10 Μαΐου 2010

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ο όρος e-book (ηλεκτρονικό βιβλίο) ολοένα και διαδίδεται. Τα e-books σήμερα προσπαθούν να μιμηθούν τα παραδοσιακά βιβλία, αξιοποιώντας όλες τις τεχνικές παραλλαγής: παρέχοντας σελιδοδείκτες, σημειώσεις πάνω στο κείμενο, υπογραμμίσεις και ευρετήρια. Διακινούνται ηλεκτρονικά και μπορούν να διαβαστούν από κάθε ενδιαφερόμενο, είτε online είτε αφού μεταφερθούν με τη διαδικασία του κατεβάσματος (downloading), σε έναν υπολογιστή ή σε άλλη φορητή συσκευή ανάγνωσης (e-book Readers).
   Πιο αναλυτικά, θα λέγαμε πως ένα e-book είναι κείμενο  σε ψηφιακή μορφή, το οποίο μπορεί να είναι εμπλουτισμένο με στοιχεία πολυμέσων, δηλαδή με ήχους, εικόνες και υπερδεσμούς. Η τεχνολογία εδώ παίζει ενισχυτικό ρόλο στις δυνατότητες του παραδοσιακού μέσου. Μπορούμε να αναζητήσουμε κάποια φράση ή λέξη στο κείμενο, να αλλάξουμε το μέγεθος ή τον τύπο των γραμμάτων, να επιβεβαιώσουμε την ερμηνεία μίας λέξης στο ενσωματωμένο λεξικό που συνοδεύει πολλές από τις συσκευές ή το λογισμικό που χρησιμοποιείται.
Ορισμένοι διατυπώνουν το φόβο ότι διαφαίνεται ο κίνδυνος αντικατάστασης του έντυπου βιβλίου από το ηλεκτρονικό. Η αγορά κινείται με δικούς της, συχνά αμείλικτους, όρους. Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι πλέον πραγματικότητα. Καταργεί τα γεωγραφικά σύνορα. Η αποτυχία των dot.com εταιρειών δείχνει απλώς πόσο καλά πρέπει να προετοιμάζεται κανείς πριν κάνει την είσοδό του στη νέα αγορά.
   Όμως παρά την πρόοδο της τεχνολογίας, το βιβλίο εξακολουθεί να υπερέχει στις προτιμήσεις των αναγνωστών και σίγουρα θα φανεί πιο χρήσιμο σε ένα ναυαγό από τον φορητό του υπολογιστή. Οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη, λόγω των εκθετικών ρυθμών ανάπτυξης της τεχνολογίας. Αυτό όμως που φαίνεται ότι μπορεί άμεσα να επηρεαστεί από την τεχνολογία είναι οι εγκυκλοπαίδειες και τα τεχνικά εγχειρίδια χρήσης. Ένα cd-rom είναι πιο εύχρηστο από τους 64 τόμους μιας εγκυκλοπαίδειας. Οι μηχανικοί αεροσκαφών θα εκτιμήσουν την ψηφιοποίηση και την υπερκειμενική διάταξη των εγχειριδίων χρήσης που πρέπει να συμβουλεύονται. Η λογοτεχνία όμως;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου