18 Μαΐου 2010

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ Η/Υ


«Για την απόδειξη της γνώσης Πληροφορικής ή χειρισμού Η/Υ πρέπει να γίνονται δεκτοί όχι μόνον οι τίτλοι σπουδών που αντιστοιχούν στην κατηγορία προσωπικού για την οποία υποβάλλουν αίτηση οι υποψήφιοι, αλλά και οι τυχόν προσκομιζόμενοι ανώτερης ή κατώτερης κατηγορίας από αυτή των προκηρυσσόμενων θέσεων».
Στη διευκρίνιση αυτή αναφέρεται το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο με σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε διευκρινίζει τον τρόπο απόδειξης της γνώσης χειρισμού Η/Υ ως πρόσθετο προσόν διορισμού στο Δημόσιο.
Αφορμή για την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου που υπογράφει ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος στάθηκε πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη με το οποίο διαπιστώθηκε μη νόμιμος αποκλεισμός υποψηφίων από διαδικασίες πλήρωσης θέσεων κατηγορίας ΔΕ που έγιναν στο πλαίσιο σχετικής προκήρυξης με το επιχείρημα της κατάθεσης εκ μέρους τους δικαιολογητικών απόδειξης γνώσης πληροφορικής, αποκτηθέντων από ΑΕΙ και ΤΕΙ, φορείς ανώτερης δηλαδή βαθμίδας εκπαίδευσης από την κατηγορία για την οποία είχαν υποβάλει υποψηφιότητα. 


Για τον σκοπό αυτό και προκειμένου να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον, το υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε εγκύκλιο σε όλους τους φορείς του Δημοσίου προκειμένου να τους ενημερώσει για τους τρόπους με τους οποίους οι υποψήφιοι προς διορισμό μπορούν να πιστοποιήσουν την απαιτούμενη, ως πρόσθετο προσόν, γνώση χειρισμού Η/Υ, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο «Προσοντολόγιο» (ΠΔ 50/2001).
Συγκεκριμένα, στις διατάξεις του άρθρου 26 παρ. 6 του «Προσοντολογίου» ορίζεται ότι η εν λόγω γνώση διαπιστώνεται, μεταξύ άλλων με τίτλους σπουδών Τριτοβάθμιας, Μεταδευτεροβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ειδικότητας Πληροφορικής ή χειρισμού Η/Υ, καθώς και με τίτλους σπουδών, πανεπιστημιακής, ή τεχνολογικής εκπαίδευσης από την αναλυτική βαθμολογία των οποίων προκύπτει ότι οι κάτοχοι αυτών έχουν παρακολουθήσει τέσσερα τουλάχιστον μαθήματα, υποχρεωτικά ή κατ΄ επιλογή, Πληροφορικής ή χειρισμού Η/Υ.
Διευκρινίζεται δε πως ο κάτοχος περισσοτέρων του ενός τίτλου σπουδών (π.χ. πτυχίο ΑΕΙ ή/και ΤΕΙ και απολυτήριο Λύκειο) μπορεί να αποδεικνύει την εν λόγω γνώση και με τίτλο διαφορετικό από αυτόν που επικαλείται για διορισμό στο Δημόσιο.
Επίσης γίνεται δεκτό ότι καθένα από τα τέσσερα μαθήματα Πληροφορικής ή χειρισμού Η/Υ μπορεί να έχει πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της απόκτησης τίτλου σπουδών είτε πανεπιστημιακής, ή τεχνολογικής εκπαίδευσης, είτε μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου και ο σχετικός υπολογισμός των μαθημάτων γίνεται αθροιστικά.
Η επιτυχής απόδειξη των τεσσάρων μαθημάτων αποδεικνύεται είτε με την αναλυτική βαθμολογία σπουδών, είτε με τη σχετική βεβαίωση του οικείου Τμήματος του ΑΕΙ ή ΤΕΙ με την οποία πιστοποιείται ότι ο υποψήφιος παρακολούθησε επιτυχώς σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο, τουλάχιστον τέσσερα εξαμηνιαία μαθήματα, που κατά την εκτίμηση του Τμήματος εμπίπτουν στο γνωστικό αντικείμενο της Πληροφορικής ή του χειρισμού Η/Υ.
Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του υπουργείoυ Εσωτερικών μετά τις σχετικές διευκρινίσεις, προκύπτει ότι «οι υποβαλλόμενοι, προς απόδειξη της γνώσης Πληροφορικής ή χειρισμού Η/Υ, όταν αυτή απαιτείται ως πρόσθετο προσόν, τίτλοι σπουδών ανώτερης αλλά και κατώτερης κατηγορίας από την κατηγορία για την οποία θέτει κάποιος υποψηφιότητα σε προκήρυξη, εφόσον πληρούν και τις λοιπές προϋποθέσεις εγκυρότητας, πρέπει να γίνονται ανεπιφύλακτα δεκτοί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δεδομένου ότι αφενός οι εν λόγω τρόποι απόδειξης προβλέπονται από το «Προσοντολόγιο», αφετέρου οι σχετικοί τίτλοι και βεβαιώσεις υποβάλλονται για συγκεκριμένο σκοπό (πιστοποίηση γνώσης Η/Υ) και όχι για τη διεκδίκηση θέσης ανώτερης ή κατώτερης κατηγορίας της προκηρυσσόμενης». Για παράδειγμα, υποψήφιος για διορισμό σε θέση κλάδου ΔΕ κατηγορίας με τυπικό προσόν διορισμού απολυτήριο Λυκείου, έχει τη δυνατότητα απόδειξης της εν λόγω γνώσης και με πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ (είτε ειδικότητας Πληροφορικής, είτε με τέσσερα μαθήματα). Αντίστοιχα, υποψήφιος για διορισμό σε θέση κλάδου ΠΕ κατηγορίας με τυπικό προσόν διορισμού πτυχίο ΑΕΙ, έχει τη δυνατότητα απόδειξης της γνώσης αυτής και με πτυχίο ΤΕΙ (είτε ειδικότητας Πληροφορικής, είτε με τέσσερα μαθήματα), αλλά και με τίτλους σπουδών Μεταδευτεροβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ειδικότητας Πληροφορικής.
Επίσης η γνώση χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα: α) επεξεργασίας κειμένων, β) υπολογιστικών φύλλων και γ) υπηρεσιών Διαδικτύου αποδεικνύεται ως εξής:
Με πιστοποιητικά Πληροφορικής ή γνώσης χειρισμού Η/Υ που εκδίδονται από φορείς οι οποίοι πιστοποιούνται από τον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ).
Μέχρι σήμερα έχουν πιστοποιηθεί από τον ΟΕΕΚ, με σχετικές πράξεις του, οι παρακάτω φορείς, με την αναγραφόμενη για κάθε φορέα ημερομηνίαπιστοποίησης:
α) ΕCDL Ελλάς Α.Ε. (1.2.2006), β) Vellum Global Εducational Services S.Α.
(22.2.2006), γ) Ιnfotest (22.2.2006)
δ) ΙCΤ Ηellas Α.Ε. (22.2.2006) ή ΙCΤ Εurope (18.7.2007 αλλαγή ονομασίας της ΙCΤ Ηellas Α.Ε.)
ε) ΚΕΥ- CΕRΤ (5.4.2006)
στ) ΑCΤΑ Α.Ε. (17.5.2006)
ζ) Ι SΚΙLLS Α.Ε. (14.9.2007)
η) ΤΕΛΕΦΩΣ ΤΡΕΪΝΙΝ- ΤΕLΕFΟS ΤRΑΙΝΙΝG ΕΠΕ (18.12.2007) ή ΤΕΛΕΦΩΣ ΣΕΡΤ- ΤΕLΕFΟS CΕRΤ ΕΠΕ (Με την αριθ. Γ/12485/21.5.2009 πράξη μετονομασίας της ΤΕΛΕΦΩΣ ΤΡΕΪΝΙΝΤΕLΕFΟS ΤRΑΙΝΙΝG ΕΠΕ)
θ) DΙΡLΟΜΑ- ΦΟΡΕΑΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ (30.9.2009)
Η ισχύς των πιστοποιητικών των παραπάνω φορέων, τα οποία εκδόθηκαν μετά την ημερομηνία πιστοποίησής τους από τον ΟΕΕΚ μέχρι και 31.12.2007, παρατείνεται έως 31.12.2010.
Σε περίπτωση που ο υποψήφιος έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τις εξετάσεις στις οριζόμενες από την προκήρυξη ενότητες αλλά το σχετικό πιστοποιητικό δεν έχει ακόμη εκδοθεί, μπορεί να γίνει αποδεκτή σχετική περί τούτου βεβαίωση του κατά τα ανωτέρω πιστοποιημένου φορέα έκδοσης αυτού. Ο υποψήφιος, όμως, εφόσον, είναι διοριστέος πρέπει να προσκομίσει το πιστοποιητικό στον φορέα όπου διορίζεται.
Λοιπά παραστατικά (βεβαιώσεις εξεταστικών κέντρων, κάρτες δεξιοτήτων κ.λπ.) δεν γίνονται δεκτά.
Γίνονται επίσης δεκτά μέχρι 31.12.2010 πιστοποιητικά γνώσης Η/Υ τα οποία χορηγήθηκαν από τους παραπάνω φορείς (α έως δ) μέχρι και την ημερομηνία πιστοποίησής τους από τον ΟΕΕΚ (σχετική πράξη ΟΕΕΚ Γ/31548/12.11.2009) με την εξής ονομασία:
α) ΕCDL από την εταιρεία ΕCDL- GRΕΕΚ CΟΜΡUΤΕR SΟCΙΕΤΥ- Ε.Π.Υ.
β) Cambridge Ιnternational Εxaminations από UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF CΑΜΒRΙDGΕ (εταιρεία Vellum Global Εducational Services).
γ) ΙC3 ή ΜΟS από CΕRΤΙΡΟRΤ (Μicrosoft), εταιρεία Ιnfotest (πρώην ΤΕCΗΝΟΡLUS) και δ) ΒΤΕC in ΙCΤ ή Οnline Αward in ΙCΤ από LΟΝDΟΝ LΕΑRΝΙΝG (εταιρεία ΙCΤ Ηellas Α.Ε.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου