Ολοκληρώνεται σήμερα ο διαγωνισμός καλύτερης εκπαιδευτικής δραστηριότητας για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών στο σχολείο, σε συνδυασμό με επίσκεψη των μαθητών σε μουσείο ή σε άλλο κέντρο διάδοσης της επιστήμης, τον οποίο διοργανώνουν η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής, η Πρωτοβουλία για την Εκπαιδευτική Καινοτομία και το Ίδρυμα Ευγενίδου.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Open Science Resources. Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να καταθέσουν την πρότασή τους για μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα, σε μορφή παρουσίασης PowerPoint, με παράλληλη αναλυτική περιγραφή, μέχρι τις 8 Ιουνίου. Ο διαγωνισμός "Συνδέοντας τα εκθέματα των μουσείων και κέντρων διάδοσης της επιστήμης με το σχολικό αναλυτικό πρόγραμμα" απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, οι οποίοι καλούνται να αναπτύξουν μια εκπαιδευτική δραστηριότητα, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του αναλυτικού προγράμματος του Δημοτικού, Γυμνασίου ή Λυκείου, χρησιμοποιώντας ψηφιακό υλικό από την εκπαιδευτική πύλη του έργου Open Science Resources και ειδικότερα από την ψηφιακή συλλογή του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Η Επιστημονική Επιτροπή του διαγωνισμού θα επιλέξει τις τρεις καλύτερες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Οι νικητές θα έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν στο διεθνές εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο
"Ανακαλύπτοντας το Open Science Resources - Διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών με τη Xρήση Νέων Τεχνολογικών Εφαρμογών για την Οργάνωση Εκπαιδευτικού Περιεχομένου", το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο, από τις 4 έως τις 9 Ιουλίου 2010. Στο σεμινάριο θα λάβουν μέρος 40 εκπαιδευτικοί από όλη την Ευρώπη.
Το ευρωπαϊκό έργο Open Science Resources (OSR) είναι μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία με στόχο την ανάπτυξη ευρωπαϊκού ψηφιακού αποθετηρίου για την τυπική και μη τυπική εκπαίδευση σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας. Το έργο ξεκίνησε τον Ιούνιο 2009 και διαρκεί 36 μήνες. Ο κόμβος του έργου (http://www.osrportal.eu/) είναι μια δομημένη βιβλιοθήκη δραστηριοτήτων για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών που αξιοποιούν ψηφιακό περιεχόμενο των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών μουσείων και κέντρων διάδοσης της επιστήμης.
Στόχος του έργου είναι να δημιουργήσει ένα κοινό αποθετήριο επιστημονικών ψηφιακών αντικειμένων, τα οποία σήμερα βρίσκονται διάσπαρτα σε επιστημονικά μουσεία και κέντρα στην Ευρώπη και να προσφέρει περισσότερους και πιο ευέλικτους τρόπους αναζήτησης, διάθεσης και χρήσης του υλικού. Μέσα από την ψηφιακή πύλη του έργου OSR, οι χρήστες έρχονται σε επαφή με εκλεκτές ψηφιακές συλλογές ευρωπαϊκών κέντρων και μουσείων. Οι εκπαιδευτικές “διαδρομές” θα αναπτυχθούν για διαφορετικές ομάδες χρηστών (μαθητές, εκπαιδευτικούς, οικογένειες, γενικούς χρήστες) με βάση τις διαφορετικές ανάγκες και τα χαρακτηριστικά τους.
Ένας εκπαιδευτικός που επιθυμεί να διδάξει ένα συγκεκριμένο θέμα του αναλυτικού προγράμματος, χρησιμοποιώντας ψηφιακό υλικό στην τάξη ή και σε συνδυασμό με μια επίσκεψη σε ένα μουσείο ή κέντρο διάδοσης της επιστήμης, μπορεί να αναζητήσει τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που έχουν αναρτήσει συνάδελφοί του στη δομημένη βιβλιοθήκη, χρησιμοποιώντας ένα λεξιλόγιο ειδικά σχεδιασμένο για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών.
Αντίστροφα, επίσης, ένας εκπαιδευτικός που έχει δημιουργήσει τις δικές του εκπαιδευτικές δραστηριότητες και επιθυμεί να τις μοιραστεί με τους συναδέλφους του, μπορεί να τις αναρτήσει στη δομημένη βιβλιοθήκη.
Το έργο διαχειρίζεται το δίκτυο των επιστημονικών κέντρων και μουσείων, Ecsite, που εδρεύει στο Βέλγιο.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ www.enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου