Ανεπαρκείς και δυσλειτουργικοί αναδεικνύονται οι δημόσιοι φορείς και οργανισμοί που απευθύνονται στους νέους (ΕΣΥΝ, Τοπικά Συμβούλια Νέων κ.λπ.) στην καταγραφή των φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών, που έγινε για πρώτη φορά από τη ΜΚΟ Youthnet Hellas. Τα συμπεράσματα της ΜΚΟ δεν εκπλήσσουν. «Υπάρχουν πολλοί θεσμοθετημένοι φορείς που υπολειτουργούν, ενώ παρατηρούμε μεγάλο έλλειμμα πληροφόρησης των νέων ειδικά στην περιφέρεια για τις ευκαιρίες που τους προσφέρονται», δηλώνει ο πρόεδρος της Youthnet, Μάνος Παυλάκης. «Η χρονική συγκυρία της οικονομικής κρίσης απαιτεί ενεργοποίηση όλων των σχετικών μηχανισμών στήριξης των νέων», σημειώνει.
Στην Ελλάδα ζουν περίπου 2,5 εκατομμύρια νέοι, ηλικίας 15 έως 29 ετών, οι οποίοι αποτελούν το σημείο αναφοράς της έρευνας (έλαβε χώρα από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010). Ο απολογισμός και οι προτάσεις της Youthnet Hellas παρουσιάστηκαν χθες σε εκδήλωση παρουσία και του γενικού γραμματέα Νέας Γενιάς, Γιάννη Λιβανού.
Ειδικότερα, το Εθνικό Συμβούλιο Νέων (ΕΣΥΝ), το οποίο χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, κρίνεται δυσλειτουργικό, «ενώ θα έπρεπε να έχει επιτελικό ρόλο, μια που εκπροσωπεί τη νεολαία της χώρας».
Πιο απογοητευτική η κατάσταση στα Τοπικά Συμβούλια Νέων, τα οποία έχουν θεσμοθετηθεί από το 2006 και θα μπορούσαν να λειτουργούν σε όλους τους δήμους της χώρας με την υλοποίηση ποικίλων προγραμμάτων. «Συνολικά έχουν ιδρυθεί τοπικά συμβούλια σε περίπου 300 δήμους, δηλαδή στο 1/3 της χώρας, τα οποία όμως έχουν εν πολλοίς απομονωθεί τοπικά και δεν συνεργάζονται μεταξύ τους». Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα Κέντρα Πληροφόρησης Νέων των δήμων και των νομαρχιών (50 συνολικά), που ως αρμοδιότητα έχουν την ενημέρωση των νέων για εκπαιδευτικά θέματα και ευρωπαϊκά προγράμματα.
Ούτε όμως και στους φοιτητικούς συλλόγους και τις πολιτικές νεολαίες βρίσκουν χώρο έκφρασης οι νέοι. «Οι πολιτικές νεολαίες που δραστηριοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα ταυτίζονται απόλυτα με τα αντίστοιχα πολιτικά κόμματα, απεμπολώντας έτσι το δικαίωμά τους να έχουν ένα διακριτό ρόλο στην προσπάθεια ανανέωσης και παραγωγής πολιτικού λόγου», αναφέρεται στην έκθεση.
ΑνταπόκρισηΕπιτυχής, πάντως, ως θεσμός χαρακτηρίζεται η Βουλή των Εφήβων. Δεκαεννιά χιλιάδες μαθητές της Γ΄ Λυκείου από 1.288 σχολεία έγραψαν εκθέσεις και επελέγησαν 300 παιδιά (260 από Ελλάδα, 20 από Κύπρο και 20 από την ομογένεια). Εντονη και αξιόλογη κρίνεται η δραστηριότητα πολλών ΜΚΟ που οργανώνουν δράσεις για νέους, όπως η Aegee, η Αρσις, η Ελιξ, η Κιβωτός του Κόσμου, η Πράξις κ.ά.
Μεγάλη ανταπόκριση έχουν τα προγράμματα ανταλλαγών «αν και συχνά μένουν κενές θέσεις σε ταξίδια», σχολιάζει ο κ. Παυλάκης στην «Κ». Τέλος, οι νέοι χάρη στο Διαδίκτυο ξεκινούν αυτόνομα δράσεις. Οι πρωτοβουλίες τους δεν δύνανται να καταγραφούν, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικές, αφού μέσω αυτών αρθρώνουν τον λόγο τους, όπως συμβαίνει στην «άτυπη λέσχη νέων λογοτεχνών». Η πλήρης έκθεση στο www. youthnet.gr
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου