύθηκε χθες. «Με τη διεθνή οικονομική ύφεση να συνεχίζει να σκιάζει την αγορά εργασίας, η εκπαίδευση είναι μια σημαντική μορφή επένδυσης που συμβάλλει ώστε τα κράτη να ανταποκριθούν στις τεχνολογικές εξελίξεις και τις δημογραφικές αλλαγές, οι οποίες αναδιαμορφώνουν την αγορά εργασίας. Ενδεικτικό είναι ότι στις χώρες που επλήγησαν πρώτες από την κρίση τα άτομα χαμηλότερου εκπαιδευτικού επιπέδου αντιμετώπισαν μεγαλύτερες δυσκολίες να βρουν και να διατηρήσουν μια καλή θέση εργασίας», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ κ. Ανχελ Γκουρία, κατά την παρουσίαση στο Παρίσι της έκθεσης με τίτλο «Educatioat a Glance 2010».

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ ΑΚΟΜΗ 5 ΚΟΛΛΕΓΙΑ

«Λουκέτο» σε επιπλέον πέντε Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (ΚΕΜΕ) που αυτοαποκαλούνται «πανεπιστήμια» βάζει το υπουργείο Παιδείας, ενώ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή περνά από «κόσκινο» όλες τις καταγγελίες για παραπλανητικές διαφημίσεις στον χώρο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης.

ΑΡΙΣΤΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΕΞΥΠΝΗ ΜΕΛΕΤΗ

Σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές, το αποδοτικό διάβασμα επιτυγχάνεται με την ανατροπή καθιερωμένων συνηθειών
 
Κάθε Σεπτέμβριο εκατομμύρια γονείς πασχίζουν να βρουν τον καλύτερο τρόπο για να ξαναβάλουν τα παιδιά σε πρόγραμμα και ρυθμούς σχολείου μετά την ανεμελιά των διακοπών. Οι συμβουλές είναι γνωστές: Δημιουργήστε έναν ήσυχο χώρο όπου θα μπορούν να μελετούν. Βάλτε πρόγραμμα για το διάβασμα στο σπίτι. Βάλτε τους στόχους. Βάλτε τους όρια.
Αλλά, αντίθετα από ό,τι πιστεύαμε ως σήμερα, για να εντυπωθεί καλύτερα η γνώση απαιτείται ένας βαθμός «επιθυμητής δυσκολίας» στη διάρκεια της μελέτης. Οπως λένε ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες (UCLΑ), «όσο μεγαλύτερη είναι η πρόκληση για να αποθηκευτεί μια πληροφορίατόσο πιο δύσκολα σβήνεται από τη μνήμη αυτή η πληροφορία αργότερα».

07 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ

Πηγή esos.gr
Το αναλυτικό πρόγραμμα των εξετάσεων Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας περιόδου Νοεμβρίου 2010 οι οποίες θα διεξαχθούν στις 20 και 21 Νοεμβρίου 2010 για την πιστοποίηση των γλωσσών Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής, για τα επίπεδα Β1 «μέτρια γνώση», Β2 «καλή γνώση» και Γ1 «πολύ καλή γνώση» και Ισπανικής για τα επίπεδα Β2 «καλή γνώση» και Γ1 «πολύ καλή γνώση», ανακοινώθηκε σήμερα απ το υπ. Παιδείας. ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

5 ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ

Πηγή esos.gr

Σε πέντε αλλαγές ως προς τα ερωτηματολόγια−στοιχεία υποψηφίων, βιντεοσκόπηση , παρατηρητρές και τις Επιτροπές Εξεταστικών Κέντρων , προχώρησε το υπουργείο Παιδείας , με απόφαση που υπέγραψε η υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου.
Για τους  παρατηρητές, βιντεοσκόπηση, ερωτηματολόγια−στοιχεία υποψηφίων η απόφαση της κ. Διαμαντοπούλου ορίζει τα εξής:
 

ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 16.45 ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

«Ανάσα» για χιλιάδες εργαζόμενους γονείς το διευρυμένο ωράριο και το ενιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας για να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι γονείς, αλλά και ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με έμφαση στον πολιτισμό και τις ξένες γλώσσες, θα λειτουργήσουν πιλοτικά από φέτος 800 ολοήμερα σχολεία σε όλη τη χώρα.
Το υποχρεωτικό ολοήμερο πρόγραμμα θα ξεκινά στις 8:10 π.μ. και θα επεκτείνεται έως τις 2 μ.μ. για όλες τις τάξεις, αντί για 12:30 μ.μ. που είναι σήμερα στα «συμβατικά» ολοήμερα δημοτικά. Οι γονείς θα μπορούν να παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο είτε από τις 3:30 - 3:40μ.μ. είτε με τη λήξη του ολοήμερου προγράμματος στις 4:15μ.μ.

06 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΡΘΡΟ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Με τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων στα Πανεπιστήμια, με το προβοκατόρικο 0,9, με τις 22.000 κενά στα σχολεία μας (από συνταξιοδοτούμενους εκπαιδευτικούς κ.ά.), με τις άδειες των Κολεγίων ιδιόχρησης, με..., με..., ξαναθυμηθήκαμε αυτές τις μέρες την Εκπαίδευση. Και αρχίσαμε ξανά τις αναλύσεις και τις ερμηνείες. Περισπούδαστοι εκπαιδευτικοί «αναλυτές», εκφραστές συχνά διαφόρων κομματικών ιδεολογιών και ιδεοληψιών, προβαίνουν σε κοινότοπες αναλύσεις, χωρίς να μπαίνουν στην ουσία των προβλημάτων τής Παιδείας μας ή να προτείνουν λύσεις. Και όλα αυτά γιατί δεν μπορούμε (δεν θέλουμε;) σε αυτόν τον τόπο να αντιμετωπίσουμε, με σοβαρό και αποτελεσματικό τρόπο, μείζονα προβλήματα τής Παιδείας μας που «σέρνονται» επί χρόνια και γιατί δεν τολμούμε πολιτικοί και πολίτες, εκπαιδευτικοί και γονείς, η ελληνική κοινωνία γενικότερα, να αναλάβουμε τις ευθύνες που μάς αναλογούν, να πιέσουμε, να απαιτήσουμε, να φωνάξουμε να αλλάξει ριζικά το εκπαιδευτικό μας σύστημα και να αποκτήσουμε επί τέλους κι εμείς μια παιδεία ουσίας και ποιότητας. Δεν τολμούμε να δούμε και να πούμε μερικές πικρές αλήθειες. Ετσι έχουμε, τελικά, την παιδεία που μάς αξίζει, που αξίζει στην αδιαφορία, την ολιγωρία και την ακηδία μας.

ΨΗΦΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΠΕΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΕΙ

Πηγή esos.gr
Το υπουργείο Παιδείας ,μέσω κοινοτικού προγράμματος, προυπολογισμού 17,5 εκ. ευρώ , θα δημιουργήσει ψηφιακό υλικό για μεγάλο αριθμό μαθημάτων από τα 30.000 που διδάσκονται σε 500
 τμήματα των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και σε πιλοτικό επίπεδο θα βιντεοσκοπηθούν διαλέξεις συγχρονισμένες με αντίστοιχες διαφάνειες.
Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, πολύτιμο και για τους άμεσα ενδιαφερόμενους φοιτητές -  σπουδαστές αλλά και για την ευρύτερη κοινωνία το οποίο θα είναι διαθέσιμο στο κοινωνικό σύνολο χωρίς τοπικούς και χρονικούς περιορισμούς.
 Η πρόσβαση σε αυτό (τόσο για τους φοιτητές, όσο και για το ευρύ κοινό) θα γίνεται με άδειες creative commons, οι οποίες και διασφαλίζουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΙΔΗ

Οι νέες σειρές σχολικών ειδών με αγαπημένους σούπερ ήρωες, πριγκίπισσες και νεράιδες, αυτοκινητάκια και πολεμιστές, έχουν και φέτος τη τιμητική τους.
Φιγουράρουν από το καλοκαίρι κιόλας στα ράφια των καταστημάτων, με φανταχτερά σχέδια και χρώματα. Γονείς που θα υποχρεωθούν ή κι επιθυμούν να ανοίξουν το πορτοφόλι τους για τις πρώτες αγορές, θα διαπιστώσουν πως, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, οι τιμές δεν έχουν πάρει την ανηφόρα.


ΜΠΗΚΕ ΣΤΑ 15 ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΕΜΠΡΙΤΖ

Ακόμη δεν έχει μεγαλώσει και ουδείς μπορεί να ξέρει σε ποια δουλειά θα καταλήξει, όμως κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γίνει οδηγός. Σε ηλικία 15 ετών και 3 μηνών, ο Αραν Φερνάντες γράφτηκε στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, λέει πως θέλει να γίνει ερευνητής των Μαθηματικών και να βρει τη λύση στην υπόθεση του Ρίμαν, τη θεωρία της ακολουθίας των πρώτων αριθμών που παραμένει άλυτη εδώ και 150 χρόνια. Ο Αραν Φερνάντες είναι ο νεώτερος φοιτητής που έχει δεχθεί εδώ και 237 χρόνια το Κέμπριτζ, το δεύτερο καλύτερο πανεπιστήμιο του κόσμου μετά το Χάρβαρντ, σύμφωνα με τον ετήσιο κατάλογο των «Τάιμς» του Λονδίνου. Καλύτερα από τον Αραν τα είχε καταφέρει μόνον ο Ουίλιαμ Πιτ ο Νεώτερος, που το 1773 έγινε φοιτητής του φημισμένου πανεπιστημίου σε ηλικία 14 ετών (και στα 24 του, το 1783, έγινε ο νεώτερος πρωθυπουργός της Βρετανίας). Ετσι ο Αραν, η οικογένεια του οποίου είναι λατινοαμερικανικής καταγωγής, όμως ο ίδιος έχει μεγαλώσει στη Βρετανία, θα ακολουθήσει τα βήματα των μεγάλων μαθηματικών που πέρασαν από το Κέμπριτζ, από τον Ισαάκ Νεύτωνα ώς τον Στίβεν Χόκινγκ.

05 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και οι μαθητές, όπως κάθε χρόνο, καταφεύγουν μαζί με τους γονείς τους σε βιβλιοπωλεία και μεγάλα σούπερ μάρκετ προκειμένου να προμηθευτούν τα απαραίτητα σχολικά είδη.
Στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας που συντελείται για τη διάσωση του πλανήτη, καλό θα ήταν τόσο οι γονείς όσο και οι μαθητές να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση, κάνοντας τις σωστές επιλογές ακόμα και σε ό,τι αφορά τα πιο απλά πράγματα, όπως τα σχολικά.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ


Ο Ξενοφών Ζολώτας ως πρέσβης της της ελληνικής γλώσσας εκφώνησε ενώπιον του ΔΝΤ ένα λόγο στα ελληνικά χρησιμοποιώντας την αγγλική, προκαλώντας παγκόσμια αίσθηση.
Έκπληξη προκάλεσε ο Ξενοφών Ζολώτας, ως αντιπρόσωπος της Ελλάδας, από τον απροσδόκητο λόγο του στις 26 Σεπτεμβρίου 1957, ενώπιον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε μία από τις πιο ουσιαστικές του ενέργειες για την προβολή της ελληνικής γλώσσας. Ο εκλιπών, μίλησε ελληνικά και τον κατάλαβαν όλοι γιατί χρησιμοποίησε ατόφια την αγγλική γλώσσα! Επακολούθησε ανυπόκριτος ενθουσιασμός και χειροκροτήματα από όρθιους τους συνέδρους. Την επομένη είχαν πρωτοσέλιδο το λόγο του οι “New York Times” και η “Washington Post”, περνώντας σε όλο τον κόσμο το μήνυμα, ότι η ελληνική γλώσσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να λειτουργήσει σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες. Μάλιστα, τόση ήταν η εντύπωση, που προκάλεσε η πρώτη αυτή ομιλία στα αγγλικά, ώστε ο τότε Πρόεδρος της Διεθνούς Τράπεζας, Γιουτζίν Μπλάκ, τον παρακάλεσε και σε επόμενη ετήσια συνεδρίαση του ΔΝΤ και της Διεθνούς Τράπεζας να μιλήσει πάλι αγγλικά, αλλά με ελληνικές λέξεις, κάτι, που επανέλαβε το 1959.

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΓΛΩΣΣΩΝ

Δεν άργησε να αναδημοσιευθεί στα ελληνικά (στο «Βήμα» της 22ης Αυγούστου 2010) το άρθρο της Christine Kenneally που παρουσιάζει πρόσφατους ισχυρισμούς των Λέβινσον και Εβανς (βασισμένους σε ήδη γνωστά δεδομένα) σχετικά με τη μη ύπαρξη της Καθολικής Γραμματικής, δηλαδή των κοινών δομικών χαρακτηριστικών όλων των ανθρώπινων γλωσσών.
Για να μη μένουν με την απορία οι αναγνώστες της «Κ» και παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς, η Καθολική Γραμματική ως ένας πυρήνας δομικών αρχών και περιορισμών που διέπουν όλες τις ανθρώπινες γλώσσες εξηγεί με επάρκεια την κατά βάθος ομοιομορφία των ανθρώπινων γλωσσών. Παράλληλα, η γοητευτική αλλά περιορισμένη ποικιλομορφία τους οφείλεται σε δύο παράγοντες.

04 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΞΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΓΓΡΑΦΕΣ

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στις αρχές Οκτωβρίου και όχι τον Νοέμβριο, όπως ίσχυε μέχρι πέρυσι. Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές θα μαθαίνουν εντός μίας εβδομάδας αν έγινε δεκτή η αίτησή τους Εξι νέες ευεργετικές διατάξεις για τις μετεγγραφές φοιτητών έχει συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για τη Διά Βίου Μάθηση το υπουργείο Παιδείας, κάνοντας τη διαδικασία ταχύτερη και πιο αξιοκρατική. Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, το «ξεσκαρτάρισμα» θα γίνεται εντός μίας εβδομάδας από το υπουργείο -με βάση και τα μόρια στις πανελλαδικές- ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μαθαίνουν σε χρόνο ρεκόρ (2,5 μήνες νωρίτερα από τα προηγούμενα έτη) αν έγινε δεκτή η αίτησή τους. 

03 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ

Από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη και από την Κέρκυρα ώς τη Ρόδο ένας ολόκληρος κόσμος γεμάτος όνειρα και ελπίδες ετοιμάζεται να ενταχθεί και τυπικά με την εγγραφή του στο τμήμα στο οποίο πέτυχε την εισαγωγή του ξεκινώντας, από μία νέα αφετηρία, την περιπέτεια της γνώσης. Μαζί με το «Καλή ακαδημαϊκή χρονιά», «ΤΑ ΝΕΑ», στην προσπάθειά τους να διευκολύνουν τους πρωτοετείς φοιτητές, παρουσιάζουν τον «χάρτη με τα περάσματα», έναν χρήσιμο οδηγό με όλα τα στοιχεία για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που συνεπάγεται η φοίτηση στο πανεπιστήμιο: τους όρους και προϋποθέσεις της εγγραφής, τα δικαιολογητικά για δωρεάν σίτιση, στέγαση και επιδότηση ενοικίου, τις δυνατότητες υποτροφίας ή φοιτητικού δανείου, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τις διευθύνσεις (έδρα, τηλέφωνο, fax, email) όλων των πανεπιστημίων.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ

Το υπουργείο Παιδείας κλείνει το «παράθυρο» της νομοθεσίας σε όσους επιτήδειους μαθητές των ημερήσιων λυκείων εκμεταλλεύονταν την υπεροχή τους έναντι των εργαζόμενων μαθητών των εσπερινών λυκείων για να εισαχθούν στα ΑΕΙ.
Η καταστρατήγηση της νομοθεσίας είχε λάβει διαστάσεις τα προηγούμενα έτη, με την ΟΛΜΕ να εκτιμά ότι ποσοστό έως και 10% των μαθητών της τελευταίας τάξης των εσπερινών λυκείων προέρχονταν από ημερήσια. Από το 2011-2012 όσοι μαθητές γενικού λυκείου παίρνουν μετεγγραφή σε εσπερινά λύκεια θα πρέπει να το κάνουν στο τέλος της Α΄ Λυκείου.
Ειδικότερα, με τροπολογία, που κατατέθηκε χθες στο νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας για τη Διά Βίου Μάθηση, ορίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή σε ΑΕΙ των αποφοίτων εσπερινών λυκείων είναι να έχουν πλήρη φοίτηση και στις δύο τελευταίες τάξεις του εσπερινού γενικού λυκείου.


ΞΕΝΥΧΤΟΥΝ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΝΕΥΡΙΚΟΙ

ΟΙ ΝΕΟΙ που κοιμούνται λίγο- λιγότερο από πέντε ώρες- επειδή περνούν όλη τη νύχτα σερφάροντας στο Ιντερνετ και παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποια ψυχολογική ασθένεια, υποστηρίζουν ερευνητές στην Αυστραλία. Συνήθως, οι νέοι ηλικίας 17-24 ετών κοιμούνται κατά μέσο όρο οκτώ με εννέα ώρες κάθε βράδυ, όμως ο αριθμός των ωρών όλο και μικραίνει επειδή πολλοί παίζουν με τα ηλεκτρονικά γκάτζετ τις ώρες που θα έπρεπε να κοιμούνται.
Ερευνητές στο Ινστιτούτο Τζορτ για την Παγκόσμια Υγεία στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, ανέλυσαν τις συνήθειες ύπνου περίπου 20.000 νέων ηλικίας 17 έως 24 ετών. Ανακάλυψαν ότι σχεδόν οι μισοί από όσους κοιμούνται λιγότερες από έξι ώρες κάθε νύχτα εμφανίζουν υψηλά επίπεδα ψυχολογικής έντασης και θλίψης σε σύγκριση με το 1/4 όσων κοιμούνται οκτώ με εννέα ώρες την ημέρα. Ο καθηγητής Νικ Γκλόζιερ, επικεφαλής της μελέτης, λέει: «Τις τελευταίες δεκαετίες οι έφηβοι και οι νέοι κοιμούνται όλο και λιγότερες ώρες, ενώ γενικά οι υπόλοιποι κοιμόμαστε περισσότερο. Υπάρχουν πολλά γκάτζετ που τα παιδιά και οι νέοι παίρνουν στο δωμάτιό τους, τα οποία δεν υπήρχαν παλαιότερα. Παρ΄ ότι περνούν πολλές ώρες το βράδυ ασχολούμενοι μαζί τους, το πρωί πρέπει να σηκωθούν και να πάνε στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο ακριβώς την ίδια ώρα, όπως πήγαιναν και τις περιόδους που κοιμόντουσαν περισσότερο. Ετσι, πολλοί μαθητές ή φοιτητές αρχίζουν και παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα από την έλλειψη ύπνου».
Ο καθηγητής Γκλόζιερ διευκρινίζει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στον άνθρωπο.
«Βλέπουμε νέους οι οποίοι αρχίζουν με άγχος και προβλήματα στους βιορυθμούς τους, που εξελίσσονται σε βαριά κατάθλιψη». 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ

02 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ

Aπό τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010 μέχρι και την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010 θα υποβάλλονται στις Διευθύνσεις ή Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας αιτήσεις για συμμετοχή στις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας περιόδου Νοεμβρίου 2010. Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στις 20 και 21Νοεμβρίου 2010 για τα επίπεδα Β1 «μέτρια γνώση», Β2 «καλή γνώση» και Γ1 «πολύ καλή γνώση» στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική και Ιταλική τα επίπεδα Β2 «καλή γνώση» και Γ1 «πολύ καλή γνώση» στην Ισπανική  γλώσσα. 

ΙΔΡΥΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Με απόφαση της υφ. Παιδείας Εύης Χριστοφιλοπούλου ιδρύονται από το σχολικό έτος 2010−2011 οι παρακάτω σχολικές μονάδες ως εξής:

Δ/ΝΣΗ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν.ΧΑΝΙΩΝ
Ίδρυση 5ου Γενικού Λυκείου Δήμου Χανίων
Δ/ΝΣΗ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ
Ίδρυση Γενικού Λυκείου Δροσιάς
Δ/ΝΣΗ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν.ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Ίδρυση 2ου Γενικού Λυκείου στον Άγιο Νικόλαο.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε ΗΜΑΘΙΑΣ
− Το 17° Δωδεκαθέσιο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας.
2° ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Ε.
− Το 8° Εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

Για 15η χρονιά θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή των Ελλήνων το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Βουλή των Εφήβων", που φέτος θα διεξαχθεί από τις 3 ως τις 6 Σεπτεμβρίου, με σταθερό στόχο τη μύηση των νέων στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς και την καλλιέργεια των δημοκρατικών αξιών της σύγχρονης κοινωνίας, όπως είναι το ενδιαφέρον για τα κοινά, αλλά και η συμβολή του καθενός στη διαμόρφωσή τους, ο υπεύθυνος και τεκμηριωμένος διάλογος, η συνεργασία, η αλληλοκατανόηση. Κατά το σχολικό έτος 2009-2010 εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το πρόγραμμα και συμμετείχαν στην προκαταρκτική διαδικασία 11.134 μαθητές από τη Β΄ τάξη όλων των τύπων Λυκείου της χώρας (ενιαία, ημερήσια, εσπερινά, δημόσια, ιδιωτικά, ειδικά), Τ.Ε.Ε./ΕΠΑΛ Α΄ Κύκλου του ΥΠ.Ε.Π.Θ. και του Ο.Α.Ε.Δ., καθώς και των αντίστοιχων Λυκείων και Τεχνικών Σχολών της Κύπρου και ελληνικών σχολείων του εξωτερικού. Στο σύνολο των 300 εφήβων βουλευτών που επελέγησαν, οι 260 είναι από την Ελλάδα, οι 20 από την Κύπρο και οι 20 από την ομογένεια. Οι έφηβοι βουλευτές θα έλθουν στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου, θα συνεδριάσουν σε Επιτροπές αντίστοιχες θεματικά των Διαρκών Επιτροπών της Βουλής των Ελλήνων και θα συμμετάσχουν σε προγραμματισμένες πολιτιστικές δραστηριότητες. Τέλος, τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου στις 10.00 το πρωί, θα συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής των Εφήβων.

5 ΤΡΙΣ. ΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Π ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΛΟΝΔΙΝΟ Ιάπωνας καθηγητής Μηχανικής Συστημάτων είναι ο νέος ρέκορντμαν στην κούρσα για την ανακάλυψη των ψηφίων της μαθηματικής σταθεράς «π». Ο Σιγκέρου Κόντο χρησιμοποιώντας έναν απλό οικιακό υπολογιστή κατάφερε να υπολογίσει περί τα 5 τρισεκατομμύρια ψηφία που ακολουθούν μετά το 3,14. Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε σε έναν γάλλο προγραμματιστή που είχε καταφέρει να υπολογίσει 2,7 τρισ. δεκαδικά ψηφία του αριθμού.

01 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΡΩΝΕ ΑΣΧΗΜΑ ΑΛΛΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΘΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Σχεδόν οι μισοί μαθητές και μαθήτριες στην Ελλάδα έχουν χαμηλής ποιότητας διατροφή, αλλά ασκούνται σε ικανοποιητικό βαθμό. Πάντως, μόνο το 6% ακολουθούν την παραδοσιακή υγιεινή μεσογειακή διατροφή, σε συνδυασμό με έντονη σωματική άσκηση, όπως διαπίστωσε έρευνα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών.
Η μελέτη, που δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας στη Στοκχόλμη, καθοδηγήθηκε από τον επίκουρο καθηγητή καρδιολογίας Κώστα Τσιούφη, πραγματοποιήθηκε στη Λεόντειο Σχολή και συμπεριέλαβε περίπου 500 μαθητές (60% αγόρια και 40% κορίτσια) ηλικίας 12 - 17 ετών.

ΓΕΦΥΡΕΣ ΜΕΤΑΥ ΚΟΛΛΕΓΙΩΝ , ΤΕΙ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ


Γέφυρες ανάμεσα στα κολέγια και τα ΑΕΙ στήνει το νέο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων. Καθώς η μεταλυκειακή εκπαίδευση θα οργανωθεί σ' ένα αρθρωτό σύστημα μέσω πιστωτικών μονάδων, οι απόφοιτοι κολεγίων θα μπορούν να κατοχυρώνουν μαθήματα στην περίπτωση που θα σπουδάσουν σε ΑΕΙ. Ταυτόχρονα, οι πιστοποιημένοι τίτλοι σπουδών από κολέγια δεν αποκλείεται να αποτελέσουν στο μέλλον διαβατήριο για τα ΑΕΙ υπό προϋποθέσεις. Η δυνατότητα αυτή συνδέεται με το νέο σύστημα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, που έχει προαναγγελθεί να εφαρμοσθεί από το 2013-2014. Τα επαγγελματικά προσόντα θα μπορούν να πιστοποιήσουν όχι μόνο οι νέοι εργαζόμενοι, αλλά και όσοι τα έχουν αποκτήσει από το 1970 και μετά.