30 Ιουλίου 2011

ΕΦΗΒΟΙ ΞΕΝΑΓΟΙ

Αν βρεθείτε στην Ερμούπολη της Σύρου μια Τετάρτη, η 14χρονη Χριστίνα θα σας εξηγήσει πώς ο μύθος με το κέρας της Αμάλθειας συνδυάζεται με το έμβλημα της Ερμούπολης του 19ου αιώνα. Αν φθάσετε την Πέμπτη, τη σκυτάλη της ξενάγησης αναλαμβάνει η 15χρονη Μιράντα, που θα σας οδηγήσει μπροστά στους επιβλητικούς πίνακες των βασιλέων, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. «Πολλοί επισκέπτες με ρωτούν για τον πίνακα της βασίλισσας Ολγας, την περνούν, βλέπεις, για την πριγκίπισσα Σίσι!», μου λέει εμπιστευτικά η Χριστίνα, που έχει εμπειρία τριών ετών στην ξενάγηση.
 

Μεγάλη επιτυχία
Η Χριστίνα, η Μιράντα και άλλοι εννέα συνομήλικοί τους αποτελούν τους «εθελοντές ξεναγούς» της Σύρου, έναν θεσμό που ξεκίνησε το 2003 και έχει αφήσει εποχή. Ο πρώην πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής, ο αείμνηστος Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, μάλιστα είχε αποστείλει σε έναν νεαρό ξεναγό 14 Μαΐων δώρο τον «Δον Κιχώτη» ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την ξενάγηση στα ισπανικά, που έγινε στον πρέσβη της Ισπανίας.
Οι ευχαριστήριες επιστολές από επώνυμους επισκέπτες, αλλά και πλήθος μηνυμάτων που γράφονται στο βιβλίο επισκεπτών, δεν αφήνουν αμφιβολία ότι το μεράκι των νεαρών ξεναγών κερδίζει τις καρδιές όσων θέλουν να γνωρίσουν τη Σύρο. Οποιος γνωρίζει τη μακρά παράδοση του εθελοντισμού στο κυκλαδίτικο νησί, δεν εκπλήσσεται με την επιτυχία του εν λόγω προγράμματος.
Οι μαθητές, που πρώτα έχουν παρακολουθήσει σχετική εκπαίδευση στο Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης, ξεκινούν τις ξεναγήσεις στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού και συνεχίζουν -εφόσον οι υποχρεώσεις του σχολείου το επιτρέπουν- μέχρι να αποφοιτήσουν. Οι νεαροί Συριανοί ξεναγούν Ελληνες και ξένους επισκέπτες (στα ελληνικά, αλλά και στα αγγλικά) στο δημαρχείο της πόλης, δημιούργημα του Τσίλερ τον 19ο αιώνα, στο θέατρο «Απόλλων», που θεωρείται πιστό αντίγραφο της Σκάλας του Μιλάνου (εφόσον βέβαια δεν γίνονται πρόβες) και φυσικά στο ίδιο το μουσείο, που στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης. Θα τους αναγνωρίσετε από τη σχετική στολή, την ταυτότητα και τον υπόλοιπο εξοπλισμό τους «εν ώρα εργασίας». «Κατόπιν σχετικής συνεννόησης, τα παιδιά μπορούν να ξεναγήσουν στον ναό του Αγίου Νικολάου, της Μεταμόρφωσης, αλλά και στην κεντρική πλατεία μπροστά από το Δημαρχείο, παρουσία πάντοτε κάποιου ενηλίκου», εξηγεί η κ. Μαρία Ρώτα, ιδρύτρια του μουσείου, που αποτέλεσε το «φυτώριο» για την ιδιότυπη σχολή ξεναγών. Στο μουσείο περνούν δημιουργικά τα σαββατιάτικα πρωινά πολλοί μαθητές δημοτικού, που μυούνται στα μυστικά του κυκλαδικού πολιτισμού, μαθαίνουν την ιστορία του νησιού τους, αλλά την ελληνική μυθολογία, ακόμα και μέσα από το κουκλοθέατρο.
Οπως τονίζουν, στην εκπαίδευση στόχος της ξενάγησης είναι να κρατά το ενδιαφέρον του ξένου - «σύντομα, στοχευμένα και εκλαϊκευμένα». «Να θυμάστε ότι οι μεγάλοι δεν ξέρουν πολλά πράγματα», συμβουλεύει η κ. Ρώτα τα παιδιά, που μέρα με τη μέρα αποκτούν περισσότερο θάρρος με τους ξένους, που κάποιες φορές ακόμα και... διορθώνουν! «Στους επισκέπτες αρέσει, τελικά, να βλέπουν τόσο μικρά παιδιά να γνωρίζουν τόσο πολλά για την πόλη τους», επισημαίνει η Μιράντα, γέννημα-θρέμμα Συριανή. Η Χριστίνα φλερτάρει με την ιδέα να γίνει επαγγελματίας ξεναγός. Αλλωστε, ήδη διαθέτει πολλά προσόντα: μιλάει αγγλικά και γαλλικά, ενώ έχει και το απαιτούμενο «λέγειν». Ωστόσο, μοιάζει διστακτική, «ξέρετε, η κρίση...». Η κ. Αλίκη Λεονταρίτη, που ασχολείται με την υλοποίηση του προγράμματος ως υπεύθυνη του γραφείου επικοινωνίας του δήμου, μας ενημερώνει ότι «πολλοί νέοι, που υπήρξαν εθελοντές ξεναγοί και τώρα είναι φοιτητές, απασχολούνται στον τουριστικό τομέα, συνήθως συνοδεύουν πούλμαν ξένων επισκεπτών». Τα οφέλη, ωστόσο, από την πρωτόγνωρη αυτή δραστηριότητα, την οποία υποστηρίζουν ένθερμα και οι γονείς, είναι πολλαπλά. «Ξεναγώντας αγνώστους έμαθα να είμαι κοινωνικός και να επικοινωνώ με ανθρώπους διαφορετικής προέλευσης», θυμάται ο 19χρονος Νίκος, εθελοντής ξεναγός για πολλά χρόνια και σήμερα φοιτητής στην Αθήνα. Καθώς ο πάγος «σπάει», ο διάλογος μεταξύ ξεναγών και ξένων αρχίζει. «Κάποιοι Κρητικοί μάς είχαν μιλήσει για τον μινωικό πολιτισμό», διηγείται η Μιράντα, «ενώ ένας αντιναύαρχος μετά την ξενάγηση, για να μας ευχαριστήσει, μας ξενάγησε στο πλοίο του».

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου