10 Απριλίου 2011

Heraklion 2014 - Υποψήφια Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας

Για δεύτερη φορά στην ιστορία του ο δήμος Ηρακλείου φιλοδοξεί να γίνει Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας.

Μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη πρώτη συμμετοχή του δήμου για το 2012, που έφερε το Ηράκλειο στις τρεις πρώτες θέσεις της Ευρώπης, μία ακόμα προσπάθεια γίνεται για να μπορέσει η πόλη να γίνει Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα για το έτος 2014.

Ήδη οι προετοιμασίες είναι ιδιαίτερα έντονες, ενώ τόσο οι επιτελείς του δήμου, όσο και νέοι, έχουν επιφορτιστεί με ένα ιδιαίτερα σημαντικό εγχείρημα.

Από το δήμο Ηρακλείου, την προσπάθεια έχουν αναλάβει δύο αντιδήμαρχοι, ο υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Γιώργος Αεράκης και ο υπεύθυνος Παιδείας, Νεολαίας και Νέων Τεχνολογιών Νίκος Γιαλιτάκης. Ο ρόλος και των δύο αντιδημάρχων πρόκειται να αποδειχθεί νευραλγικός εξαιτίας της εμπειρίας και της ενεργοποίησης τους. Κι αυτό γιατί από τη μία πλευρά ο κ. Αεράκης μπορεί να «διαχειριστεί» άψογα την Ευρώπη, ενώ ο κ. Γιαλιτάκης έχει την εμπειρία, τις επαφές με τους νέους, αλλά και συμμετέχει ενεργά σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως το Youthnet Hellas, που έχουν συμμετάσχει κατ’ επανάληψη σε παρόμοια ευρωπαϊκά προγράμματα και θεσμούς.

Και σε αυτή τη διεκδίκηση ο ανταγωνισμός αναμένεται να είναι πολύ μεγάλος, ενώ υπάρχει και «εσωτερικός ανταγωνισμός» αφού την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 διεκδικεί ταυτόχρονα από την Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη.

Παρ’ όλα αυτά ήδη έχει ξεκινήσει σκληρή δουλειά απ’ όλους τους εμπλεκόμενους για την επίτευξη του στόχου.

«Θεωρώ πως ως δήμος έχουμε μπει πολύ δυναμικά στην υποστήριξη της υποψηφιότητας μας κι έχουμε κάνει αρκετά πράγματα» αναφέρει με δηλώσεις του στην «Π» ο κ. Αεράκης και προσθέτει:

«Ήδη έχουμε ξεκινήσει κάποιες επαφές με τους Ευρωβουλευτές μας, αλλά και λοιπούς Ευρωβουλευτές, με την Επίτροπο της Ελλάδας, αλλά και την Επίτροπο της Κύπρου, που είναι αρμόδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα Νεολαίας και Παιδείας. Μπαίνουμε δυναμικά και συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να κατορθώσουμε να επιτύχουμε το στόχο μας».

Ο κ. Αεράκης παράλληλα, έχει ενεργοποιήσει και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, με στόχο η προσπάθεια να στηριχθεί σε επίπεδο πλέον παγκόσμιο. Ήδη προγραμματίζονται δράσεις, αλλά και σχεδιάζονται κινήσεις και σε αυτό το επίπεδο.

Την όλη οργάνωση για την κατάθεση της υποψηφιότητας έχει αναλάβει από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Νίκος Γιαλιτάκης.

«Ήδη έχουμε προχωρήσει κάποιες δράσεις, αλλά οργανώνουμε παράλληλα επαφές με νέους, με εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, ώστε να έχουμε ένα πλήρη φάκελο για τη διεκδίκηση της Πρωτεύουσας Νεολαίας» αναφέρει ο κ. Γιαλιτάκης και τονίζει:

«Υπάρχει η διάθεση, αλλά και η θέληση σε όλα τα επίπεδα και πιστεύω πως θα καταφέρουμε πολλά».



Ο θεσμός




Η “Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας” είναι ένας τίτλος που δίνεται από το “European Youth Forum” σε μια ευρωπαϊκή πόλη για ένα ολόκληρο έτος. Στη διάρκεια αυτού του έτους παρέχεται η ευκαιρία στην πόλη που έχει οριστεί Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα να παρουσιάσει δράσεις των νέων, οι οποίες σχετίζονται με την πολιτιστική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή και ανάπτυξη. Ιδιαίτερα στο πλαίσιο αυτό, ενθαρρύνονται νέες ιδέες και καινοτόμα προγράμματα τα οποία σχετίζονται με τη συμμετοχή των νέων στην κοινωνία, αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη του δήμου τους, καθώς και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων.




Ο ρόλος του Youthnet




Ιδιαίτερα σημαντικός αναμένεται να είναι για ακόμα μία φορά, ο ρόλος της μοναδικής μη κυβερνητικής οργάνωσης νέων με έδρα το Ηράκλειο “Youthnet Hellas” για τη διεκδίκηση της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας.


Η μη κυβερνητική οργάνωση αποτελεί και πάλι κύριο φορέα υποστήριξης της υποψηφιότητας μετά το δήμο Ηρακλείου, ο οποίος καταθέτει επίσημα την πρόταση. Τα μέλη της οργάνωσης Youthnet Hellas, έχουν αρχίσει ήδη διαδικασίες, ενώ από χθες βρίσκεται στο Ηράκλειο ο πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Μάνος Παυλάκης, για να συμμετέχει στη σημερινή παρουσίαση της υποψηφιότητας. Συνάντηση με μέλη της οργάνωσης, αλλά και του δήμου, είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί επίσης, αμέσως μετά την παρουσίαση της υποψηφιότητας.

«Βρισκόμαστε και πάλι στις επάλξεις για τη διεκδίκηση της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας για το 2014» αναφέρει ο κ. Παυλάκης με δηλώσεις του στην «Π» και προσθέτει:

«Αυτή τη φορά θεωρούμε πως είμαστε περισσότερο ώριμοι, καλύτερα προετοιμασμένοι και οργανωμένοι για να φτάσουμε στο στόχο. Το γεγονός άλλωστε πως στην προηγούμενη διεκδίκηση είχαμε μπει ανάμεσα στις τρεις επικρατέστερες πόλεις της Ευρώπης, αποδεικνύει πως υπάρχουν οι δυνατότητες, αλλά και η προοπτική».

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου