Το 1ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Νεάπολη) Θεσσαλονίκης συμμετείχε στην διακρατική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος MASS (Measuring and Assessing Soft Skills), στο οποίο συμμετέχει ενεργά. Η συνάντηση διοργανώθηκε από τους Ολλανδούς εταίρους, στη πόλη Deventer της Ολλανδίας, 24-27 Ιανουαρίου 2011. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανασκόπηση των εργασιών που έχουν γίνει και ο συντονισμός των μελλοντικών. Το Σχολείο συμμετείχε με αντιπροσωπεία τεσσάρων (4) καθηγητών.
Το Ευρωπαϊκό έργο MASS χρηματοδοτείται εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια της δράσης Μεταφοράς Καινοτομίας (Transfer of Innovation), του προγράμματος Leonardo Da Vinci. Σκοπός του έργου είναι η μεταφορά και βελτίωση της καινοτομίας που αναπτύχθηκε από το Agnus College στη Σκωτία και αφορά στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων (soft skills) σε νέους που έχουν απορρίψει όλες τις άλλες ευκαιρίες εκπαίδευσης. Η προσέγγιση έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική, με επίπεδο επιτυχίας, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 87% των εκπαιδευομένων να επιτυγχάνει τους μαθησιακούς και επαγγελματικούς του στόχους. Συνεργασία με εταίρους από την Ελλάδα, Σουηδία και Ολλανδία έδειξε ότι δεν υπάρχει ανάλογη προσέγγιση ανάπτυξης μέτρησης και αξιολόγησης κοινωνικών δεξιοτήτων στα συστήματα τυπικής εκπαίδευσης τους.
Στις κοινωνικές δεξιότητες συμπεριλαμβάνονται οι καλοί τρόποι συμπεριφοράς, ο επαγγελματισμός, η δυνατότητα προφορικής επικοινωνίας, η υπευθυνότητα, η προσαρμοστικότητα, η ομαδική εργασία κ.α. Η σημασία αυτών των ικανοτήτων είναι μεγάλη, αφού είναι ουσιαστικές για την καλή συνεργασία στον εργασιακό χώρο και την προσωπική ανάπτυξη του ατόμου. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι εργοδότες, πέρα από τα γνωστικά προσόντα, που δίνει η τυπική εκπαίδευση, θεωρούν τις κοινωνικές δεξιότητες ουσιαστικές για την καλή απόδοση των εργαζομένων. Σε καμία βαθμίδα του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος δεν υπάρχουν συντονισμένες προσπάθειες για την καλλιέργεια τέτοιων δεξιοτήτων. Το παρόν έργο δίνει την δυνατότητα στο 1ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Νεάπολη) Θεσσαλονίκης να εισάγει στο Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα καινοτόμες πρακτικές, που μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική βελτίωση των δεξιοτήτων των απόφοιτων όλων των βαθμίδων της τυπικής εκπαίδευσης.
Το έργο ξεκίνησε τις εργασίες του τον Οκτώβριο του 2009 και η ολοκλήρωση του αναμένεται τον ίδιο μήνα του 2011. Συμμετέχουν 6 οργανισμοί από 5 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Ολλανδία, Ρουμανία και Σουηδία.
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Γεωλόγος – Θεολόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου