30 Ιανουαρίου 2013

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΙ "ΟΛΑ ΣΕ ΕΝΑ"

"Ομοσπονδιοποίηση" και μείωση Ιδρυμάτων στην Αθήνα προβλέπει το σχέδιο "Αθηνά". Ποιες αλλαγές προωθούνται για την Περιφέρεια

Σαρωτικές αλλαγές σε χιλιάδες διδάσκοντες και φοιτητές φέρνει το σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας, καθώς προωθείται «ομοσπονδιοποίηση» Ιδρυμάτων με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του εκπαιδευτικού προσωπικού και των υποδομών.
Σύμφωνα με το "Έθνος", το επιτελείο του υπουργείου Παιδείας φιλοδοξεί η ομοσπονδιοποίηση να γίνει στα πρότυπα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, που έχει στην εποπτεία του σημαντικό αριθμό Ανωτάτων Σχολών.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κατεύθυνση στην οποία κινείται το σχέδιο, προβλέπει για τα Ιδρύματα της Αθήνας τα εξής:
  • Μειώνονται σε 3 από 7 τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα στην Αθήνα
  • Συνεχίζουν να λειτουργούν αυτόνομα το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Δημιουργείται ένα υπερπανεπιστήμιο, το οποίο θα συντονίζει το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Πάντειο  και το Χαροκόπειο. Και τα πέντε αυτά Ιδρύματα θα διατηρήσουν τον τίτλο τους.
Ακόμη, πιθανόν είναι να δημιουργηθεί κι ένα τεχνολογικό Ίδρυμα στην Αθήνα, το οποίο θα συντονίζει σε διοικητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.
Όσον αφορά στις υποδομές των Ιδρυμάτων (αμφιθέατρα, εργαστήρια και άλλα) θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και από φοιτητές άλλων πανεπιστημίων.
Για τα Ιδρύματα της περιφέρειας, φαίνεται πως οι συγχωνεύσεις θα ακολουθήσουν άλλο μοντέλο, καθώς δύσκολα θα υπάρχουν ενοποιήσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα προχωρήσει σε δεκάδες συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, στα οποία καταγράφονται κάθε χρόνο ελάχιστες πρώτες προτιμήσεις και ένα μεγάλο ποσοστό των φοιτητών εγκαταλείπει τις σπουδές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου