10 Ιουνίου 2010

ΠΙΟ ΧΑΛΑΡΑ ΤΑ ΚΡΙΤΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΛΛΕΓΙΑ


Με «χαλαρά» κριτήρια θα προσλαμβάνονται διδασκόντες στα κολέγια που αδειοδοτούνται ως το τέλος του καλοκαιριού  Καθηγητές χωρίς Μάστερ ή διδακτορικούς τίτλους θα μπορούν να προσλαμβάνουν τα κολέγια που λειτουργούν στη χώρα μας και είναι παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Οπως προκύπτει από την απόφαση που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, τα κριτήρια για την επιλογή των διδασκόντων θα είναι στο μέλλον πιο... χαλαρά. Στον αρχικό νόμο αναφερόταν ότι το 30% των διδασκόντων έπρεπε οπωσδήποτε να διαθέτει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών από ελληνικό ΑΕΙ ή αντίστοιχο αλλοδαπό ίδρυμα. Στην ίδια κατεύθυνση, οι ιδιοκτήτες κολεγίων μπορούσαν να προσλάβουν διδάσκοντες ως 10% του συνολικού αριθμού για τους οποίους να μην απαιτείται η κατοχή πτυχίου ΑΕΙ.

Στη νέα απόφαση που υπεγράφη χθες όμως δεν προβλέπεται κανένα ποσοστό στην πρόσληψη διδασκόντων με μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο. Το ίδιο ισχύει και για τους διδάσκοντες χωρίς πτυχίο ΑΕΙ, εκτός από τη ρήτρα ότι θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον επταετή εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενό τους. Πρόκειται βέβαια για εκπαιδευτήρια που θα δίνουν... πανεπιστημιακά πτυχία. Και αυτό γιατί μετά την ενσωμάτωση της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας στο εθνικό μας δίκαιο τα πτυχία που θα δίνουν τα κολέγια-παραρτήματα ευρωπαϊκών ΑΕΙ θα έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με εκείνα των δημοσίων ελληνικών πανεπιστημίων.

Οι νέες αλλαγές έγιναν και αυτή τη φορά με κοινοτικές «εντολές». Μετά την ψήφιση του νόμου Στυλιανίδη για τα κολέγια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι με τις διατάξεις του παραβιάζονταν θεμελιώδεις κοινοτικές ελευθερίες, όπως η παρέμβαση στα προσόντα των διδασκόντων και στο πρόγραμμα σπουδών. Ετσι γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει δικαίωμα ελέγχου στο πρόγραμμα σπουδών των κολεγίων, εφόσον έχει εγκριθεί από το ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο του οποίου αποτελεί παράρτημα. Το ίδιο ισχύει για τους διδάσκοντες και το επίπεδο σπουδών τους.

Οι ιδιοκτήτες των κολεγίων θα πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις για την αδειοδότηση ως τις 15 Ιουνίου. Κατά τα άλλα, η απόφαση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Παιδείας δεν αλλάζει κανένα από τα βασικά κριτήρια για την αδειοδότηση των κολεγίων. Βάζει όμως δύο νέες προϋποθέσεις στους ιδιοκτήτες: α) την υποχρέωση να έχουν δημιουργήσει προϋποθέσεις πρόσβασης σε άτομα με ειδικές ανάγκες στο 20% των εγκαταστάσεών τους ως τον ερχόμενο Δεκέμβριο και β) τα κτίρια πρέπει να έχουν άδεια από την Πολεοδομία για να λειτουργήσουν ως εκπαιδευτικά οικήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου