Τη... σκυτάλη της αλληλεγγύης στον δοκιμαζόμενο λαό της Γάζας έλαβαν οι Ελληνες εκπαιδευτικοί που, φορτωμένοι με τις ευχές και τα χρήματα από χιλιάδες μαθητές και συναδέλφους τους, βρίσκονται ήδη στην αποκλεισμένη γη των Παλαιστινίων. Από τα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας, το πέρασμα της Ράφας που άνοιξε μετά την πειρατεία των Ισραηλινών κομάντο στον «Στόλο της Ελευθερίας», δέκα Ελληνες δάσκαλοι και καθηγητές μπήκαν στη χώρα για να συζητήσουν με τους υπεύθυνους εκπαίδευσης για το χτίσιμο ενός σχολείου για τα παιδιά της Γάζας.
Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο, όταν η Γάζα δεχόταν τους ανηλεείς βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού. Ο εκπαιδευτικός κόσμος της χώρας μας δεν έμεινε αδιάφορος: οργάνωσε αντιπολεμικά μαθήματα στις τάξεις, συμμετείχε στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια και ξεκίνησε μεγάλη πανελλαδική καμπάνια «Ενα σχολείο για τη Γάζα», στην οποία συμμετείχαν δεκάδες σύλλογοι εκπαιδευτικών για τη συγκέντρωση χρημάτων με σκοπό την ανέγερση ενός κατεστραμμένου σχολείου στη Γάζα.
Με κουπόνια
Ειδικά για τους Παλαιστινίους, οι Ελληνες εκπαιδευτικοί είχαν καταφέρει να χτίσουν έναν παιδικό σταθμό στη Γάζα και ένα σχολείο στην Τζενίν, το οποίο όμως βομβαρδίστηκε κι αυτό τον προηγούμενο Γενάρη.
Αυτή τη φορά, οι εκπαιδευτικοί κατάφεραν να συγκεντρώσουν 78.000 ευρώ για το χτίσιμο του σχολείου, ποσό που υπολογίζεται ότι επαρκεί. «Πρόκειται για χρήματα που μαζέψαμε με κουπόνια από τους μαθητές μας, τους γονείς τους και τους φίλους όλων μας. Ανοίξαμε έναν τραπεζικό λογαριασμό και η ορμή του κόσμου ξεπέρασε τους αρχικούς μας στόχους», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Γιώργος Γαλάνης, πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων του Πειραιά.
ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ
Παίρνoυμε μαθήματα ζωής, λεβεντιάς και αξιοπρέπειας
«Θέλοντας να εξασφαλίσουμε το χτίσιμο του σχολείου, σε αυτή μας την επίσκεψη σκοπεύουμε να δώσουμε τα πρώτα 20.000 ευρώ. Στη δεύτερη επίσκεψή μας, κι ενώ το έργο θα έχει προχωρήσει, θα δώσουμε ακόμη ένα ποσό, για να ολοκληρώσουμε την προσφορά όταν θα εγκαινιάσουμε το σχολείο», λέει ο Στέλιος Φωκιανός, δάσκαλος του συλλόγου εκπαιδευτικών Κερατσινίου-Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης».
«Το σημαντικό για μένα είναι το κλίμα που φτιάχτηκε στην τάξη, με αφορμή αυτήν την πρωτοβουλία. Ενα κλίμα αλληλεγγύης προς τα παιδιά της Παλαιστίνης που μας συγκίνησε, συζητήσεις για πόλεμο και ειρήνη, λέξεις που δεν υπάρχουν στα βιβλία που διδάσκονται τα παιδιά...»
Οι μαθητές των ελληνικών σχολείων αγκάλιασαν την πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών τους με πρωτοφανή ενθουσιασμό. «Στην πράξη, τα παιδιά συνειδητοποίησαν πόσο δεν είναι αυτονόητο να έχεις σχολείο, βιβλίο κλπ. Μας ζήτησαν να τους φέρουμε πετραδάκια από τη βομβαρδισμένη Γάζα για να τα φυλάξουν και να θυμούνται πάντα τους συνομηλίκους τους που υποφέρουν», λέει η Ανδριανή Προκόπη, δασκάλα, μέλος του συλλόγου εκπαιδευτικών «Ο Παρθενώνας».
Στηρίζει η ΟΛΜΕ
Την πρωτοβουλία στηρίζει η ΟΛΜΕ με 15.000 ευρώ. «Αυτό που κάνουμε δεν είναι φιλανθρωπία. Είναι δείγμα έμπρακτης κοινωνικής και πολιτικής αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό που διεκδικεί μια ελεύθερη πατρίδα», συμπληρώνει η Αγγελική Φατούρου, μέλος ΔΣ της ΟΛΜΕ. «Ειδικά στη Γάζα θέλουμε να σπάσει ο αποκλεισμός, να πιεστούν οι κυβερνήσεις ώστε να πιέσουν κι αυτές με τη σειρά τους για την άρση του εμπάργκο».
«Από τους Παλαιστινίους λαμβάνουμε μαθήματα ζωής και αξιοπρέπειας, λεβεντιάς και θάρρους που καταφέρνουν να αντιστέκονται παρά τον αποκλεισμό», λέει η Γιώτα Ιωαννίδου, από τον Σύλλογο Καθηγητών Ελευσίνας.
«Η πρωτοβουλία μας συνδέεται άμεσα με την ισραηλινή πειρατεία στον "Στόλο της Ελευθερίας". Θέλουμε να προκαλέσουμε μία ακόμη ρωγμή στο τείχος του αποκλεισμού», λέει η Μαρία Μαχά από την ΕΛΜΕ Περιστερίου. Στο ταξίδι συμμετέχουν επίσης οι Παύλος Αντωνόπουλος από την ΕΛΜΕ Ταύρου, Χρυσούλα Ψυμούλη από την ΕΛΜΕ Ανω Λιοσίων, Ζεφυρίου και Φυλής και Γιώργος Δαφνής της Γ’ ΕΛΜΕ.
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
«ΣΠ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ»
Το σχολείο θα πάρει το όνομα ενός γενναίου δασκάλου
Το σχολείο στη Γάζα θα έχει ελληνικό ονοματεπώνυμο: Σπύρος Μαρκόπουλος. Από τους πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας «Eνα σχολείο για τη Γάζα» που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2009 ήταν ο δάσκαλος Σπύρος Μαρκόπουλος, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε έντονα για να γίνει γνωστή η ιδέα της δημιουργίας ενός κατεστραμμένου από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σχολείου στη αποκλεισμένη παλαιστινιακή γη.
Η καμπάνια «έτρεξε» γρήγορα. Το όραμα όμως του Σπύρου Μαρκόπουλου για τον ίδιο ήρθε να διακοπεί λίγους μήνες αργότερα μετά την άνιση μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Ο ίδιος είχε ζητήσει, και η οικογένειά του το υλοποίησε, αντί για στέφανα όλα τα χρήματα να δοθούν στην πρωτοβουλία για το σχολείο στη Γάζα.
«Μόνο από τον Σπύρο, μαζέψαμε περισσότερα από 14.000 ευρώ», λέει σήμερα συγκινημένος ο Γιώργος Γαλάνης. «Επαιξε σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια, μαζί ξεκινήσαμε, αλλά στην πορεία έφυγε από τη ζωή». «Ζήτησε κάτι που θα γυρνούσε στο σχολείο. Αυτό ήταν μεγάλο έναυσμα. Αμέσως η καμπάνια έγινε γνωστή στα γύρω σχολεία της περιοχής και ξεκινήσαμε να μαζεύουμε χρήματα», θα πει η δασκάλα και στενή του φίλη Βάσω Νικολάου.
«Ο Σπύρος Μαρκόπουλος ήταν πολύ ευαίσθητος άνθρωπος. Ηταν πολύ δραστήριος. Πρόεδρος για χρόνια του εκπαιδευτικού συλλόγου <Παρθενώνας>>και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Εκπαιδευτική Κοινότητα. Συμμετείχε επίσης στην αντιρατσιστική κίνηση Πίσω θρανία προσφέροντας δωρεάν μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες», θα πει η κ. Νικολάου.
Τώρα, αυτό που όλοι περιμένουν -και κυρίως οι μαθητές του 137ου Δημοτικού Σχολείου των Πετραλώνων, όπου δίδασκε τα τελευταία χρόνια ο Σπύρος Μαρκόπουλος- είναι να δουν να χτίζεται μέσα από τα χαλάσματα ένα καινούργιο σχολείο που θα δώσει άλλη μια ευκαιρία για μάθηση στα πολύπαθα παιδιά της Γάζας.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου