30 Ιανουαρίου 2013

ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ- ΤΕΙ

Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος πρόκειται να δώσει το μεσημέρι της Πέμπτης στη δημοσιότητα το σχέδιο «Αθηνά» για αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας.
Το σχέδιο, μετά την ανακοίνωσή του, θα αποσταλεί στην Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) και σε όλα τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας και θα τεθεί σε τελικό στάδιο διαβούλευσης για χρονικό διάστημα 45 ημερών.

Παράλληλα και όπως όλα δείχνουν με τις συγχωνεύσεις τμημάτων στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, φέτος θα έχουμε μείωση στον αριθμό των εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, ανάλογα βέβαια και με την μείωση των τμημάτων της που τελικά θα ανακοινωθούν.

Εν τω μεταξύ, δεν επανέρχεται επί του παρόντος η βάση του δέκα για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, καθώς στο θέμα αυτό δεν έχει υπάρξει απόλυτη συμφωνία στα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας ολοκληρώνει τις επαφές του υπουργού Κ.Αρβανιτόπουλου με τους πολιτικούς αρχηγούς. Την Τετάρτη συναντήθηκε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο παρουσίασε το σχέδιο και, ακόμη, με εκπροσώπους των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Αντιδράσεις από πρυτάνεις
Οι πρυτάνεις δήλωσαν ότι μόλις δημοσιοποιηθεί το σχέδιο θα συνεδριάσουν εκτάκτως στο Λαύριο.

Σε δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Παναγιωτάκης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης Κώστας Ρέμελης και ο Πάρις Τσάρτας, πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τονίζουν ότι είναι αναγκαίες οι αλλαγές και η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη, καθώς τα τελευταία χρόνια ιδρύθηκαν και λειτουργούσαν τμήματα χωρίς ουσιαστική μελέτη.

Αναφέρθηκαν πάντως σε προτάσεις που έχουν ακουστεί, όπως η συνένωση Πανεπιστημίων, ή ακόμη και Πανεπιστημίων με ΤΕΙ.

Ειδικότερα, επιφυλάξεις για το εγχείρημα διατύπωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Παναγιωτάκης, τονίζοντας ότι το γαλλικό μοντέλο δεν είναι εύκολο να εφαρμοσθεί σε μεγάλο αριθμό Ιδρυμάτων στην Ελλάδα, καθώς για να επιτύχει προϋποθέτει όλες οι σχολές να βρίσκονται στην ίδια πόλη και όχι χιλιόμετρα μακριά.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου