12 Νοεμβρίου 2010

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Στις 16 του περασµένου Οκτωβρίου, η εκπαιδευτική επιθεώρησητων βρετανικών «Times» δηµοσίευσε ένα άρθρο που είχε τίτλο: «Οι αρχαίοι έλληνες φοιτητές… και δεν µιλάµε για τον Πλάτωνα!»
Πράγµατι, το κείµενο του Matthew Reisz
http://www.timeshighereducation.
 Aναφερόταν στο µοναδικό ελληνικό φαινόµενο, που συνηθίσαµε να αποκαλούµε «αιώνιοι φοιτητές»!
Ο υφυπουργόςΠαιδείαςκ. Γιάννης Πανάρετος επιχειρεί από χθες για µια ακόµα φορά – µετά την ανάλογη προσπάθεια της πρώην υπουργού Μαριέττας Γιαννάκου, η οποία όµως δεν απέδωσε – να εντοπίσει την έκταση του φαινοµένου.


Αυτή τη φορά, στόχος δεν είναι να εκτοπιστούν οι «αιώνιοι φοιτητές» από τα ιδρύµατα. Ενόψει των επικείµενων αλλαγών στα πανεπιστήµια, για τις οποίες οι πανεπιστηµιακοί αντιδρούν προκαταβολικά, ο κ. Πανάρετος πιέζει µε τον τρόπο του.
Τις προηγούµενες µέρες, ζήτησε από τα πανεπιστήµια τις λίστες των συγγενών πα νεπιστηµιακών που εργάζονται στα ιδρύµατα, ώστε να ερευνήσει την οικογενειοκρατία. Από χθες επιχειρεί να κάνει µια ουσιαστική αποτίµηση του ενδιαφέροντος που έχει η κάθε πανεπιστηµιακή σχολή και τµήµα για τους ίδιους τους φοιτητές, και µάλιστα σε βάθος δεκαετίας.
Ο υφυπουργός, µεέγγραφο που απέστειλε προχθές προς όλα τα ιδρύµατα,ζητάει να του γνωστοποιήσουν µέχρι τις 24 Νοεµβρίου δύο πράγµατα:
1Τον αριθµό των πτυχιούχων ανά Τµήµα του κάθε Ιδρύµατος ανά έτος, για τα έτη από το 2000 µέχρι σήµερα.
2Τον µέσο χρόνο απόκτησης των πτυχίων των πτυχιούχων αυτών ανά έτος απόκτησης του πτυχίου.
Οπως προκύπτει από τα δεδοµένα που ζητούνται, πρόκειται για µια επιχείρηση αξιολόγησης της αποδοτικότητας των διαφόρων τµηµάτων, δεδοµένου ότι κατά τεκµήριο ένα τµήµα που θα εµφανιστεί να έχει πολλούς αποφοίτους σε σχέση µε τοναριθµό των εισακτέων του και χαµηλό µέσο χρόνο απόκτησης πτυχίου, είναι πιο ενδιαφέρον και αποδοτικό από ένα τµήµα µε αντίθετους δείκτες. Εξάλλου, σύµφωνα µε τον αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήµιο Μακεδονίας κ. Ηλ. Κάτσικα (σε σχετική έρευνα του οποίου αναφέρθηκε το δηµοσίευµα των «Times») oι φοιτητές που τελειώνουν τις σπουδές τους µέσα σε τέσσερα χρόνια επιτυγχάνουν κατά µέσο όρο βαθµό πτυχίου 7,4, ενώ εκείνοι που ολοκληρώνουν το πτυχίο τους εντός έξι ετών έχουν µέσο όρο βαθµολογίας 6,5.
Ηυπουργός Παιδείας κ. Αννα ∆ιαµαντοπούλουπάντως, αναφερόµενη στις πρόσφατες «προληπτικές» κινητοποιήσεις (αποχή από τα διδακτικά καθήκοντα) ορισµένων πανεπιστηµιακών, δήλωσε χθες: «Τις τελευταίες ηµέρεςυπήρξαν ανακοινώσεις Πανεπιστηµιακών Σχολών, των οποίων οι Σύλλογοι ∆ΕΠ πήραν απόφαση να απεργήσουν και να µην κάνουν µάθηµα οι φοιτητές. ∆ηλαδή να τιµωρηθούν ποιοι; Και για ποιο λόγο; Γιατί θα αρχίσει ο διάλογος, για ένα νοµοσχέδιο το οποίο δεν έχει κατατεθεί και γιατίαπλά υπάρχει, αυτήν τη στιγµή, ένα σχέδιοδιαβούλευσης, για το οποίο καθένας µπορεί να εκφράσειτις απόψεις του;». 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου