07 Απριλίου 2011

ΞΥΠΟΛΗΤΟΙ , ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ... ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ!


Σε κατασκήνωση η 66η Διεθνής Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων
Πρωί Τρίτης. Η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων συνεδριάζει για δεύτερη ηµέρα συζητώντας το ζήτηµα της νεανικής ανεργία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Η 20χρονη γαλλίδα συντονίστριακρατά αυστηρά τον χρόνο. Ο 18χρονος βρετανός ευρωβουλευτής ολοκληρώνει την παρέµβασή του, ενώ ο πορτογάλος συνάδελφός του ζητά επίµονα τον λόγο. Οι τοίχοι της αίθουσας έχουν καλυφθεί από άρθρα εφηµερίδων και πολύχρωµα χαρτάκιασηµειώσεων,όπου οι δεκαπέντε βουλευτές έχουνσηµειώσει θέµατα συζήτησης, προβλήµατα, ιδέες και λύσεις. Οι περισσότεροι κυκλοφορούν ξυπόλυτοι, έχοντας αφήσειπαπούτσια και κάλτσες έξω από την πόρτα. ∆ιακόσιοι είκοσι δύο έφηβοι ευρωβουλευτές – ηλικίας 16 έως 19 ετών από 31 χώρες της Ευρώπης – βρίσκονται στην Ελλάδα για να συµµετάσχουν στις εργασίες της 66ης ∆ιεθνούς Συνόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων, µια ρεαλιστική προσοµοίωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για µαθητές. Η προετοιµασία των συζητήσεων πραγµατοποιείται σε κατασκήνωση στην Κόρινθο, ενώ οι εργασίες θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή και το Σάββατο στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα.

Θέµα της φετινής Συνόδου: «∆ηµοκρατία 2.0». «Είναι γεγονός ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχει δηµοκρατικό έλλειµµα. Τα ποσοστά συµµετοχής στις τελευταίες ευρωεκλογές ήταν χαµηλότερα από ποτέ. Παράλληλα, ζούµε σε µια ψηφιακή εποχή, όπου χρησιµοποιούµε τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ως βασικό µέσο επικοινωνίας καιενηµέρωσης. Σκεφτήκαµε, λοιπόν, να “δέσουµε” τις δύο έννοιες και να εξετάσουµε µια άλλη προοπτικήτης δηµοκρατίας σε ευρωπαϊκόεπίπεδο», λέει στα «ΝΕΑ» η 20χρονη Σοφία Ζαφειρίου, εκ της οργανωτικής επιτροπής.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων καθιερώθηκε ως θεσµός το 1987 στο Φοντενεµπλό της Γαλλίας µε στόχο ναδώσει σεµαθητές λυκείου τηνευκαιρία νακατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σήµερα αριθµεί33 σωµατείασε ολόκληρη την Ευρώπη και συγκροτεί τρεις διεθνείς Συνόδους τον χρό νο. Το πρόγραµµα διοργανώνεται για δεύτερηφορά στη χώρα µας µε τη συγχρηµατοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη συµµετοχή εννέα ελλήνων µαθητών.
ΠΏΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ. Οι έφηβοι ευρωβουλευτές χωρίζονται σε 15 επιτροπές καισυζητούν διεξοδικά επίκαιρα ευρωπαϊκά ζητήµατα, όπως η οικονοµική κρίση, η νεανική ανεργία, η χρήση τηςπυρηνικής ενέργειας και η ισλαµοφοβία. Υστερα από τρεις ηµέρες προετοιµασίας οι επιµέρους επιτροπές καταλήγουν σε ψηφίσµατα, τα οποία παρουσιάζονται στην Ολοµέλεια. Ανάµεσα στους επισήµους που θα απευθύνουν λόγους στην Ολοµέλεια, στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής, θα είναι ο επίτροπος Περιβάλλοντος Γιάνες Ποτότσνικ και ο πρόεδρος της Βουλήςτων Ελλήνων Φίλιππος Πετσάλνικος.

«Στις Συνόδους υπάρχει χώρος για κάθε έφηβο να αναπτύξει τις ιδέες του. Το ζητούµενο για εµάς είναι ο καθένας τους να αντιληφθεί τη σηµασία του σεβασµούτης άποψης του συνοµήλικού του», λέει στα «ΝΕΑ» ο 22χρονος ∆ηµήτρης Χαπιζάνης, πρόεδρος του ελληνικού τµήµατος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων.

20.000 νέοι 16-23 ετών από ολόκληρη την Ευρώπη συµµετέχουν κάθε χρόνο σε εθνικές, περιφερειακές και διεθνείς προσοµοιώσεις του Ευρωκοινοβουλίου 33
ευρωπαϊκές χώρες συµµετέχουν ενεργά στη διοργάνωση 3-4 µήνες προετοιµασίας απαιτούνται για την οργάνωση µιας ∆ιεθνούς Συνόδου
 Ριάν Στιπ 24 ετών, Γερµανία Φοιτητής, συντονιστής της Επιτροπής Οικονοµικών Υποθέσεων
«Η εικόνα που έχουµε για την Ε.Ε. συνδέεται συχνά µε τη λήψη αποφάσεων. Η Ευρώπη δεν είναι οι Βρυξέλλες. Στις συζητήσεις του συνεδρίου συχνά έρχεσαι νοµίζοντας πως είσαι ενηµερωµένος και ανοιχτόµυαλος. Λεπτά αργότερα αναθεωρείς».
ΓΙΏΡΓΟΣ ΣΧΙΝΆΣ
17 ετών, Θεσσαλονίκη Επιτροπή ∆ιεθνών Σχέσεων
«∆εν αισθανόµαστε Ευρωπαίοι ως µαθητές στη Θεσσαλονίκη, κυρίως λόγω έλλειψης υποδοµών. H ταυτότητα του Ευρωπαίου ακολουθεί εκείνη του Ελληνα. Στη διοργάνωση, ωστόσο, συνειδητοποίησα πως τα προβλήµατα δεν είναι µόνο ελληνικά».
ΦΟΣΤΙΝ Μπιντο
20 ετών, φοιτήτρια, συντονίστρια της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου