01 Απριλίου 2011

ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΓΓΡΑΦΕΣ

Αλλάζει το σύστημα των μετεγγραφών από τα περιφερειακά ΑΕΙ στα κεντρικά. Πλέον οι θέσεις των μετεγγραφών θα καλύπτονται από τους δικαιούχους με βάση τα μόριά τους. Χθες το υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε το κείμενο της σχετικής πρότασης, την οποία είχε παρουσιάσει η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου στη σύνοδο πρυτάνεων στις 19/2, λαμβάνοντας τις θετικές αντιδράσεις των πρυτάνεων. Αλλωστε, πολλά ΑΕΙ έχουν εισηγηθεί την κατάργηση όλων των ρυθμίσεων μετεγγραφών ή εγγραφών εκτός των πανελληνίων εξετάσεων, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα φαινόμενα αυτά. Συγκεκριμένα, η νέα διαδικασία εισαγωγής προβλέπει τα ακόλουθα:
- Για κάθε σχολή του μηχανογραφικού δελτίου, θα υπάρχει προκαθορισμένος ειδικός αριθμός εισακτέων για κάθε κατηγορία υποψηφίων προερχομένων από οικογένειες πολύτεκνες, τρίτεκνες.


- Οι υποψήφιοι από τις κατηγορίες αυτές εάν δεν εισαχθούν στη σχολή της επιθυμίας τους από τη γενική σειρά υποψηφίων, για να πάρουν μετεγγραφή στη σχολή αυτή, θα κρίνονται με τους συνυποψηφίους τους στην ειδική κατηγορία στην οποία ανήκουν ή την οποία έχουν επιλέξει αν ανήκουν σε περισσότερες από μία ειδικές κατηγορίες.
- Για παράδειγμα, έστω ότι ένας υποψήφιος, μέλος πολύτεκνης οικογένειας, που ζει στη Θεσσαλονίκη, έχει συγκεντρώσει 18.000 και θέλει να σπουδάσει στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης. Εάν η βάσει της σχολής είναι 18.300 μόρια, τότε ο παραπάνω υποψήφιος δεν εισάγεται με τη γενική σειρά και θα διεκδικήσει μία από τις πρόσθετες θέσεις της ειδικής κατηγορίας υποψηφίων προερχομένων από πολύτεκνες οικογένειες.
- Εάν ο τελευταίος εισαχθείς έχει συγκεντρώσει 17.990 μόρια, τότε ο εν λόγω υποψήφιος εισάγεται στη Νομική Θεσσαλονίκης. Αν όμως ο τελευταίος εισαχθείς της ειδικής κατηγορίας των πολυτέκνων έχει συγκεντρώσει 18.100 μόρια, τότε ο εν λόγω υποψήφιος δεν θα εισαχθεί στη Νομική Θεσσαλονίκης και η υποψηφιότητά του εξετάζεται για το επόμενο Τμήμα προτίμησής του.
- Φυσικά, οι υποψήφιοι για να εξασφαλίσουν την επιτυχία στον τόπο που μένουν, θα πρέπει να επιλέξουν ένα ευρύ φάσμα προτιμήσεων Τμημάτων ή Σχολών της περιοχής αυτής και στη γενική σειρά και στην ειδική κατηγορία στην οποία ανήκουν.
Σύμφωνα με το υπουργείο «καθορίζοντας εξ αρχής ειδικό αριθμό εισακτέων για κάθε σχολή και για κάθε μία από τις ειδικές αυτές κατηγορίες, επιτυγχάνεται ο ακριβής προσδιορισμός εισακτέων. Επιτυγχάνεται, δηλαδή, ο επιδιωκόμενος εξορθολογισμός, ο οποίος επιτρέπει τον καλύτερο προγραμματισμό των ενδιαφερομένων αποφοίτων Λυκείων και των οικογενειών τους, των ΑΕΙ αλλά και της πολιτείας». Χαρακτηριστικό είναι ότι λόγω των μετεγγραφών τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν κεντρικές σχολές των οποίων οι εισακτέοι υπερδιπλασιάζονταν και περιφερειακές που αποψιλώνονταν. Για παράδειγμα, στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Παν. Αιγαίου εισήχθησαν 250 και αποχώρησαν 158.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου