16 Φεβρουαρίου 2011

1o ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ (ΝΕΑΠΟΛΗ) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 
Mass Leonardo Project

Μέτρηση και αξιολόγηση των κοινωνικών δεξιοτήτων
( Measuring and Assessing Soft Skills)

Έξι εταίροι: Σκωτία, Σουηδία, Ολλανδία( 2 Εκπαιδευτικά ιδρύματα), Ρουμανία και Ελλάδα[1ο ΣΔΕ(Νεάπολη) Θεσσαλονίκης] συνεργάζονται στην εφαρμογή μιας νέας μεθοδολογίας που αναπτύχθηκε στο Angus College της Σκωτίας και αφορά στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων σε νέους οι οποίοι είτε δεν έχουν ολοκληρώσει την βασική εκπαίδευση, είτε είναι άνεργοι, καθώς επίσης, και σε σ’ αυτούς που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε στην Σκωτία με πρωτοφανή επιτυχία (87%) και έτσι μέσω του προγράμματος Leonardo «Μεταφορά Καινοτομίας» το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Νεάπολης έχει την δυνατότητα να συμμετάσχει σ’ αυτήν την αξιόλογη καινοτόμο Δράση
Μέσα από την διδασκαλία των κοινωνικών δεξιοτήτων πχ συνεργατικότητας, επαγγελματισμού, συνέπειας στην τήρηση ωραρίου, ικανότητα παροχής βοήθειας στους συνεργάτες, ικανότητα αναζήτησης βοήθειας κ.ά. οι εκπαιδευόμενοι έχουν την δυνατότητα να επιτύχουν την προσωπική τους ανάπτυξη και βελτίωση των προσόντων τους ώστε να είναι ικανοί, όχι μόνο να αποκτήσουν εργασία αλλά και να είναι σε θέση να την διατηρήσουν, μια και οι κοινωνικές αυτές δεξιότητες είναι απαραίτητες στο χώρο εργασίας.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2009 και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2011. Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Νεάπολης φιλοξένησε τις 2 πρώτες συναντήσεις των εταίρων για τον σχεδιασμό του προγράμματος και μεταξύ άλλων δράσεων ανέλαβε την δημιουργία της ιστοσελίδας του προγράμματος (http://www.mass-project.org ) και την πιλοτική διδασκαλία των κοινωνικών δεξιοτήτων σε ομάδα εκπαιδευομένων του σχολείου. Οι δράσεις αυτές συνεχίζονται με μεγάλη ανταπόκριση από τους εκπαιδευόμενους του σχολείου.
Οι εταίροι συμμετείχαν σε 2 ακόμη συναντήσεις, Σκωτία και Σουηδία και οι εργασίες του προγράμματος συνεχίζονται με επιτυχία. Στην τελευταία συνάντηση τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στο Bollnas της Σουηδίας έγινε η παρουσίαση των πρώτων μαθημάτων σε νέους άνεργους , συζητήθηκε η διαδικασία αξιολόγησης του project και παρουσιάστηκε ο τρόπος που οι Σουηδοί σχεδιάζουν το Εθνικό τους Πλαίσιο Προσόντων.
Τον Ιανουάριο του 2011 έγινε η 4η συνάντηση στην Ολλανδία για την αξιολόγηση του προγράμματος μέχρι σήμερα και την διαμόρφωση της περαιτέρω πορείας του.
Ένας από τους στόχους του προγράμματος είναι η χαρτογράφηση των κοινωνικών δεξιοτήτων στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, μια πιλοτική προσπάθεια που θα είναι μοναδική για τους Έλληνες εκπαιδευτικούς και εκπαιδευόμενους.

Θεσσαλονίκη 14/2/2011


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου