02 Μαρτίου 2015

ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ 2

ΠΗΓΗ ESOS.GR

Σχέδιο ΑΘΗΝΑ 2 ζήτησε από τους προέδρους των ΤΕΙ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας

Δ. Χασάπης: Κάποια τμήματα με ειδικότητες που δε δικαιολογούν να είναι ΑΕΙ θα μπορούσαν να γίνουν ΙΕΚ. 
 
Την αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τόνισε ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς στην 30λεπτη «κεκλεισμένων» των θυρών Σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι" χρειάζεται σοβαρή μελέτη".
Τα «αίματα» όμως άναψαν όταν ο νέος Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Δ. Χασάπης είπε πως κάποια τμήματα με ειδικότητες ίδιες με των Πανεπιστημίων μπορούν να ενταχθούν στα Πανεπιστήμια και κάποια τμήματα με γνωστικά αντικείμενα που δεν ταιριάζουν στα ΑΕΙ  να γίνουν ΙΕΚ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΕΙ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΣΕΡΡΩΝ) Καθ. Δ. Πασχαλούδης: Δηλαδή ετοιμάζεται Σχέδιο ΑΘΗΝΑ 2;
Δ. Χασάπης (Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας):  Προφανώς και θα γίνει , και αυτό θα το κάνετε εσείς.
 Το esos, λόγω της σοβαρότητας του θέματος  επικοινώνησε με το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας , ο οποίος μας είπε:
Esos: κε Γενικέ τι ακριβώς είπατε στους προέδρους των ΤΕΙ που προκάλεσε  την αντίδραση;
Δ. Χασάπης: Το θέμα ‘άνοιξε όταν τέθηκε από την πλευρά των προέδρων το αίτημα της ακαδημαϊκής ολοκλήρωσης των ΤΕΙ. Εκεί τους απάντησα ότι πρέπει να υπάρξει ένα ενιαίος χάρτης της ανώτατης εκπαίδευσης, ο οποίος θα προκύψει μέσα από διάλογο και όχι από πάνω όπως έγινε με το Σχέδιο ΑΘΗΝΑ1.
Esos :Είπατε ότι κάποια τμήματα πρέπει να γινουν ΙΕΚ και κάποια πανεπιστημιακά;
Δ. Χασάπης: Είπα ότι σ αυτή τη λογική θα πρέπει να εξετάσουμε τα ΤΕΙ που έχουν ίδιες ειδικότητες και δυνατότητες να αποτελέσουν τμήματα Πανεπιστημίων, και κάποια τμήματα, με ειδικότητες που δε δικαιολογούν να είναι ΑΕΙ, θα μπορούσαν να γίνουν ΙΕΚ.
Esos: Αυτό ισχύει μόνο για τα ΤΕΙ ή και για τα Πανεπιστήμια;
Δ. Χασάπης: Το αντίστοιχο θα μπορεί να ισχύει και για τα Πανεπιστήμια.
Esos : Πότε θα γίνουν όλα αυτά:
Δ. Χασάπης: Ο Σχεδιασμός θα γίνει μετά από διάλογο, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τίποτα δεν θα αποφασιστεί μονομερώς;
Οι πρόεδροι των ΤΕΙ αναστατωμένοι από τις επισημάνσεις του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας εξέδωσαν ανακοινωθέν στο οποίο, εμμέσως, απαντούν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ως εξής:
Α. Αν και δεν υπήρξε η δυνατότητα διεξοδικής συζήτησης και διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, λόγω εσπευσμένης αποχώρησής της, θέση της Συνόδου είναι ότι τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ως παράλληλος τομέας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχουν καταξιωθεί στην κοινωνία, αποτελώντας βασικό πυλώνα της ανώτατης παιδείας, όπου εκπαιδεύεται ο μισός φοιτητικός πληθυσμός της χώρας.
Β.Η υπόστασή τους δεν έχει αμφισβητηθεί από καμία ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και η μόνη αναμενόμενη αναβάθμισή τους, είναι η ακαδημαϊκή ολοκλήρωσή τους, βασισμένη σε αξιολογικά κριτήρια.
Γ. Οποιαδήποτε μεταβολή στον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης δεν είναι δυνατόν να είναι ετεροβαρής εις βάρος των ΤΕΙ, αλλά θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα τμήματα ΑΕΙ, με βάση τα επιτεύγματά τους και με στοχευμένη χωροταξική διασπορά.
Το esos επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Αθήνας Καθηγητή Μιχάλη Μπρατάκο και στο ερώτημά μας τι ακριβώς σας είπε η πολιτική ηγεσία , μας δήλωσε: « Ο υπουργός Παιδείας μας ζήτησε να του προτείνουμε ρυθμίσεις για να συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο, οι οποίες να αντιμετωπίζουν τα τρέχοντα προβλήματα των Ιδρυμάτων. Σχετικά με την υπόσταση των ΤΕΙ μα ς είπε πως χρειάζεται αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ότι αυτό θα γίνει με σοβαρή μελέτη».
Esos: Ο Γενικός Γραμματέας τι ακριβώς σας είπε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ: Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε την ανάγκη να αλλάξουν οπτική τα Ιδρύματα μέσα από ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, και να μην υπάρχουν αντιθέσεις με τα άλλα ΑΕΙ της χώρας. Είπε ακόμη πως κάποια τμήματα των ΤΕΙ με ίδιες ειδικότητες των Πανεπιστημίων μπορούν να ενταχθούν στα Πανεπιστήμια και κάποια να γίνουν ΙΕΚ.
ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
1η Έκτακτη Σύνοδος 2015 των Προέδρων και Αναπληρωτών Προέδρων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Τεχνολογικού Τομέα
Στο πλαίσιο της 1ης έκτακτης Συνόδου 2015 των Προέδρων και Αναπληρωτών Προέδρων των ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27.02.2015 στην Αθήνα, παρουσία της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, αφού έγινε διεξοδική συζήτηση για θέματα μείζονος σημασίας που απασχολούν τα Ιδρύματα του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, τα μέλη της Συνόδου είχαν την ευκαιρία να θέσουν υπόψη του Υπουργού, καθηγητή κ. Αριστείδη Μπαλτά και του Γενικού Γραμματέα καθηγητή κ. Δημητρίου Χασάπη, τα παρακάτω θέματα:
1. Ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των Ιδρυμάτων, δίνοντας τη δυνατότητα διοργάνωσης προγραμμάτων 3ου κύκλου σπουδών (απονομή διδακτορικών διπλωμάτων) στα ΤΕΙ ως θεσμοθετημένου τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας.
2. Επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων ΤΕΙ: Θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση, ορθολογική και οριστική επίλυση του ζητήματος της απόδοσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους όλων των Τμημάτων ΤΕΙ, όπως αυτά προκύπτουν από τις σπουδές τους.
3. Προϋπολογισμοί - Οικονομική ασφυξία των Ιδρυμάτων: Η δραματική μείωση των προϋπολογισμών των Ιδρυμάτων του Τεχνολογικού Τομέα την τελευταία πενταετία κατά 70-77% δημιουργεί συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, και φέτος χωρίς ρεαλιστική οικονομική ενίσχυση είναι εντελώς αδύνατη η λειτουργία των Ιδρυμάτων.
4. Νέες θέσεις Εκπαιδευτικού και Διοικητικού Προσωπικού: Είναι επιτακτική η ανάγκη για πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, ώστε τα ΤΕΙ να επιτύχουν τους ακαδημαϊκούς και αναπτυξιακούς στόχους που προβλέπονται στην αποστολή τους. Επιπλέον, η ενδυνάμωση της οργανωτικής λειτουργίας των Ιδρυμάτων με μόνιμο διοικητικό προσωπικό, αποτελεί προϋπόθεση για την υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Ο Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων καθηγητής κ. Αριστείδης Μπαλτάς, στην ολιγόλεπτη παρέμβασή του, εξέθεσε τις σκέψεις του για τη διαμόρφωση του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας και ακροθιγώς αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Επίσης, για τα θέματα ενίσχυσης των Ιδρυμάτων σε προσωπικό και πόρους, δήλωσε ότι είναι γνώστης της κατάστασης και ότι συστρατεύεται με τα Ιδρύματα, επιδιώκοντας την επίλυσή τους στο μέτρο του δυνατού και σε συνάρτηση με τις γενικότερες οικονομικές δυνατότητες της χώρας.
Αν και δεν υπήρξε η δυνατότητα διεξοδικής συζήτησης και διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, λόγω εσπευσμένης αποχώρησής της, θέση της Συνόδου είναι ότι τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ως παράλληλος τομέας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχουν καταξιωθεί στην κοινωνία, αποτελώντας βασικό πυλώνα της ανώτατης παιδείας, όπου εκπαιδεύεται ο μισός φοιτητικός πληθυσμός της χώρας.
Η υπόστασή τους δεν έχει αμφισβητηθεί από καμία ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και η μόνη αναμενόμενη αναβάθμισή τους, είναι η ακαδημαϊκή ολοκλήρωσή τους, βασισμένη σε αξιολογικά κριτήρια.
Οποιαδήποτε μεταβολή στον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης δεν είναι δυνατόν να είναι ετεροβαρής εις βάρος των ΤΕΙ, αλλά θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα τμήματα ΑΕΙ, με βάση τα επιτεύγματά τους και με στοχευμένη χωροταξική διασπορά.
Τέλος, η Σύνοδος αποφάσισε τη συγκρότηση τριμελούς ομάδας εργασίας για τη μελέτη και υποβολή προτάσεων για τη σχεδιαζόμενη ανασυγκρότηση του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας.

Η Τριμελής Γραμματεία της Συνόδου των Προέδρων των ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα
Καθηγητής Λάζαρος Βρυζίδης, Πρόεδρος ΤΕΙ Πειραιά
Καθηγητής Ευριπίδης Γλαβάς, Πρόεδρος ΤΕΙ Ηπείρου
Καθηγητής Παναγιώτης Γούλας, Πρόεδρος ΤΕΙ Θεσσαλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου