09 Νοεμβρίου 2010

ΩΡΙΜΑ ΤΑ e-ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ

 
Μπορεί να μπαίνουν στον κόσμο του Διαδικτύου περίπου τρία με τέσσερα χρόνια αργότερα από τους συνομήλικούς τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα Ελληνόπουλα ωστόσο εμφανίζονται πιο "ώριμα" σε ό,τι αφορά στη χρήση του Ιντερνετ.
 
Το συμπέρασμα προκύπτει από την έρευνα EU Kids Online II, η οποία διενεργήθηκε μεταξύ άνοιξης και καλοκαιριού σε 25 χώρες της Ευρώπης σε δείγμα 23.000 παιδιών ηλικίας 9 έως 16 ετών.
Οι υπεύθυνοι της έρευνας σημειώνουν πως σημαντικό ρόλο στην... ψηφιακή ωριμότητα των παιδιών παίζει σε ένα βαθμό η πιο εντατική χρήση του Ιντερνετ, καθώς μπορεί να αυξάνει τις πιθανότητες έκθεσης σε κίνδυνο, παράλληλα όμως "θωρακίζει" τους μικρούς χρήστες ώστε να τον αντιμετωπίσουν.
"Η αυξανόμενη χρήση βελτιώνει τον ψηφιακό αλφαβητισμό των παιδιών και τις ικανότητες ασφαλούς πλοήγησης" υπογραμμίζεται στην έρευνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα θεωρείται χώρα "χαμηλού διαδικτυακού κινδύνου" για τα παιδιά, καθώς από τις απαντήσεις των ανηλίκων προκύπτει ότι, ενώ στη χώρα μας το 1/3 των παιδιών δήλωσε ότι αισθάνθηκε κάποια στιγμή να απειλείται κατά την ενασχόλησή του με το Διαδίκτυο, σε χώρες όπως η Λιθουανία, η Εσθονία, η Τσεχία και η Σουηδία αντίστοιχες απαντήσεις έδωσαν τα 2/3 των παιδιών.


Σημαντικό ρόλο στα θέματα της προστασίας από τους διαδικτυακούς κινδύνους παίζουν οι Ελληνες γονείς: "Ο γονικός έλεγχος στην Ελλάδα είναι αποτελεσματικός και μάλιστα ανεξάρτητα από το επίπεδο εκπαίδευσης των γονέων, ενώ η περιορισμένη έκθεση των μικρών παιδιών σε σεξουαλικό περιεχόμενο είναι συναφής με την αποτελεσματικότητα του ελέγχου" τονίζει η Λίζα Τσαλίκη, λέκτορας του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνη της ελληνικής ομάδας. Η ίδια προσθέτει ότι "τα μικρά παιδιά δεν ενδιαφέρονται να δουν πορνογραφικό υλικό, ειδικά όπως αυτό ορίζεται από τους ενήλικες".
Παρά την αποτελεσματικότητα του ελέγχου, πάντως, οι Ελληνες γονείς εξακολουθούν να μην ενημερώνονται επαρκώς για τους κινδύνους που αντιμετώπισαν τα παιδιά τους. Η συντριπτική πλειονότητα (83%) των γονέων παιδιών που ανέφεραν ότι είχαν εκτεθεί σε κίνδυνο, δεν είχαν επίγνωση του γεγονότος. Χαμηλότερα αν και εξίσου ανησυχητικά ποσοστά εμφανίζουν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι γονείς, καθώς το 52% δεν γνώριζε ότι το παιδί του είχε λάβει μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου και το 61% των γονέων όσων παιδιών συνάντησαν από κοντά πρόσωπο που γνώρισαν μέσω Διαδικτύου, το αγνοούσε.
Ενθαρρυντικό είναι πάντως το γεγονός ότι το 63% των παιδιών στη χώρα μας απάντησε ότι "υπάρχουν πολλά καλά πράγματα στο Διαδίκτυο". Ωστόσο, δύο στα εκατό παιδιά παραδέχτηκαν ότι έχουν ανταλλάξει μηνύματα ή εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου, ενώ το 11% είπε ότι έχει λάβει τέτοιου είδους υλικό, αλλά αναστατώθηκε από την εμπειρία μόνο σε ποσοστό 2%.
Η χώρα μας σημειώνει μαζί με την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Τουρκία τα χαμηλότερα ποσοστά (3%) και στα κρούσματα ηλεκτρονικής εξύβρισης και εκβιασμών (bullying).
Η πρώτη χρήση του Ιντερνετ στη Σουηδία και τις υπόλοιπες βόρειες χώρες γίνεται σε ηλικία 7-8 χρόνων, ενώ στην Ελλάδα το... βάπτισμα του πυρός τοποθετείται γύρω στα έντεκα, ηλικία που είναι και η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.
Σε ό,τι αφορά στη συχνότητα της χρήσης, το 1/3 των παιδιών ηλικίας 9-10 ετών χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο καθημερινά, ενώ για τα μεγαλύτερα παιδιά το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 77%. Ο πιο δημοφιλής χώρος πρόσβασης είναι το σπίτι και ακολουθεί το σχολείο, ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το 11% των παιδιών στη χώρα μας είναι τόσο εξοικειωμένα με την τεχνολογία, ώστε να "σερφάρουν" με συσκευή παλάμης και το 68% με κινητό τηλέφωνο όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δεν ξεπερνά το 31%!
ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ Η ΕΡΕΥΝΑ
§                          Το 33% των ανήλικων χρηστών στην Ελλάδα είχε εμπειρία διαδικτυακού κινδύνου, ενώ στη Σουηδία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 66%
§                          Μόνο το 2% των παιδιών στην Ελλάδα έχει ανταλλάξει εικόνες ή μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου
§                          Το 54% των παιδιών-χρηστών Διαδικτύου έχει προφίλ σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου