16 Αυγούστου 2010

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ

Η ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ
ΛΙΓΟΣΤΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ περιλαµβάνει η φετινή Λίστα της Σαγκάης, ο κατάλογος µε τα 500 καλύτερα πανεπιστήµια του κόσµου όπως τα αξιολογούν µε βάση τις ακαδηµαϊκές και ερευνητικές τους επιδόσεις οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ανώτατης Εκπαίδευσης του Πανεπιστηµίου Ζια Τονγκ της Σαγκάης.
Το Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών παραµένει µέσα στα 300 καλύτερα του κόσµου (βρίσκεται στις θέσεις 201-302 στη συνολική κατάταξη, και στη θέση 75-123 στην κατάταξη των ευρωπαϊκών πανεπιστηµίων) ενώ το Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης παραµένει µέσα στα 400 καλύτερα (βρίσκεται στις θέσεις 303-401 στη συνολική κατάταξη, και στη θέση 124-168 στην ευρωπαϊκή κατάταξη). Τα αµερικανικά πανεπιστήµια εξακολουθούν να κυριαρχούν στη λίστα, µε οκτώ πανεπιστήµια στο τοπ10 και 54 στο τοπ-100. Το Πανεπιστήµιο του Χάρβαρντ παραµένει στο Νο 1 για όγδοη συνεχόµενη χρονιά, ακολουθούµενο από το Μπέρκλεϊ και το Στάνφορντ.
Μόλις δύο ευρωπαϊκά συµπεριλαµβάνονται στα 20 καλύτερα, το πανεπιστήµιο του Κέµπριτζ, που καταλαµβάνει την πέµπτη θέση, και το πανεπιστήµιο της Οξφόρδης, στη 10η θέση, ενώ το τοπ 100 περιλαµβάνει συνολικά 33 ευρωπαϊκά πανεπιστήµια.
Για µια ακόµα χρονιά, η Λίστα της Σαγκάης και δη οι συντάκτες δέχονται κριτική αφού αρκετοί είναι αυτοί που αµφισβητούν ως υπερβολικά απλουστευτικά τα κριτήρια που χρησιµοποιούν οι Κινέζοι για την κατάταξη και επισηµαίνουν ότι ευνοούν τα αµερικανικά πανεπιστήµια.
Στα κριτήρια περιλαµβάνονται το πόσοι πρώην φοιτητές και πόσοι διδάσκοντες του πανεπιστηµίου έχουν τιµηθεί µε βραβεία Νοµπέλ ή Φιλντς, οι αναφορές που γίνονται στους ερευνητές τους από άλλους συναδέλφους τους και ο αριθµός άρθρων που δηµοσιεύονται στις (αµερικανικές) επιστηµονικές επιθεωρήσεις «Νature» και «Science».

2 σχόλια: