08 Αυγούστου 2010

ΟΙ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΜΑΚΡΙΑ

Χιλιάδες υποψήφιοι που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις παρά την κατάργηση της βάσης του δέκα θα μείνουν κι εφέτος εκτός των σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η Λήδα Κοκκίνη (δεύτερη από δεξιά) έμαθε κινεζικά και βρήκε εύκολα δουλειά στη χώρα του Μάο. Πολλοί απ' αυτούς θα δώσουν εξετάσεις για άλλη μια χρονιά. Ομως για όσους δεν θελήσουν να περάσουν ξανά τη δοκιμασία, η εκμάθηση ξένων γλωσσών, και μάλιστα των πιο ασυνήθιστων, έχει αρχίσει να προβάλει ως μια καλή επένδυση για το μέλλον.

Αλλά όχι μόνο γι' αυτούς. Ακόμη και πολλοί από εκείνους που πέρασαν ακολουθούν τον ίδιο δρόμο, δεδομένου ότι μετά την ολοκλήρωση των πανεπιστημιακών σπουδών, η εξεύρεση εργασίας δεν είναι εξασφαλισμένη. Γι' αυτό ολοένα και περισσότεροι πτυχιούχοι αναζητούν στις μεταπτυχιακές σπουδές και στις ξένες γλώσσες τα επιπλέον εφόδια που θα τους δώσουν ευκολότερα το εισιτήριο για την αγορά εργασίας.

Η Λήδα Κοκκίνη είναι σήμερα 25 ετών. Τελείωσε πριν από τέσσερα χρόνια τη σχολή δημοσιογραφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και αφού προσπάθησε να βρει δουλειά χωρίς επιτυχία, έφυγε για το Πεκίνο προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Τσίνγκχουα. Σήμερα ζει κι εργάζεται στη Σαγκάη, ενώ ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό της πάνω στην Επιχειρηματική Δημοσιογραφία και Επικοινωνία.

Οπως λέει στην «Κ.Ε.», αρχικά ταξίδεψε στη μακρινή χώρα γιατί ήθελε να κάνει πρακτική εξάσκηση στα κινεζικά που είχε αρχίσει να μαθαίνει στην Ελλάδα. Τελικά έμεινε στο Πεκίνο δουλεύοντας συγχρόνως στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού. Μόλις πριν από λίγους μήνες πήρε άδεια από το πανεπιστήμιο για να εργαστεί στη διεθνή έκθεση στη Σαγκάη, ετοιμάζοντας συγχρόνως την πτυχιακή της εργασία. Στο διάστημα των τεσσάρων χρόνων, κατ' απαίτηση των γονιών της, επέστρεψε για λίγους μήνες στην Ελλάδα, ελπίζοντας ότι θα βρει δουλειά. Απέτυχε και επέστρεψε ξανά στην Κίνα.

«Η Ελλάδα δεν έχει ωριμάσει ακόμα και δεν έχει ανοιχτεί τόσο πολύ στην απέραντη κινεζική αγορά», λέει η Λήδα Κοκκίνη. «Ισως, ύστερα από χρόνια να είναι μεγάλο προσόν η γνώση των κινεζικών, αφού μόλις τώρα έχει αρχίσει δειλά-δειλά το εμπορικό άνοιγμα της χώρας μας προς την Κίνα. Ελπίζω τότε να βρω κι εγώ μία θέση στην ελληνική αγορά».

Εκατό ιδεογράμματα φτάνουν

Ομως οι γνώσεις και η εμπειρία από την Κίνα τής έχουν ανοίξει διάπλατα τις πόρτες στην αγορά εργασίας στη μακρινή χώρα. «Δεν είναι λίγοι οι έλληνες επιχειρηματίες», λέει η Λήδα, «που ήδη μου έχουν προτείνει δουλειά στα εδώ γραφεία των επιχειρήσεών τους, τα οποία τώρα έχουν αρχίσει να στήνονται.

»Είναι λοιπόν πολύ πιο εύκολο, προς το παρόν, να μείνω εδώ και να δουλεύω παρά να γυρίσω στην Ελλάδα. Εχω όμως την εντύπωση πως σιγά σιγά το εμπορικό άνοιγμα της Ελλάδας θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και στον τόπο μας, για όσους έχουν γνώσεις κινεζικών».

Η Λήδα Κοκκίνη ζει με ελάχιστα χρήματα στην Κίνα, γιατί, όπως λέει, η ζωή στην καθημερινότητά της είναι πολύ φθηνότερη από την Ελλάδα. Μόνο τα ενοίκια σπιτιών είναι σε υψηλά επίπεδα. Η ίδια πληρώνει 600 ευρώ το μήνα, για ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. αλλά μέσα σ' αυτή την τιμή περιλαμβάνεται η επίπλωση του διαμερίσματος και η χρήση Internet. Το όφελος, όπως λέει, του να ζεις και να γνωρίζεις ένα τόσο διαφορετικό κόσμο, είναι από μόνο του ένα σημαντικό εφόδιο.

Πόσο εύκολο όμως είναι να μάθει κανείς κινεζικά; Η Λήδα Κοκκίνη υποστηρίζει ότι είναι ευκολότερο απ' ό,τι φαντάζεται κανένας. Γιατί είναι πανεύκολη η γραμματική τους. Δυσκολίες υπάρχουν μόνο στην προφορά και στη γραφή, αλλά και πάλι με λίγη επιμονή αν μάθεις ακόμη και 100 ιδεογράμματα θα μπορείς άνετα να συνεννοηθείς.

Στο μελλοντικό άνοιγμα της ελληνικής αγοράς όχι μόνο προς την Κίνα, αλλά και προς τις αραβικές χώρες, την Τουρκία και τη Ρωσία προσδοκούν πλέον πολλοί νέοι που μαθαίνουν τις γλώσσες αυτών των χωρών, επιπλέον των βασικών αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών και ιταλικών, ελπίζοντας έτσι ότι θα κάνουν τη διαφορά από άλλους που ψάχνουν για δουλειά.

Ο 25χρονος Δ. Μούξιος μαθαίνει εδώ και τέσσερα χρόνια κινεζικά σε φροντιστήριο της Αθήνας. Είναι η έβδομη γλώσσα στην οποία εντρυφεί, αφού ήδη γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά και ρωσικά. Φιλοδοξεί με αυτές τις γνώσεις να καταφέρει να ανοίξει ταξιδιωτικό γραφείο, αλλά προς το παρόν εργάζεται σε μπαρ για να μπορεί να πληρώνει τα δίδακτρα για τις ξένες γλώσσες, που είναι και η αδυναμία του.

Θεωρεί ότι όσο πιο πολλές ασυνήθιστες γλώσσες γνωρίζει κάποιος τόσο καλύτερη επένδυση είναι για το μέλλον του και θα είναι ευκολότερο ακόμη και αν δεν επιτύχει να αποκτήσει δική του δουλειά, να βρει τον επαγγελματικό του δρόμο.

Ο υπεύθυνος ενός από τα μεγαλύτερα φροντιστήρια ξένων γλωσσών στην Ελλάδα Θ. Τσαρμανίδης επισημαίνει ότι η γλώσσα που φαίνεται να «ανεβαίνει» συνεχώς είναι τα τουρκικά. Δεκάδες νέοι αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας αρχίζουν να μαθαίνουν αυτή τη γλώσσα, όπως λέει, επειδή είναι εργαζόμενοι σε εταιρείες που έχουν συναλλαγές με τη γειτονική χώρα, ενώ η δυνατότητα πιστοποίησης που έχει θεσπιστεί τελευταία είναι ένα επιπλέον κίνητρο για πολλούς.

Εχουμε ταλέντο στις γλώσσες

Ομως συνεχώς αυξάνονται και οι μαθητές των ρωσικών, λόγω των οικονομικών συναλλαγών με τη Ρωσία, όπως επίσης και των αραβικών, που είναι η δυσκολότερη γλώσσα απ' όλες.

«Οι Ελληνες είναι ένας λαός με έφεση και καλό επίπεδο γνώσης ξένων γλωσσών», λέει ο Θ. Τσαρμανίδης. «Μεγάλος αριθμός νέων ηλικίας από 18 έως 25 ετών γνωρίζει πολύ καλά δύο ξένες γλώσσες και μέτρια μία τρίτη από τις βασικές: αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά κ.λπ. Αυτό το γεγονός από τη μία πλευρά και οι νέες οικονομικές σχέσεις που αναπτύσσονται, από την άλλη, δημιουργούν σήμερα την ανάγκη της διαφοροποίησης στην εκμάθηση συγκεκριμένων γλωσσών που θα δώσουν ευκολότερα τη δυνατότητα εξεύρεσης μιας θέσης εργασίας». Προσθέτει όμως ότι αρχικά υπερεκτιμήθηκαν τα κινεζικά, αφού μετά το 2004 φάνηκε ότι θα υπήρχε μεγάλη ζήτηση και έτσι άνοιξαν πολλά τμήματα σε δεκάδες φροντιστήρια, τα οποία τελικά δεν είχαν την απόδοση που περίμεναν οι ιδιοκτήτες τους. Προβλέπει όμως ότι είναι πολύ πιθανό τα αμέσως επόμενα χρόνια να αυξηθεί η ζήτηση υπαλλήλων σε επιχειρήσεις στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, που γνωρίζουν αυτή τη γλώσσα. 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου