30 Απριλίου 2011

Η ΦΙΛΑΝΔΙΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ

Το βιβλίο στο σημερινό σχολείο, η νέα ψηφιακή τεχνολογία που τίθεται στην υπηρεσία των μαθητών, η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας κ.λπ. εμπνέουν τον άλλο μεγάλο κύκλο εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν
Φωτογραφία
Πώς είναι να μεταφέρεις με γαϊδουράκι από χωριό σε χωριό μια κινητή βιβλιοθήκη; Θα το αφηγηθεί, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, μια προσωπικότητα που έχει διακριθεί διεθνώς για τους αγώνες του κατά του αναλφαβητισμού: ο αιθίοπας συγγραφέας Γιοάνες Γκεμπρεγκεόργκις. Αλλά αυτό θα γίνει στο τέλος μόνο ενός διεθνούς συνεδρίου που προμηνύεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Ο τίτλος του είναι «Βιβλίο και Εκπαίδευση. Τι πρέπει να αλλάξει;» και συμμετέχουν σε αυτό έλληνες, γάλλοι, ιταλοί, νορβηγοί και φινλανδοί επιστήμονες.
 


Το συνέδριο θα ανοίξει με το περίφημο φινλανδικό παράδειγμα. Θα αναλυθούν οι τρόποι με τους οποίους η Φινλανδία έγινε πρότυπο για τα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά πράγματα, παρέχοντας ένα πλαίσιο ισότητας με υψηλής ποιότητας εκπαίδευση για όλους. Θα συζητηθούν και εκπαιδευτικά συστήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και τα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος με τα προβλήματά του, τις πιο πρόσφατες πρωτοβουλίες και τα όσα θα πρέπει ακόμη να γίνουν. Θα προβληθούν επίσης και γενικότερα θέματα φιλαναγνωσίας, σχολικών βιβλιοθηκών, της λογοτεχνίας στην εκπαίδευση και της νέας ψηφιακής τεχνολογίας σε σχέση με το σχολείο και τον μαθητή.
Ειδικότερα ως προς την ελληνική πραγματικότητα, θα συζητηθούν θέματα όπως: «Το βιβλίο ως μέσο (medium) στο σημερινό σχολείο», «Η λειτουργία του “ενός και μοναδικού εγχειριδίου” στην εκπαίδευση», «Σχολικές βιβλιοθήκες: το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον τους στην εκπαιδευτική διαδικασία», «Βιβλιοθήκες και ψηφιακό υλικό», «Προετοιμασία εκπαιδευτικών στη χρήση πολλαπλών πηγών γνώσης αλλά και του πολλαπλού βιβλίου», «Το βιβλίο ως μέσο ένταξης των μεταναστών στη σχολική κοινότητα», «Φιλαναγνωσία, πνευματικά δικαιώματα και δωρεάν βιβλία», «Εμπλουτισμός των βιβλιοθηκών» κ.ά. Για τα θέματα των κινδύνων του Διαδικτύου για τους εφήβους θα μιλήσει, από τη σκοπιά τής ποινικά κολάσιμης συμπεριφοράς, ο επικεφαλής του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής.
Παράλληλα, θα οργανωθούν θεματική έκθεση εκπαιδευτικών βιβλίων (500 τίτλοι) με τίτλο «Βιβλίο και Εκπαίδευση», έκθεση παλαιών αναγνωστικών του 19ου και του 20ού αιώνα, έκθεση φωτογραφιών της Βούλας Παπαϊωάννου και του Δημήτρη Χαρισιάδη, ο φακός των οποίων μας μεταφέρει σε ελληνικά σχολεία άλλων εποχών. Θα οργανωθεί επίσης, από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, ένα εργαστήρι ορθογραφίας (δύο δίωρα σεμινάρια, που απευθύνονται κυρίως σε εκπαιδευτικούς). Εκδηλώσεις- περίπου είκοσι πέντε- με ανάλογη θεματική οργανώνουν στο περίπτερο της Θεματικής Εκθεσης και οι εκδότες. Το συνέδριο θα διαρκέσει τρεις ημέρες (6-8 Μαΐου) και θα πραγματοποιηθεί, όπως και όλες οι εκδηλώσεις της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου, στους χώρους της Ηelexpo. 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου