Τους έχει επηρεάσει πολύ η κρίση, σύμφωνα με έρευνα σε άτομα 18 έως 35 ετών
Τηλεφωνούν στην «Ελληνοφρένεια». Οργανώνουν ματς 5Χ5. Δουλεύουν από το πρωί ώς το βράδυ. «Αράζουν» σε καφετέριες. «Παίζουν» με το καλαμάκι τους. Τρέχουν στις παραλίες. Διαβάζουν για μεταπτυχιακά. Σερφάρουν. Κατεβαίνουν σε διαδηλώσεις. Τσακώνονται στα γήπεδα. Περιμένουν πώς και πώς να αρχίσει το Μουντιάλ. Ετοιμάζουν διακοπές. Μετρούν τα καλοκαίρια που δεν έκαναν διακοπές. Υπάρχουν πολλών «ειδών» νέοι. Αλλά η απαισιοδοξία με την οποία ατενίζουν το μέλλον είναι κοινή.
Η εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα «της Ελλάδας», ως παρεπόμενο της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, φαίνεται ότι έχει επηρεάσει βαθιά τον τρόπο που σκέφτονται σήμερα οι νέοι. Τόσο που να αμφισβητούν θεμελιώδεις «ελληνικές» αξίες, όπως αυτή της δημιουργίας οικογένειας, των «καλών» σπουδών, της ίδιας της παραμονής στην πατρίδα.
Αυτά προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από την πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα που πραγματοποίησε η Focus σε δείγμα 800 νέων 18 έως 35 ετών (Μάιος 2010), για λογαριασμό του site news247.
Διάχυτος ο προβληματισμός για το μέλλον: σχεδόν 7 στους 10 δεν αναμένουν έξοδο από την κρίση, τουλάχιστον έως το 2014, ενώ σχεδόν οι μισοί (49%) θεωρούν ότι το αποτέλεσμα της εμπλοκής του ΔΝΤ θα είναι αρνητικό. Συνολικά, το 76% των νέων δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί από την κρίση, με τα ποσοστά να αυξάνονται στους κατοίκους της περιφέρειας (78%) και τους άνω των 28 (79%).
Αρχικά, το σοκ φέρνει μούδιασμα. Στη συνέχεια, αναλαμβάνει δράση το ένστικτο της επιβίωσης, της προσαρμογής στις νέες συνθήκες. Η μείωση των εξόδων που ακολουθείται από το 65% των νέων ως τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης, δεν φτάνει. Το 42% της νεολαίας σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο μετανάστευσης, ενώ το ποσοστό εκτοξεύεται σε πάνω από 50% στην ομάδα 23-27 ετών και ανάμεσα στους φοιτητές.
Η τάση αυτή εκφράζεται έντονα και από τους νέους ανώτερης κοινωνικοοικονομικής τάξης (49%), αλλά και από νέους χωρίς δεσμεύσεις (46%), γεγονός που θέτει τις προϋποθέσεις να ανοίξει η «κάνουλα» της διαρροής «εγκεφάλων» στο εξωτερικό.
Ταυτόχρονα, τρεις στους πέντε νέους 23 έως 27 ετών δηλώνουν ότι η κρίση τούς οδηγεί σε αλλαγή σχεδίων καριέρας. Το 49% των φοιτητών (ηλικίας 18 έως 27 ετών) αναθεωρούν τα σχέδιά τους για σπουδές, στρέφοντας το ενδιαφέρον τους σε πιο ασφαλή επαγγέλματα.
Αλλαγή σχεδίων
Η οικονομική κρίση θα επηρεάσει συνολικά τη ζωή τους. Το 34% των αδέσμευτων νέων ομολογεί ότι έχει ήδη αναθεωρήσει τα πλάνα του για δημιουργία οικογένειας, για παιδιά, για γάμο, ενώ για το 67% των ερωτηθέντων τα νέα οικονομικά δεδομένα θα αλλάξουν τουλάχιστον ένα από τα μελλοντικά τους πλάνα.
Προς το παρόν, πάντως, οι νέοι αντιμετωπίζουν την κρίση αποδοκιμάζοντας τους πολιτικούς (35%), συμμετέχοντας σε μαζικές διαμαρτυρίες (33%) και αναζητώντας μια (οικονομική) χείρα βοηθείας από τους γονείς (26%). Δεν χάνουν όμως το χιούμορ τους. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι νέοι ενημερώνονται για την τρέχουσα επικαιρότητα όχι μόνο από τις εφημερίδες και τα δελτία ειδήσεων, αλλά και από σατιρικές εκπομπές, όπως η «Ελληνοφρένεια», το «Ράδιο Αρβύλα» και το «Αλ Τσαντίρι Νιουζ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου