Το Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλάζει. Το κορυφαίο ανώτατο Ιδρυμα της χώρας με μια ριζική μεταρρύθμιση στη διοίκηση, την οικονομική διαχείριση και... τους στόχους δεν περιμένει την ανακοίνωση ακόμα ενός νόμου-πλαίσιο, που σε λίγες μέρες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα φέρει σε διάλογο.
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν περιμένει την ανακοίνωση ενός ακόμα νόμου-πλαίσιο Ετοίμασε και ήδη εφαρμόζει το δικό του σχέδιο εξυγίανσης, τη δική του πρόταση για τη λειτουργία των Ανώτατων Ιδρυμάτων. Βασικές ανατροπές που αυτό προβλέπει:
* Οικονομική αυτοτέλεια των τμημάτων με την άμεση διάθεση σ' αυτά του μισού τακτικού προϋπολογισμού (!) του Ιδρύματος αλλά και την ανάθεση της διαχειριστικής ευθύνης.
Απογραφή
**Απογραφή όλου του διοικητικού και διδακτικού προσωπικού με σκοπό την εφαρμογή ενός ευρύτερου σχεδίου εξορθολογισμού της διοίκησης.
**Λήψη ειδικών μέτρων για την αντιμετώπιση της παθογένειας που χαρακτηρίζει όχι μόνο το Καποδιστριακό αλλά και τα περισσότερα πανεπιστήμια. Ξεκινούν από την ανακατανομή προσωπικού επειδή βρέθηκαν άνθρωποι μειωμένων προσόντων στη διοίκηση και απόφοιτοι λυκείου στη θέση του επιστάτη και φθάνουν έως την τοποθέτηση μετρητών ρεύματος σε όλες τις κτιριακές μονάδες, ώστε να καταγραφεί επιτέλους τι καίει (ή πόσο καίγεται) αυτό το Ιδρυμα...
«Δικαίωμα»
«Το πανεπιστήμιό μας, όπως κάθε άλλο ανώτατο εκπαιδευτικό Ιδρυμα στη χώρα μας, είναι ένας αυτοδιοικούμενος και όχι αυτόνομος οργανισμός, πράγμα που σημαίνει ότι έχει το δικαίωμα να αποφασίζει μόνο του για τον τρόπο που θα διοικείται, βάσει, όμως, νόμων που θεσπίζονται από την πολιτεία και όχι από το ίδιο» δήλωσε ο κ. Πελεγρίνης, κατά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του, πριν από περίπου μία εβδομάδα, για να ξεκαθαρίσει: «Το κομμάτι, λοιπόν, που ανήκει στη δικαιοδοσία του Ιδρύματός μας, το αυτοδιοίκητο, προτιθέμεθα να το χειριστούμε έτσι, ώστε το πανεπιστήμιό μας να μπορέσει να καταστεί άξιο του σεβασμού της κοινωνίας μας».
Μέσα σε λίγες μέρες κάλεσε τους εκπροσώπους όλων των ανώτατων οργάνων και τομέων του πανεπιστημίου και τους ανακοίνωσε το μεγαλεπήβολο σχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», προβλέπει:
Εξυγίανση του συστήματος διοίκησης πρώτα με απογραφή -ήδη ξεκίνησε- όλου του διοικητικού και διδακτικού προσωπικού του πανεπιστημίου και ακολούθως με αναδιανομή αρμοδιοτήτων. Πιθανές οι μετακινήσεις ή ευρύτερης κλίμακας αναδιάρθρωση τομέων.
Οικονομική αποκέντρωση με τη διάθεση του μισού φετινού τακτικού προϋπολογισμού του Ιδρύματος απευθείας στα τμήματα. Η ευθύνη διαχείρισης ανατίθεται στις Κοσμητείες που θα λάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί και θα απευθυνθούν ξανά στη διοίκηση μόνον για έκτακτες περιπτώσεις.
Διαφάνεια με ανάρτηση στο Διαδίκτυο όλων των δράσεων, συμπεριλαμβανομένων του προγραμματισμού, του προϋπολογισμού αλλά και των αποτελεσμάτων του απολογισμού καθώς η λογοδοσία αποτελεί προϋπόθεση.
Μετεξέλιξη σε «Πανεπιστήμιο της κοινωνίας» με την ανάληψη σοβαρών πρωτοβουλιών αλλά και με μια νέα δυναμική επικοινωνιακή πολιτική. Ηδη έκλεισε η εφημερίδα του Ιδρύματος και μια επιτροπή από γνωστούς ακαδημαϊκούς ανέλαβε την έκδοση (από 1ης Νοεμβρίου) ενός νέου φύλλου με ευρύ δίκτυο διανομής. Παράλληλα, έχουν αρχίσει προσπάθειες αναζήτησης ραδιοφωνικής συχνότητας ή στέγασης σε ήδη υπάρχουσα.
Πριν απ' όλα, όμως, ο κ. Πελεγρίνης φρόντισε να σηματοδοτήσει καθοριστικά το τέλος εποχής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο ή μάλλον το «γύρισμα σελίδας» όπως προτιμά να λέει ο ίδιος. Ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του προϊσταμένου Γραμματείας του Ιδρύματος, αν. καθηγητή Γιάννη Κοντού. Αλλως, του ανθρώπου που αποτελούσε συστατικό στοιχείο της ταυτότητας του Πανεπιστημίου Αθηνών επί σειρά ετών. Οι πρυτάνεις άλλαζαν, ο γραμματέας ποτέ. Μέχρι τώρα.
«Η θητεία του είχε λήξει εδώ και πολλούς μήνες. Ημασταν εν ανομία. Η θέση έπρεπε να προκηρυχθεί από τον περασμένο Οκτώβριο» τονίζει ο νέος πρύτανης, απαντώντας έτσι και σε όσους έσπευσαν να μιλήσουν για την πρόσληψη μάνατζερ στο πανεπιστήμιο. Εξάλλου, είχε προαναγγείλει το «διαζύγιο» από πολύ νωρίς. Την επομένη κιόλας των εκλογών της άνοιξης, σε συνέντευξή του, πάλι στην «Ε», είχε δώσει το στίγμα. «Η διοίκηση του πανεπιστημίου λειτουργεί με πολύ στρεβλό τρόπο. Κυριαρχείται από ένα-δύο άτομα» είχε καταγγείλει.
Αμέσως μετά ακολούθησαν οι ανακοινώσεις προς αρμοδίους και οι δρομολογήσεις των αποφάσεων.
* Ηδη οι αντιπρυτάνεις έχουν αναλάβει τη διαδικασία απογραφής. Πρώτος στόχος να καταγραφεί ποιος βρίσκεται πού, ποιος δουλεύει και ποιος όχι. Απώτερος στόχος, η εκκαθάριση ακόμη και των μητρώων των φοιτητών.
* Εγιναν οι πρώτες αναγκαίες διοικητικές παρεμβάσεις. Στελεχώθηκαν σημαντικές ακέφαλες διευθύνσεις (Εκπαίδευσης, Σχεδιασμού Προγραμμάτων, Κληροδοτημάτων, Ακίνητης Περιουσίας) και εγκαταλελειμμένες γραμματείες (ένας γραμματέας για δύο και τρεις υπηρεσίες).
* Ετοιμάζεται το σχέδιο διάθεσης των κονδυλίων από τον τακτικό προϋπολογισμό στα τμήματα. Σημειωτέον, φέτος είναι κατά 30% μειωμένος σε σχέση με πέρυσι.
Σύμφωνα με το υπουργείο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα επιχορηγηθεί φέτος με 6,5 εκατ. ευρώ, το (μεγαλύτερο σε πληθυσμό) ΑΠΘ με 7,6 εκατ., το ΕΜΠ με 1,7 εκατ., το Οικονομικό Αθηνών με περίπου 1,1 εκατ. και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς με 1,2.
«Μέχρι τώρα όποιος ήθελε χρήματα πήγαινε στον πρύτανη και αν είχε καλές σχέσεις, έπαιρνε εύκολα ό,τι ήθελε, οι άλλοι ατυχούσαν» λέει ο κ. Πελεγρίνης υποστηρίζοντας τα οφέλη της διοικητικής αναδιάρθρωσης, όπως σοβαρός προγραμματισμός και αναπόφευκτα σωστός καταμερισμός των πόρων.
- Τέλος, μαζί με τον μισό προϋπολογισμό του Ιδρύματος θα διατεθούν στα τμήματα για την προσεχή διετία ακόμα 2 δισ. ευρώ, από τον ειδικό λογαριασμό, για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. *ΑΝΑΔΗΜΟΣΕΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου