10 Ιουνίου 2013

ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

Νωρίτερα από πέρυσι αναμένεται να δοθούν φέτος στη δημοσιότητα οι βαθμολογίες των υποψηφίων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα περισσότερα βαθμολογικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του Ηρακλείου, ολοκληρώνουν μες στην εβδομάδα το έργο τους. Έτσι, άμεσα, το πιθανότερο πριν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, αναμένεται να λήξει η αγωνία των υποψηφίων.


Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δύο είναι οι ημερομηνίες που "παίζουν" για την ανακοίνωση των βαθμολογιών: Η Πέμπτη 20 και η Παρασκευή 21 Ιουνίου. Όσο για τις ημερομηνίες συμπλήρωσης των μηχανογραφικών, το πιθανότερο είναι ότι πάμε για μετά το 1ο δεκαήμερο του Ιουλίου, ενώ - όπως πάντα - οι επιτυχόντες και οι βάσεις εισαγωγής δεν προβλέπονται πριν από το Δεκαπενταύγουστο.


Οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις έχουν γίνει στη σκιά της οικονομικής κρίσης, αλλά και στον απόηχο του σχεδίου "Αθηνά". Εξαιτίας του τελευταίου που ακόμα "παίζει", για πρώτη φορά στα χρονικά έγιναν οι πανελλαδικές χωρίς να γνωρίζουμε τον αριθμό των εισακτέων.
Εξαιτίας της κρίσης αλλάζουν όμως και οι προτιμήσεις των παιδιών. Υπάρχουν πολλοί γονείς οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει τα παιδιά ότι μπορούν να τα στείλουν «μέχρι το Ρέθυμνο, κι αυτό με το ζόρι», ενώ με την ίδια λογική αναμένεται να πιεστούν πολύ και οι βάσεις των σχολών του Λεκανοπεδίου Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Στις συγκεκριμένες περιοχές είναι συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, με αποτέλεσμα να είναι περισσότεροι οι υποψήφιοι που επιθυμούν να περάσουν σ' αυτές.


Οι βάσεις

Το στοιχείο της "εντοπιότητας" αναμένεται να παίξει φέτος ρόλο πιο καθοριστικό από ποτέ στις προτιμήσεις των υποψηφίων, που ως γνωστό είναι ένας από τους τρεις κρίσιμους παράγοντες προσδιορισμού των βάσεων.

Ας δούμε όμως ποιοι είναι οι τρεις παράγοντες αυτοί:

* Οι επιδόσεις των υποψηφίων, για τις οποίες έχουμε μια εικόνα.
* Ο αριθμός των εισακτέων, τον οποίο δε γνωρίζουμε ακόμα.
* Οι προτιμήσεις των υποψηφίων, όπως αυτές θα αποτυπωθούν στο μηχανογραφικό τους δελτίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου