04 Φεβρουαρίου 2011

ΜΑΘΕ ΠΑΙΚΤΑΡΑ ΜΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

<<Μάθε παικταρά μου γράμματα», θα μπορούσε να είναι το σύνθημα των ενώσεων των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, οι οποίες διαπιστώνουν ότι η έλλειψη γνώσης οδηγεί στη χρεοκοπία.

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στη Γερμανία η προτροπή του προπονητή της Σάλκε Φέλιξ Μάγκατ προς το 17χρονο ανερχόμενο αστέρι της ομάδας του Τζούλιαν Ντράξλερ, να αφήσει το σχολείο για να αφιερωθεί στο ποδόσφαιρο, «γιατί σε 15-20 χρόνια δεν θα χρειάζεται πια τις γνώσεις που θα του έχει προσφέρει».


Πάνω από το 20% των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών της Γερμανίας οδηγούνται στη χρεοκοπία όταν αποσύρονται από την ενεργό δράση, ενώ πολλοί απ’ αυτούς συνεχίζουν να ζουν με τα κρατικά επιδόματα!
«Η έλλειψη παιδείας είναι η κυριότερη αιτία που οδηγούνται οι ποδοσφαιριστές στη χρεοκοπία και σε ένα αβέβαιο μέλλον», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής ένωσης ποδοσφαιριστών (VdV) Ουλφ Μπαρανόφσκι.
Μόλις ένας στους δέκα παίκτες, κυρίως αυτοί που αγωνίζονται σε μεγάλες ομάδες και παίζουν και στην Εθνική, καταφέρνουν να έχουν ένα υγιές οικονομικό μέλλον.
Ο Μπαρανόφσκι χαρακτηρίζει ανεύθυνη τη στάση του Μάγκατ και κατ’ επέκταση της Σάλκε στο θέμα του Ντράξλερ, ενώ κατηγορεί τους γονείς ότι παρασύρουν τα παιδιά τους που αποκτούν εφήμερη δόξα και χρήματα από το ποδόσφαιρο σε πλούσια ζωή, χωρίς προηγουμένως να τους έχουν προσφέρει ούτε τη βασική εκπαίδευση. Εχει αποδειχτεί πως όσο λιγότερες σπουδές έχει κάνει ένας ποδοσφαιριστής τόσο μεγαλυτερες είναι οι πιθανότητες να χρεοκοπήσει. Η VdV προσφέρει στα μέλη της συμβουλές για τη σωστή διαχείριση των οικονομικών τους, ενώ το 20% όσων έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα επιστρέφουν ζητώντας να τα συνεχίσουν.
«Πολλοί σκέφτονται το οικονομικό τους μέλλον όταν αρχίζει να πλησιάζει το ποδοσφαιρικό τους τέλος, αλλά τότε είναι ήδη αργά. Γιατί το τέλος μπορεί να έρθει στο επόμενο χτύπημα», λέει ο Μπαρανόφσκι.
Ο ισχυρός άνδρας της VdV επισημαίνει πως οι παίκτες που προέρχονται από οικογένειες με μόρφωση σκέφτονται από την αρχή για το τι θα συμβεί στο τέλος της καριέρας τους. «Υπάρχουν όμως και οι γονείς που δεν θέλουν να ακούσουν για μόρφωση του παιδιού τους, γιατί μπορεί να αποτύχει στον αθλητισμό. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο με τα χρήματα που διακινούνται», καταλήγει ο Μπαρανόφσκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου