13 Φεβρουαρίου 2013

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ "ΑΘΗΝΑ"

Από κόσκινο ξαναπερνά το σχέδιο Αθηνά, καθώς ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος συναντά καθημερινά πανεπιστημιακούς, δημάρχους, περιφερειάρχες και εκπροσώπους φορέων, προκειμένου να συζητηθούν οι όποιες αστοχίες του εγχειρήματος.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αλλαγής φαίνεται ότι είναι το τμήμα Μηχανολογίας Οχημάτων Θεσσαλονίκης που παραμένει στη συμπρωτεύουσα, ενώ προβλεπόταν να πάει στις Σέρρες, όπως είπε σε φιλική συζήτηση με τους δημοσιογράφους τους εκπαιδευτικού ρεπορτάζ ο κ. Αρβανιτόπουλος.

 
"Τα ξανακοιτάζουμε όλα" είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Για να συμπληρώσει: "Εκτός από το επίπεδο του τοπικισμού, δε θέλουμε τμήματα που να στέκουν σαν την καλαμιά στον κάμπο  Πάντως το τελικό κείμενο του σχεδίου Αθηνά θα είναι έτοιμο τέλη του μήνα αρχές Μαρτίου. 
Όπως διευκρινίσθηκε, στις περιπτώσεις σπουδαστών ΤΕΙ που βρίσκονται στην πτυχιακή σε τμήμα που συγχωνεύεται, θα πάρουν το πτυχίο τους από το παλαιό τμήμα και όχι από το καινούργιο τμήμα με το οποίο συγχωνεύεται το Τμήμα.
"Στόχος είναι η αλλαγή νοοτροπίας", εξήγησε ο υπουργός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δε θέλουμε τα τμήματα να λειτουργούν ως συνοικιακά φροντιστήρια.
Από το υπουργείο Παιδείας εκτιμάται ότι οι βάσεις των Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι λογικό ότι  θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία κυρίως στα ΤΕΙ , καθώς από 18.000 εισακτέους οι φετινοί θα είναι περίπου 11.000, με τον εξορθολογισμό των τμημάτων των ΤΕΙ.
"Η αλλαγή δεν προέκυψε λόγω κρίσης" είπε ο υπουργός "αλλά όλοι πρέπει να έχουν επίγνωση του περιβάλλοντος στο οποίο κινούνται".
Αναφέρθηκε στη δυνατότητα που έχουν τα δημόσια  Πανεπιστήμια να έχουν χορηγούς, μίας πρακτική που όπως είπε είναι διεθνώς αποδεκτή.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα της αξιολόγησης των Πανεπιστημίων, δίνοντας σημασία στην επιστημονική τους κατάταξη καθώς πολλά αποτελούν κόμβους αριστείας.  Την ερχόμενη εβδομάδα πάντως, θα δοθεί στη δημοσιότητα το Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.  
Αύριο, ο κ. Αρβανιτόπουλος θα κάνει ανακοινώσεις για το θέμα των προτύπων σχολείων, στα οποία θα ξαναμπούν εξετάσεις από το δημοτικό στο γυμνάσιο, ενώ πιθανότατα να δοθεί παράταση στο θέμα των μετεγγραφών.
Τη Δευτέρα θα δοθούν στο υπουργείο Παιδείας οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το σχέδιο Αθηνά, ενώ σε ό, τι αφορά στις προτάσεις  προτάσεις της ΔΗΜΑΡ, που έχουν ήδη παραδοθεί το υπουργείο φαίνεται ότι εστιάζει στην ομοσπονδιοποίηση  πανεπιστημίων  και ΤΕΙ.

www.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου