04 Μαΐου 2010

ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΔΕ ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΟ




Τα διαδικτυακά παιχνίδια εκπαίδευσης του μυαλού έχουν την ίδια επίδραση στον άνθρωπο, όσο και ένα παιχνίδι Σούπερ Μάριο σύμφωνα με βρετανική έρευνα.
Περιορισμένη φαίνεται ότι είναι η επίδραση των παιχνιδιών που έχουν δημιουργηθεί για την εκπαίδευση του μυαλού σύμφωνα με βρετανική έρευνα. Μάλιστα, η ενασχόληση με ένα παιχνίδι Σούπερ Μάριο θα έχει τα ίδια αποτελέσματα.
Ερευνητές ανακάλυψαν ύστερα από μελέτη έξι εβδομάδων, ότι οι άνθρωποι που έπαιζαν διαδικτυακά παιχνίδια σχεδιασμένα για να βελτιώσουν τις νοητικές τους ικανότητες, δεν τους κάνουν πιο έξυπνους.


Στην έρευνα πήραν μέρος τηλεθεατές της επιστημονικής εκπομπής του BBC, «Bang Goes the Theory». Περισσότεροι από 8.600 άνθρωποι ηλικίας μεταξύ 18 και 60 ετών συμμετείχαν σε διαδικτυακά παιχνίδια εξάσκησης του εγκεφάλου τουλάχιστον 10 λεπτά την ημέρα, τρεις φορές την εβδομάδα, προκειμένου να βελτιώσουν τη μνήμη τους, τη λογική και άλλες ικανότητες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αντιπαρατέθηκαν με αυτά 2.700 ανθρώπων που δεν πήραν μέρος σε παιχνίδια για βελτίωση των ικανοτήτων του μυαλού, αλλά αφιέρωσαν χρόνο σερφάροντας στο Ίντερνετ και απαντώντας σε ερωτήσεις γενικών γνώσεων. Στη συνέχεια δόθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες ένα τεστ IQ πριν και μετά το πείραμα.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα άτομα που έκαναν τις ασκήσεις για το μυαλό δεν παρουσίασαν καμία βελτίωση σε σχέση με όσους απλά σέρφαραν στο Διαδίκτυο. Μάλιστα, πολλά άτομα της δεύτερης ομάδας έφεραν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την πρώτη ομάδα.Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το BBC και δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του περιοδικού Nature.

Παίζετε για διασκέδαση

«Εάν παίζετε (αυτά τα παιχνίδια) επειδή έχουν πλάκα, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα», δήλωσε ο Άντριαν Όουεν, υποδιευθυντής της Cognition and Brain Sciences τμήμα του βρετανικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας. «Εάν όμως περιμένετε (αυτά τα παιχνίδια) να βελτιώσουν το IQ σας, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί» ανέφερε στους δημοσιογράφους ο κ. Όουεν.
Τα διαδικτυακά παιχνίδια που προωθούνται από εταιρείες όπως η Nitendo, που υποτίθεται ότι βελτιώνουν τη μνήμη, τη λογική και άλλες νοητικές ικανότητες έχουν εκατομμύρια παίκτες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με κάποιες έρευνες εάν τα παιχνίδια αυτά λειτουργούν πραγματικά.
«Υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι οι ικανότητες που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα παιχνίδια έχουν εφαρμογή και στον πραγματικό κόσμο» συμπληρώνει ο Αρτ Κράμερ, καθηγητής Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης στο πανεπιστήμιο του Ιλινόι. Ο κ. Κράμερ δεν είχε καμία σχέση με την έρευνα και δεν έχει καμία επαφή με κάποια από τις εταιρείες που σχεδιάζουν αυτά τα παιχνίδια.

Κάντε γυμναστική, γυμνάζετε τον εγκέφαλο

Παρόλα αυτά ο καθηγητής Κράμερ είχε ορισμένες επιφυλάξεις σχετικά με την έρευνα του BBC και τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, τονίζοντας ότι ορισμένα από αυτά τα παιχνίδια είχαν μικρή επίδραση στη βελτίωση των πνευματικών ικανοτήτων. «Η διαδικασία της μάθησης είναι πολύ συγκεκριμένη» υπογραμμίζει ο κ. Κράμερ και συμπληρώνει: «Εκτός εάν τα στοιχεία που μαθαίνεις είναι υπαρκτά στον πραγματικό κόσμο, κάθε μεταφορά είναι πολύ περιορισμένη».
Αντί διαδικτυακών παιχνιδιών ο κ. Κράμερ προτρέπει τους ανθρώπους να κάνουν κάποια φυσική άσκηση, τονίζοντας ότι η γυμναστική μπορεί να δημιουργήσει νέες συνδέσεις νευρώνων και νέα εγκεφαλικά κύτταρα: «Η γυμναστική αλλάζει την εγκεφαλική δομή».


www.kathimerini.grμε πληροφορίες από AP












 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου