15 Ιανουαρίου 2011

Ο ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟΥ

Ενημέρωση από την Ελένη Καραμαλέγκου
Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας του Παν. Αθηνών  
 Το Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετέχοντας στον γενικότερο προβληματισμό και την αγωνία της ελληνικής κοινωνίας και της πολιτείας για την πορεία των εκπαιδευτικών μας πραγμάτων και συναισθανόμενο την ευθύνη, που προκύπτει από την ειδική του αποστολή, για το μέλλον των ανθρωπιστικών σπουδών, οργανώνει Ημερίδα, με θέμα Νέες προκλήσεις στην παιδεία: ο Φιλόλογος του αύριο ( Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011, ώρα 10.30΄, «Νέο Αμφιθέατρο», Πανεπιστήμιο Αθηνών [Πανεπιστημίου 30]).


Τόσο στο παραδοσιακό ελληνικό σχολείο όσο και στο υπό διαμόρφωση Νέο Σχολείο η ειδικότητα του φιλολόγου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς συντελεί στη συγκρότηση της γλωσσικής παιδείας, της κριτικής σκέψης αλλά και στην καλλιέργεια της ευαισθησίας των νέων. Βασικός στόχος της Ημερίδας θα είναι η διερεύνηση του ερωτήματος: τί είδους φιλόλογο θέλουμε στο σχολείο του μέλλοντος; Για το σκοπό αυτό θα επιμερίσουμε τη συζήτηση σε τρεις βασικές θεματικές ενότητες: (α) ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληροί ένας υποψήφιος (ο απόφοιτος Λυκείου) ώστε να μπορεί να σπουδάσει ελληνική φιλολογία, (β) ποια θα είναι η γενικότερη φιλοσοφία, η μεθοδολογία και το περιεχόμενο των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο, και (γ) ποια θα είναι τα ασφαλέστερα κριτήρια με τα οποία ο διαγωνισμός του Α.Σ.Ε.Π. θα επιλέγει τους καταλληλότερους υποψηφίους για τη στελέχωση της Μέσης Εκπαίδευσης;
Στην ημερίδα θα μιλήσουν μέλη της Ακαδημίας Αθηνών, Τμημάτων Φιλολογίας (του Ε.Κ.Π.Α. και άλλων ελληνικών Πανεπιστημίων), των Τμημάτων Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Φ.Π.Ψ. του Ε.Κ.Π.Α., του Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου