08 Αυγούστου 2010

ΠΟΙΑ ΞΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΔΟ.Α.ΤΑΠ

 Πηγή esos.gr
Ο κατάλογος ομοταγών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) της αλλοδαπής, που παρουσιάζει ο Διεπανεπιστημιακός Οργανισμός Αναγνωρίσης Τίτλων Ακαδημαϊκών & Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) και ανανεώνεται συνεχώς, περιλαμβάνει Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που έχουν αναγνωρισθεί μέχρι σήμερα.


Οι πληροφορίες που δίνονται είναι ενδεικτικές καθώς, λόγω νέων ακαδημαϊκών δεδομένων, πραγματοποιούνται διαρκώς κρίσεις για το ομοταγές-ισότιμο Ιδρυμάτων/Σχολών/Τμημάτων.
ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σύμφωνα με τον Ιδρυτικό νόμο του ΔΟΑΤΑΠ (Ν 3328/2005, Αρθρο 3) ομοταγές θεωρείται το εκπαιδευτικό ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης πανεπιστημιακής και τεχνολογικής κατεύθυνσης της αλλοδαπής που αναγνωρίζεται από τα αρμόδια όργανα της χώρας του, εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

αα) Η διδασκαλία και η εξέταση περιλαμβάνει τα αναγκαία για την αντίστοιχη επιστήμη μαθήματα.

ββ) Το ανώτατο ίδρυμα απονέμει ως τίτλους σπουδών πτυχία, μεταπτυχιακά διπλώματα και διδακτορικά διπλώματα. Κατ' εξαίρεση θεωρούνται ως ομοταγή και τα ανώτατα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που απονέμουν ως τίτλους σπουδών μόνο πτυχία.

γγ) Το μεγαλύτερο μέρος του διδακτικού προσωπικού του προπτυχιακού και του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών έχει διδακτορικό δίπλωμα.

δδ) Όταν οι απονεμόμενοι τίτλοι οδηγούν σε επαγγελματικά δικαιώματα, τα δικαιώματα αυτά αναγνωρίζονται στη χώρα που λειτουργεί το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

εε) Η διάρκεια σπουδών είναι τουλάχιστον τριετής για το προπτυχιακό και ενός έτους για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα, οι δε σπουδαστές έχουν περατώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Θα πρέπει να σημειωθεί τέλος, ότι ο κατάλογος έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τη διαδικασία αναγνώρισης ισοτιμίας ξένων τίτλων που προβλέπει ο Ν. 3328/2005 όπως αυτός τροποποιήθηκε με το Ν. 3369/2005.

Παρατηρήσεις:

1) Εάν κάποιο συγκεκριμένο ξένο Α.Ε.Ι. δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο, δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζεται αλλά ότι ενδεχόμενα δεν έχει δοθεί ακόμα η ευκαιρία στο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. να αποφανθεί για το ακαδημαϊκό του επίπεδο.

2) Είναι αναγκαία η αναγνώριση και της ισοτιμίας του Τμήματος προς τα αντίστοιχα ημεδαπά ανεξάρτητα από την αναγνώριση του Ιδρύματος ως ομοταγούς.

3)Τα Ιδρύματα είναι καταχωρημένα κατά χώρα. Σε κάθε χώρα είναι είτε καταχωρημένα αλφαβητικά είτε κατά πολιτεία ή πόλη. Η Γλώσσα στην οποία είναι καταγραμμένα είναι η γλώσσα που αποτελεί την επίσημη γλώσσα της χώρας. Εάν η γλώσσα δεν γράφεται με λατινικούς χαρακτήρες είναι καταχωρημένα στην Ελληνική γλώσσα ή στην Αγγλική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου