12 Νοεμβρίου 2010

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Διάλογο με ανοιχτά ΑΕΙ ζήτησε χθες η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου, σχολιάζοντας τις αποφάσεις συλλόγων πανεπιστημιακών να απεργήσουν από τα μαθήματά τους σήμερα. Πρόκειται για αποφάσεις των διδασκόντων στο ΕΜΠ, το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι Σύγκλητοι των ιδρυμάτων, απορρίπτοντας το κείμενο που έδωσε προς διαβούλευση το υπουργείο, δηλώνουν ότι θα διαμορφώσουν τις δικές τους προτάσεις και θα τις παρουσιάσουν σε έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων στις 11 Δεκεμβρίου. Χθες, επίσης, μικρή ομάδα φοιτητών προσκείμενων στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά πραγματοποίησε πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Παρότι η πορεία είχε μικρή συμμετοχή (περί τα 400 άτομα), δημιούργησε σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα στο κέντρο της πρωτεύουσας. Μετά τη λήξη της, η ομάδα των φοιτητών κατευθύνθηκε στο ιστορικό κτίριο του ΕΜΠ, όπου και παρέμεινε έως αργά το βράδυ. Επίσης, ομάδα φοιτητών και εξωπανεπιστημιακών «κατέλαβε» χθες το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) παρά τις αντιδράσεις των εκπροσώπων των φοιτητικών παρατάξεων. Καταλήψεις σχολών, που συνδυάζονται με τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, υπάρχουν στο Παν. Πατρών.


«Τις τελευταίες ημέρες, οι σύλλογοι διδασκόντων ορισμένων σχολών πήραν απόφαση να απεργήσουν και να μην κάνουν μάθημα οι φοιτητές. Δηλαδή, να τιμωρηθούν ποιοι; Και για ποιο λόγο; Γιατί θα αρχίσει ο διάλογος για ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν έχει κατατεθεί, ένα σχέδιο διαβούλευσης, για το οποίο καθένας μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του;», ανέφερε χθες η κ. Διαμαντοπούλου, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Ψυχανάλυση και Ομάδα». Και η υπουργός τόνισε: «Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις προτάσεις, αλλά θεωρώ ότι για όλους μας προτεραιότητα είναι η λειτουργία των πανεπιστημίων». «Ελπίζω ότι η κ. Διαμαντοπούλου με τη δήλωσή της εννοεί ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα ακούσει τις προτάσεις των πανεπιστημίων για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», ανέφερε από την πλευρά της χθες στην «Κ» η γραμματέας της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών, κ. Ευγενία Μπουρνόβα. Οι Σύγκλητοι των ΑΕΙ, απορρίπτοντας τις προτάσεις του υπουργείου ως βάση διαλόγου, θα καταθέσουν τις δικές τους ώστε η έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων να παρουσιάσει νομοσχέδιο στις 11/12.
Από την άλλη, ομάδες φοιτητών φέρονται να επιθυμούν να συνδέσουν τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου με τις αντιδράσεις για τη μεταρρύθμιση για τα ΑΕΙ, αλλά και το Μνημόνιο.
Τέλος, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Ιω. Πανάρετος ζητεί από τα ΑΕΙ να αποστείλουν έως τις 24/11 στοιχεία για τον αριθμό των πτυχιούχων ανά τμήμα και τον μέσο χρόνο απόκτησης πτυχίων από το 2000. Η κίνηση αυτή αναμένεται να πυροδοτήσει νέα ένταση, διότι τα στοιχεία αυτά θα αξιοποιηθούν ως κριτήρια χρηματοδότησης των ΑΕΙ. Επίσης, θα σχετισθούν με τον αριθμό των «αιώνιων» φοιτητών. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, στα ΑΕΙ είναι εγγεγραμμένοι 596.000 φοιτητές εκ των οποίων οι 300.000 καθυστερούν να πάρουν πτυχίο ή έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές. Μόνο στα πανεπιστήμια, καθυστερούν ή έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους 157.810 φοιτητές (42,7%), κυρίως στα Νομικά, Οικονομικά και Φυσικομαθηματικά Τμήματα.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου