07 Σεπτεμβρίου 2011

ΣτΕ: ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Πηγή esos.gr
Παράνομα έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων πτυχιούχων 17 τμημάτων της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των ΤΕΙ, που είχε συντάξει και καταθέσει ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος .
Πρόκειται για πέντε Προεδρικά Διατάγματα τα οποία περιείχαν την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων ειδικοτήτων των εξής 17 τμημάτων της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) των ΤΕΙ:


- Πολιτικών Δομικών Έργων,
- Πολιτικών Έργων Υποδομής,
- Τοπογραφίας,
- Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας,
- Κλωστοϋφαντουργίας,
- Οχημάτων,
-Τεχνολογίας Αεροσκαφών,
- Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου,
-Ηλεκτρολογίας,
-Μηχανολογίας,
-Ενεργειακής Τεχνολογίας,
-Αυτοματισμού,
-Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος,
-Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης,
-Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος,
-Οικολογίας και Περιβάλλοντος,
-Μηχανικών Ναυπηγικής.
Τα Προεδρικά Διατάγματα κρίθηκαν παράνομα διότι , σύμφωνα με το ΣτΕ :

Α.Τα Π.Δ. θέτουν ως προϋπόθεση για την άσκηση επαγγέλματος πτυχιούχου των ΤΕΙ την εγγραφή του στο υπό σύσταση διευρυμένο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος . Η σύστασή του όμως δεν ορίζεται από κάποιο νόμο.
Β.Στα Π.Δ. δεν ορίζονται με σαφήνεια οι προϋποθέσεις χορηγήσεως της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος από το διευρυμένο ΤΕΕ .Αναφέρουν τα ΠΔ ότι η οριοθέτηση του πεδίου ασκήσεως της επαγγελματικής δραστηριότητας των πτυχιούχων και η εξέλιξή τους γίνεται με βάση τρία επίπεδα επιστημονικής, τεχνικής και επαγγελματικής ευθύνης που αντιστοιχούν σε συνήθεις δραστηριότητες, προωθημένες δραστηριότητες και εξειδικευμένες δραστηριότητες".
Πάλι ο προσδιορισμός των τριών επιπεδών ανατίθεται στο υπό σύσταση διευρυμένο ΤΕΕ.
Γ.Δεν υπάρχει Γνωμοδότηση –απαιτείται από το νόμο-για τα πέντε ΠΔ του Συμβουλίου Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ) και του Συμβοουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ). 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου