20 Μαΐου 2014

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ

Την προσεχή Δευτέρα, και μετά τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση και το Ευρωκοινοβούλιο, θα γίνουν, όπως όλα δείχνουν, τα αποκαλυπτήρια της Τράπεζας Θεμάτων, από την οποία θα επιλεγούν τα θέματα για τις προαγωγικές εξετάσεις των φετινών μαθητών της Α΄ Λυκείου. Παρότι η Τράπεζα είναι έτοιμη, η αποκάλυψή της καθυστερεί για να αποφευχθεί -εν μέσω προεκλογικής περιόδου- η (βέβαιη κατά πολλούς) γκρίνια επί των θεμάτων!

Οι εξετάσεις της Α΄ Λυκείου θα αρχίσουν την Πέμπτη 29 Μαΐου και, για πρώτη φορά με βάση το νέο σύστημα, το 50% των θεμάτων θα επιλεγεί με κλήρωση από την Τράπεζα Θεμάτων και το υπόλοιπο 50% θα επιλέγεται από τον διδάσκοντα κάθε μαθήματος. Ηδη, στην Τράπεζα έχουν ενταχθεί 300 θέματα διαφορετικού βαθμού δυσκολίας για τα εξεταζόμενα μαθήματα της τάξης, ενώ στην πλήρη ανάπτυξη της Τράπεζας θα οργανωθούν περί τα 1.000 θέματα ανά μάθημα - κάτι που δεν συνέβη φέτος λόγω έλλειψης χρόνου.


Ομως, ενώ το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ότι θα ανοίξει την πρόσβαση στην Τράπεζα πριν από τις εξετάσεις, τελικά θα το κάνει μόλις τρεις ημέρες πριν από την έναρξή τους. Ενας λόγος που δεν θα δοθεί περισσότερος χρόνος στους μαθητές και καθηγητές να μελετήσουν τα θέματα είναι ότι το υπουργείο θέλει να αποφύγει οι μαθητές να «παπαγαλίσουν» τα θέματα, ο αριθμός των οποίων είναι σχετικά μικρός (θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος εάν η Τράπεζα άρχιζε να οργανώνεται από την αρχή της σχολικής χρονιάς και όχι με καθυστέρηση, περί τον Ιανουάριο). Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι φροντιστήρια πιέζουν για το άνοιγμα της Τράπεζας ώστε να αρχίσουν εντατικά μαθήματα προετοιμασίας στους μαθητές της Α΄ Λυκείου.

Από την άλλη, το άνοιγμα της πρόσβασης στην Τράπεζα αποκτά νέα διάσταση, καθώς θα γίνει εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος καθυστερεί το άνοιγμα για να αποφύγει τυχόν αντιδράσεις των επιστημονικών ενώσεων (μαθηματικών, φυσικών, χημικών, φιλολόγων κ.ά.) αλλά και των φροντιστηρίων επί των θεμάτων.


www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου