02 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΕ DVD ΚΑΙ ΦΩΤΟΤΥΠΙΕΣ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Διαστάσεις παίρνει το πρόβλημα με τις ελλείψεις βιβλίων στα σχολεία για το οποίο η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου δίνει συνέντευξη την ερχόμενη εβδομάδα.
Μετά από τη μεγάλη καθυστέρηση που είχε εφέτος η εκτύπωση των σχολικών βιβλίων -ο σχετικός διαγωνισμός είχε ακυρωθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο- η σχετική σύμβαση υπογράφεται μόλις αύριο το πρωί. Η σύμβαση θα υπογραφεί με τρεις εταιρείες για την αγορά του χαρτιού που θα χρησιμοποιηθεί για την εκτύπωση των σχολικών βιβλίων, ύψους περίπου δέκα εκατομμυρίων ευρώ.


Με εγκύκλιό του το υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε το βράδυ της Πέμπτης σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικούς ότι τα σχολικά βιβλία δεν θα είναι έτοιμα μέχρι την έναρξη της χρονιάς και ότι η ύλη θα διανεμηθεί με φωτοτυπίες και DVD. Η εκτύπωση των σχολικών βιβλίων δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από τον Νοέμβριο.

Φωτοτυπίες και DVD
Το υπουργείο Παιδείας έτσι αναγκάζεται να περάσει όλο το εκπαιδευτικό υλικό στο Διαδίκτυο, ενώ στους μαθητές θα μοιραστούν τις πρώτες ημέρες της σχολικής χρονιάς DVD και φωτοτυπίες.
Όπως ανακοίνωσε μάλιστα ο ΟΕΔΒ ήδη για «την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και προκειμένου να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η καθυστέρηση της αποστολής των σχολικών εγχειριδίων, το υπουργείο Παιδείας προέβη στην ακόλουθη ενέργεια:
• Ανάρτηση όλων των διδακτικών βιβλίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην πλατφόρμα «ψηφιακό σχολείο» στη διεύθυνση:
 
Οι Διευθυντές και οι Εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων μπορούν να έχουν πρόσβαση και να αξιοποιούν το σχετικό υλικό, με κάθε πρόσφορο τρόπο, για τους ίδιους και τους μαθητές τους.
Επιπλέον, το υπουργείο Παιδείας θα διανείμει σε όλους τους μαθητές DVD, στο οποίο θα εμπεριέχονται τα σχολικά εγχειρίδια, έτσι ώστε οι μαθητές να έχουν τη δυνατότητα να μελετούν ηλεκτρονικά τα μαθήματα».

Πάντως, η εκτύπωση των σχολικών βιβλίων δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βιβλία που έχουν έως σήμερα εκτυπωθεί σε πολλές περιοχές της χώρας δεν ξεπερνούν το …10%. Λίγες ημέρες πριν την έναρξη των σχολείων μάλιστα και σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Εκτύπωσης Διδακτικού Βιβλίων (ΟΕΔΒ), στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Εύβοια δεν έχει γίνει διανομή βιβλίων, στη Βοιωτία έχει σταλεί μόλις το 10%, στην Ευρυτανία το 4%. Στις νησιωτικές περιοχές και την Πελοπόννησο έχει αποσταλεί από το 70 έως το 90% των βιβλίων.
 
Ετσι, από τους 183 τίτλους για το δημοτικό σχολείο έτοιμοι είναι μόνο οι 15. Στα Γυμνάσια από τους 178 τίτλους είναι έτοιμοι μόνο οι 5! Στο Λύκειο από τους 207 τίτλους έτοιμοι είναι οι 13. Τέλος, για την τεχνική εκπαίδευση, από τους 419 τίτλους έτοιμοι είναι μόλις οι 26.

Παραιτήσεις;
Το θέμα φέρεται ότι έχει προβληματίσει την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ενώ φήμες κυκλοφόρησαν την Πέμπτη το βράδυ για παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας κ. Βασ. Κουλαϊδή. Ο κ. Κουλαϊδής πάντως μιλώντας στο «Βήμα» είπε ότι «δεν συντρέχει λόγος παραιτήσεως και πως δεν έχει ασχοληθεί καν με το θέμα των βιβλίων την εφετινή χρονιά».
Στο θέμα της εκτύπωσης των βιβλίων εμπλέκονται τέσσερα υπουργεία: Προεδρίας, Ανάπτυξης, Οικονομικών και Παιδείας, τα οποία όπως φαίνεται δεν κατάφεραν να συντονιστούν. Από τον περασμένο Οκτώβριο ο ΟΕΔΒ είχε προκηρύξει τον διαγωνισμό για το χαρτί, αλλά φαίνεται ότι προβλήματα στην διαδικασία και προβλήματα που διαπιστώθηκαν από το Ελεγκτικό τελικά οδήγησαν στην υπάρχουσα κατάσταση.
 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου