11 Μαρτίου 2012

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΕ .................. ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΚΑΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Το υπουργείο Παιδείας συνυπέγραψε χάρτα συνεργασίας με το Ινστιτούτο
Γερμανικά με... εγγύηση Γκαίτε από το Δημοτικό
 
 
Μεταξύ γερμανικών και γαλλικών θα έχουν την δυνατότητα να επιλέγουν να διδαχθούν ως δεύτερη ξένη γλώσσα από το νέο σχολικό έτος οι μαθητές των δημοτικών, ακόμα και στο ίδιο σχολείο. Σχετική χάρτα συνεργασίας υπογράφηκε σήμερα, Παρασκευή, στο υπουργείο Παιδείας με το Ινστιτούτο Γκαίτε.

Στόχος της συμφωνίας που υπογράφηκε από την υφυπουργό κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ινστιτούτου κ. Μπρούνο Γκρος, είναι η ελληνογερμανική συνεργασία σε μια σειρά από τομείς της εκπαίδευσης.

Την ιδιαίτερη χαρά του για την υπογραφή της χάρτας εξέφρασε στη διάρκεια της εκδήλωσης και ο νέος υπουργός Παιδείας κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, που επικαλέστηκε την ιδιότητά του ως γλωσσολόγου για να επισημάνει ότι «δεν έχουμε ακόμη τη γλωσσική πολυμορφία που απαιτεί μια σύνθετη παιδεία».

Ο κ. Μπαμπινιώτης δήλωσε ότι η χάρτα που υπογράφηκε διευρύνει και εμβαθύνει το πεδίο γλωσσομάθειας, ενώ χαρακτήρισε τη συμφωνία «σημαντική προσπάθεια που αγκαλιάζει το υπουργείο Παιδείας». Οπως υπογράμμισε στην ομιλία του, στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία είχε συζητηθεί και το θέμα της ίδρυσης ενός αριθμού σχολείων στη χώρα μας από ξένες σχολές.

Η κυρία Χριστοφιλοπούλου αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η ίδια στη γλωσσομάθεια όχι μόνο ως υφυπουργός Παιδείας, αλλά και ως εκπαιδευτικός και μητέρα. «Δώσαμε μάχη για τη γλωσσομάθεια» τόνισε, αναφέροντας ότι παρά τις δυσκολίες που επιφέρει η οικονομική κρίση, από το νέο σχολικό έτος θα είναι δυνατή η παράλληλη διδασκαλία γαλλικών και γερμανικών στο δημοτικό σχολείο, ενώ τα γερμανικά θα επιστρέψουν ως γλώσσα επιλογής από την Α' Λυκείου.

«Η χάρτα συνεργασίας βοηθάει, εμβαθύνει, εμπλουτίζει τις ικανότητες και τα προσόντα που έχουν ήδη οι εκπαιδευτικοί μας για να βοηθήσουν τα παιδιά να γίνουν κοινωνοί της γερμανικής γλώσσας και των άλλων γλωσσών, να γίνουν κοινωνοί των αξιών, του πολιτισμού των χωρών της Ευρώπης» δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας.

Το πρόγραμμα, που απευθύνεται σε 340.000 μαθητές και 2.500 καθηγητές, προβλέπει συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές για την επιμόρφωση των καθηγητών γερμανικής γλώσσας στα ελληνικά δημόσια σχολεία με την από κοινού διοργάνωση δωρεάν επιμορφωτικών σεμιναρίων καθώς και συνεργασία για τη διδασκαλία της γερμανικής γλώσσας στα ελληνικά δημόσια σχολεία.

Προβλέπονται ακόμη διασχολικές επαφές με επισκέψεις σχολείων στο Ινστιτούτο Γκαίτε αλλά και επισκέψεις του Γκαίτε σε σχολεία (πρότυπα μαθήματα, εργαστήρια μαθητών, εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες).

Εκπαιδευτικό υλικό του Γκαίτε θα αναρτηθεί στο Ψηφιακό Σχολείο, ενώ θα παρέχονται υποτροφίες σε καθηγητές Γερμανικών της δημόσιας εκπαίδευσης.

«Το Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα είναι το παλαιότερο στο εξωτερικό, είναι ο σκαπανέας της πολιτικής που συνδέει τις δυο χώρες» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου. «Η χάρτα αποδεικνύει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη από το υπουργείο προς το Ινστιτούτο και γι' αυτό σας ευχαριστούμε θερμά» πρόσθεσε ο κ. Γκρος. 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου