16 Νοεμβρίου 2010

ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ

Τον Ιούλιο θα συμπληρώσουν και εφέτος το μηχανογραφικό τους δελτίο οι υποψήφιοι για την ανώτατη εκπαίδευση. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αποσύρει τελικά την πρόταση για συμπλήρωσή του τον Μάρτιο, καθώς αυτή η προοπτική προκάλεσε αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή είναι οριστική. Με την εφαρμογή του νέου συστήματος για την εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, το 2013, θα εξεταστεί ξανά και ο τρόπος συμπλήρωσης του μηχανογραφικού.

Η αρχική πρόταση του υπουργείου, όπως ανακοινώθηκε πριν από μερικούς μήνες, αφορούσε τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου τον Μάρτιο κάθε χρονιάς και προτού ανακοινωθεί η βαθμολογία των υποψηφίων. Η πρόταση συνδέθηκε κυρίως με την πρόθεση για μείωση του εξεταστικού χρόνου, ενώ θα αποτελούσε το πρώτο «βήμα» για την εφαρμογή του νέου εξεταστικού συστήματος το 2013. Παράλληλα, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Ι. Πανάρετος είχε ανακοινώσει ότι στο μέλλον θα καταργηθούν οι ξεχωριστές εξετάσεις για τους ομογενείς, ενώ θα αλλάξουν και οι προϋποθέσεις εισαγωγής των υποψηφίων που είναι αλλοδαποί. Οπως δήλωνε μάλιστα ο υφυπουργός Παιδείας με τον τρόπο που κατατίθεται σήμερα το μηχανογραφικό δελτίο καθυστερεί η έκδοση των αποτελεσμάτων και ο προγραμματισμός των οικογενειών πηγαίνει πίσω, καθώς όλοι περιμένουν το τέλος του Αυγούστου για να μάθουν πού έχουν εισαχθεί. Ωστόσο, εκπαιδευτικοί και μαθητές «εξεγέρθηκαν» και μόνο στην ιδέα ότι τα μηχανογραφικά θα συμπληρώνονται πριν από την ανακοίνωση της βαθμολογίας, κάτι που αποτελεί κάθε χρόνο τον... οδηγό για την επιλογή των σπουδών που θα ακολουθήσουν. Το θέμα αυτό μάλιστα αποτέλεσε και ένα από τα αιτήματα καταλήψεων που έγιναν τον περασμένο μήνα σε σχολεία. « Το σύστημα που ισχύει με την κατάθεση του μηχανογραφικού τον Ιούλιο είναι σωστό και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει » λέει σχετικά στο «Βήμα» το μέλος της Ομοσπονδίας καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) κ. Θ. Κοτσυφάκης . « Κάθε παιδί ξέρει πού έχει πετύχει και έχει τη δυνατότητα να επιλέξει συνδυασμό Σχολών που θα αυξήσουν τις πιθανότητες εισαγωγής του.Αν αλλάξει αυτό το σύστηματα παιδιά θα μπερδευτούν χωρίς λόγο » καταλήγει ο κ. Κοτσυφάκης.

Πάντως, το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει από την επόμενη χρονιά που θα εφαρμοστεί το νέο πρόγραμμα στα Λύκεια να εισαγάγει ολοκληρωμένα προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού που θα βοηθούν τους μαθητές να επιλέξουν από νωρίς τις σπουδές που θα ακολουθήσουν, χωρίς να επηρεάζονται από παράγοντες όπως η επιτυχία τους σε άλλα τμήματα. 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου