06 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΙΔΗ

Οι νέες σειρές σχολικών ειδών με αγαπημένους σούπερ ήρωες, πριγκίπισσες και νεράιδες, αυτοκινητάκια και πολεμιστές, έχουν και φέτος τη τιμητική τους.
Φιγουράρουν από το καλοκαίρι κιόλας στα ράφια των καταστημάτων, με φανταχτερά σχέδια και χρώματα. Γονείς που θα υποχρεωθούν ή κι επιθυμούν να ανοίξουν το πορτοφόλι τους για τις πρώτες αγορές, θα διαπιστώσουν πως, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, οι τιμές δεν έχουν πάρει την ανηφόρα.



«Στο 50% των προϊόντων μας είναι φθηνότερες από τις περυσινές- απορροφήσαμε εμείς και τον νέο ΦΠΑ. Στο υπόλοιπο 48% παρέμειναν ίδιες, ενώ μόλις στο 2% έχουμε μια οριακή αύξηση, της τάξης του 4-6%. Ακόμα και με μόλις 20 ευρώ συνολικά, ένας μαθητής πάει στο σχολείο του έχοντας αγοράσει από εμάς μια τσάντα με τα απαραίτητα αξεσουάρ της...», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, αντιπρόεδρος γνωστής αλυσίδας καταστήματος παιχνιδιών (Jumbo) που εμπορεύεται περισσότερους από 4.000 διαφορετικούς κωδικούς σχολικών.
«Ενας γονιός μαθητή του δημοτικού ας υπολογίζει φέτος κόστος από 30 έως 50 ευρώ κατά μέσο όρο, για μια πλήρη σειρά σχολικών, μαζί με μια καλή τσάντα- σαφώς υπάρχουν κι ακριβότερες. Για ακόμα πιο μικρά παιδιά, του νηπιαγωγείου, η αντίστοιχη δαπάνη θα κινηθεί μεταξύ 20 και 40 ευρώ. Μιλάμε, δηλαδή, για τιμές παρόμοιες, πάνω κάτω, με πέρυσι. Αν μάλιστα ψάξει κανείς ακόμα πιο προσεκτικά στην αγορά, θα βρει και προσφορές, σε ποσοστό έως και 30%, ειδικά σε τσάντες...», λέει και ο κ. Δημήτρης Βασιλειάδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ρaxos, που διακινεί στη χονδρική, σε Ελλάδα και περισσότερες από τριάντα χώρες σε όλον τον κόσμο, τουλάχιστον χίλια διαφορετικά είδη, σε τσάντες και χαρτοσχολικά.
«Ηδη ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς έχουμε διαθέσει πανελλαδικά 100.000
τσάντες σε βιβλιοπωλεία, καταστήματα παιχνιδιών, σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα. Φέτος, μάλιστα, διαθέτουμε για πρώτη φορά και τον αγαπημένο ήρωα των μικρών μας φίλων, τον Gummy Βear, πάνω σε σχολικές τσάντες νηπιαγωγείου και δημοτικού. Από ΄κεί και πέρα, καινούργια στα ράφια είναι και η τσάντα της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF. Ιδιαίτερα δημοφιλείς για την ώρα αποδεικνύονται η σειρά Cars- Τα αυτοκίνητα της Disney και οι τρεις νέες φιγούρες με τις νεράιδες Winx.
Και βεβαίως δεν λείπουν οι κλασικές απεικονίσεις με τους Τεν Τεν, Μίκι Μάους, Μπάτμαν, Μπάρμπι, Ντόρα κι ένα σωρό άλλους γνωστούς παιδικούς πρωταγωνιστές.
Μέχρι και παραστάσεις με heavy metal, νεκροκεφαλές (!) και γκράφιτι, έχουν αποτυπωθεί σε πολύχρωμα σχέδια πάνω σε εφηβικές σχολικές τσάντες...», λέει ο κ. Βασιλειάδης.

Τσάντες... on line
ΚΑΙ ΜΕΣΩ e-shop έχουν πλέον την ευκαιρία οι ενδιαφερόμενοι να προμηθευτούν τη σχολική τσάντα της αρεσκείας τους. «Είμαστε οι μοναδικοί στην Ελλάδα που τις πουλάμε διαδικτυακά. Ηδη η δική μας αγορά δείχνει να κινείται, ο κόσμος ψωνίζει σάκες από τα μέσα του περασμένου μήνα. Μάλιστα, πελάτης μας την αγόρασε ακόμα πιο νωρίς, από την 1η Αυγούστου. “Φεύγουν” κυρίως οι τσάντες τύπου trolley (με ροδάκια), έπειτα αυτές με το λουρί διαγωνίως, οι λεγόμενες ταχυδρόμου...» λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Πάνος Βεϊνόγλου, υπεύθυνος ανάπτυξης της εταιρείας Smart Τechnology που από τον περασμένο Ιούνιο λανσάρει σχολικές και άλλες τσάντες και βαλίτσες μέσα από το ηλεκτρονικό κατάστημα «Βagz.gr» (http://www. bagz.gr). «Οι τιμές κυμαίνονται από 9 έως και 55 ευρώ (με αντικαταβολή, χωρίς πιστωτική, με χρέωση 6 ευρώ ως έξοδα μεταφοράς με κούριερ σε όλη την Ελλάδα). Μιλάμε, δηλαδή, για τιμές κατά 30% φθηνότερες σε σχέση με τις υπόλοιπες τσάντες του εμπορίου...».

Μετά τον αγιασμό κατευθείαν... στο βιβλιοπωλείο
«Εστω κι αν χρειαστεί και φέτος να βάλω βαθιά το χέρι στην τσέπη μου, και για μένα η αγορά των σχολικών παραμένει, όπως κάθε χρόνο τέτοιον καιρό, μια μικρή ιεροτελεστία!».
Η 6 χρονών Ελενα θα γίνει από την ερχόμενη εβδομάδα «πρωτάκι» του δημοτικού. Ο κατά τρία χρόνια μεγαλύτερος αδερφός της Νάσος θα κάτσει προσεχώς στα θρανία της Δ΄ τάξης. Και για τα δυο παιδιά της, η μητέρα τους κ. Ειρήνη Μαγλαρά καλείται αυτές τις μέρες, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, να κάνει το παραδοσιακό δρομολόγιό της προς το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς της, στο Παλαιό Φάληρο, για την αγορά των απαραίτητων σχολικών τους.
«Οπως συνηθίζεται, μετά τον αγιασμό η δασκάλα θα δώσει έτοιμη στα παιδιά μια ολόκληρη λίστα με το τι θα χρειαστεί να τους αγοράσουμε για τις ανάγκες των μαθημάτων τους. Θα τους ζητά, δηλαδή, συγκεκριμένα τετράδια και μολύβια, το ίδιο και μαρκαδόρους κι ένα σωρό είδη χαρτοκοπτικής για τα Καλλιτεχνικά. Υποχρεωτικά, λοιπόν, όλα αυτά δεν έχεις παρά να τα προμηθευτείς. Δεν το συζητάμε, δηλαδή, ότι μόνο για τον γιο μου εκατό ευρώ θα φύγουν σίγουρα. Τουλάχιστον ο μεγάλος μου θα κρατήσει και φέτος την ίδια τσάντα και την κασετίνα του. Κι αυτό, πάλι, γιατί είχαμε συμφωνήσει από πέρυσι να διαλέξει τότε ό,τι του άρεσε - μια καλής ποιότητας ακριβή τσάντα, με ροδάκια ώστε να μην πάθει και σκολίωση-, υπό τον όρο να τη διατηρήσει σε καλή κατάσταση το λιγότερο για δυο χρονιές...», λέει στα «ΝΕΑ».
Για την κόρη της, πάντως, δεν έχει και πολλά περιθώρια εκπτώσεων. «Με μια λέξη, θα χρειαστεί τα πάντα- από τον αδερφό της απλά θα κρατήσει τα κυβάκια της αριθμητικής. Ξυλομπογιές, νερομπογιές, πινέλα, μαρκαδόροι και μπλοκ ζωγραφικής, μολύβια, γόμα, ξύστρα, ψαλιδάκι και πάει λέγοντας, θα πρέπει να μπουν στην τσάντα της, που επίσης θα χρειαστεί να της αγοράσω. Κι όχι μόνον αυτό: από φέτος τα παιδιά θα κάνουν μάθημα ώς τις δύο το μεσημέρι- αντί ώς τις δώδεκα- αφού θα έχουν πλέον και νέα ύλη στο πρόγραμμά τους. Κομπιούτερ- ακόμα και στην Α΄ δημοτικού-, θεατρικό παιχνίδι, Αγγλικά και Μουσική, πιθανόν να μας βγάλουν και επιπλέον έξοδα. Ειλικρινά, δεν ξέρω τι μας περιμένει φέτος ως προς το ακριβές κοστολόγιο. Θα το διαπιστώσουμε από την ερχόμενη εβδομάδα», σημειώνει.
Για τις αγορές της η κ. Μαγλαρά προτιμά τα μικρά συνοικιακά βιβλιοπωλεία, έναντι των πολυκαταστημάτων. «Δίνω κατευθείαν τη λίστα στον βιβλιοπώλη κι αυτός ξέρει ένα προς ένα τα είδη και μου τα παραδίδει επιτόπου. Μπορεί, αν χρειαστεί, και να παραγγείλω κάτι- π.χ. ένα λεξικό ή άλλο εκπαιδευτικό βοήθημα- και να μου το φέρει την επόμενη κιόλας μέρα. Αλλοτε, πάλι, τα παιδιά χρειάζονται και εξειδικευμένα σχολικά, π.χ. αριθμητήρια, που εγώ δεν θα τα βρω αλλού, παρά μόνο στα βιβλιοπωλεία. Με τίποτα, δηλαδή, δεν θα μπορέσω να τα εντοπίσω μόνη μου σ΄ ένα μεγάλο κατάστημα. Αρκετά μάλιστα, π.χ. κάτι ειδικά χαρτόνια, δεν τα ξέρω καν. Εστω, λοιπόν, κι αν θα μου κοστίσει ίσως κι ακριβότερα, προτιμώ τον βιβλιοπώλη, γιατί κερδίζω σε χρόνο και άμεση εξυπηρέτηση...», τονίζει.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΞΟΔΑ
«Τα νέα μαθήματα που θα έχει πλέον η Α΄ δημοτικού πιθανόν να βγάλουν και επιπλέον έξοδα. Ειλικρινά, δεν ξέρω τι μας περιμένει φέτος ως προς το κόστος»

«Καλύτερες και φθηνότερες οι δικές μας τσάντες»
«ΣΕ ΕΜΑΣ η διαφορά είναι στην ποιότητα. Δεν πουλάμε κινέζικα προϊόντα που φθείρονται σε χρόνο-ρεκόρ, ούτε και σχολικά με τοξικά και άλλα ανθυγιεινά υλικά. Ισα ίσα που οι τσάντες μας έχουν και γραπτή εγγύηση έως και τριάντα χρόνια», λέει ο κ. Τάσος Αναγνωστόπουλος, που μαζί με τη σύζυγό του Μαρία Μπογοσιάν διατηρούν από το 1998 βιβλιοπωλείο στην Αμφιθέα. «Οι φθηνές απομιμήσεις, αντιθέτως, σκίζονται. Γονείς που τις προμηθεύονται έρχονται τη δεύτερη κιόλας εβδομάδα σε εμάς για να πάρουν μια καινούργια αλλά ανθεκτική. Και στα σούπερ μάρκετ κυκλοφορούν τσάντες ίδιες στην όψη και στο λογότυπο με τις δικές μας. Στην πρώτη περίπτωση, ωστόσο, πρόκειται για πλαστικές, ενώ οι δικές μας είναι αδιάβροχες υφασμάτινες. Κι όμως, παρά την τεράστια ποιοτική διαφορά, πωλούνται και οι δύο στην ίδια ακριβώς τιμή!».
«Φέτος δεν επιβάλαμε καμία νέα αύξηση. Καλύπτουμε εμείς και την πρόσφατη επιβάρυνση του ΦΠΑ. Εχουμε το πλεονέκτημα της απευθείας επαφής με τους προμηθευτές μας, οπότε σε συνεργασία μαζί τους επιδιώκουμε συνεχώς να εξασφαλίζουμε ολοένα και μικρότερο κόστος για την πελατεία μας...», συμπληρώνει.
Ο ίδιος, ωστόσο, δηλώνει απαισιόδοξος πριν καν κάνει ταμείο όσον αφορά τα σχολικά είδη. «Βλέπω προβληματισμένους τους πελάτες που ήδη μας επισκέφθηκαν. Φέτος είναι πιο στριμωγμένοι και δεν ξανοίγονται. Απεναντίας, κόβουν τα έξτρα που έπαιρναν μέχρι πέρυσι. Και εγώ από την πλευρά μου φοβάμαι με όσα βλέπω και ακούω γύρω μου.
Ο κόσμος έχει τρομοκρατηθεί, οπότε και ο τζίρος μας είναι αμφίβολος. Ακόμα και αυτοί που δεν έχουν οικονομική δυσχέρεια κρατούν πλέον στην άκρη τα λεφτά τους για ώρα ανάγκης...».

Μάθε, παιδί μου, γράμματα... εν σώματι υγιή
Μία σειρά από μικρές, έξυπνες κινήσεις για τη σωστή χρήση της σχολικής τσάντας, εντός και εκτός αιθούσης, μπορούν σύμφωνα με τους ειδικούς να αποτρέψουν ενδεχόμενες επιπτώσεις και προβλήματα μυοσκελετικών παραμορφώσεων στην ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης των παιδιών
Σηκώνουν βάρη και... κλατάρουν!
Εξι στους δέκα έλληνες μαθητές έχουν πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη τους λόγω της υπερφορτωμένης σχολικής τσάντας τους. Το περιεχόμενό της δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 10% του σωματικού βάρους τους, προειδοποιούν οι ειδικοί, ωστόσο στην πλειονότητά τους μαθητές και γονείς δείχνουν να αγνοούν ή και να μη συμμορφώνονται στις συστάσεις τους.
Πόνοι και κακώσεις του μυοσκελετικού συστήματος, που θα χρειαστούν έως και φαρμακευτική αγωγή ή φυσικοθεραπείες προκειμένου να αποκατασταθούν, είναι σύμφωνα με τους ορθοπεδικούς και τους παιδιάτρους οι παρενέργειες από την καθημερινή υποχρεωτική άρση των σχολικών βαρών και τη λανθασμένη στάση του σώματος, λόγω της κακής χρήσης της σάκας. «Το μέγιστο λάθος είναι ότι τα παιδιά φορτώνονται- από μόνα τους ή από τους γονείς τους- με τσάντες βαρύτερες κατά πολύ περισσότερο από το επιτρεπόμενο όριο, του ενός δεκάτου του δικού τους βάρους. Ενας μικρός μαθητής, π.χ. του δημοτικού, βάρους 25 κιλών, δεν θα πρέπει να μεταφέρει τσάντα που ξεπερνά τα 2,5 κιλά. Σε μελέτη μας, ωστόσο, έχουμε διαπιστώσει πως, ειδικά στο δημοτικό, σχεδόν στο σύνολό τους μαθητές και μαθήτριες είναι τουλάχιστον κατά 10% υπερφορτωμένοι: στην πλάτη ή τον ώμο τους κουβαλούν τσάντες που ζυγίζουν από 4 έως και 7 (!) κιλά...», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.
«Γεγονός είναι πως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξέρουν ούτε οι γονείς να δείξουν τον τρόπο, αλλά ούτε και τα ίδια τα παιδιά μεταφέρουν σωστά την τσάντα τους. Λίγοι ξέρουν, για παράδειγμα, πως είναι προτιμότερη μια τσάντα καροτσάκι (trolley) ή ένα σακίδιο με δύο ιμάντες- αντί ενός- που καλό είναι να φοριέται ταυτόχρονα και στους δύο ώμους κι όχι μόνο στον έναν. Μια άλλη λύση- περισσότερο θεωρητική, είναι αλήθεια, στην υλοποίησή της- θα ήταν εάν υπήρχε η δυνατότητα για διπλά βιβλία ή και ντουλάπια στα σχολεία, ώστε τα παιδιά να μην είναι υποχρεωμένα να πηγαινοέρχονται φορτωμένα. Αυτό βέβαια θα σήμαινε και επιπλέον οικονομικό κόστος...», σημειώνει. Ασκήσεις πρόληψης
Ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις και προβλήματα στη σπονδυλική στήλη και τη μέση που ίσως προκύψουν από μια βαριά σχολική τσάντα, μπορεί να προληφθούν, επισημαίνει ο κ. Θόδωρος Λευθερούδης, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, συγγραφέας του βιβλίου «Πρόληψη: πόνοι στη μέση» και υπεύθυνος των τμημάτων προληπτικής γυμναστικής για την αποκατάσταση από πόνους σε πλάτη, μέση και αυχένα, στον Επιμορφωτικό Αθλητικό Σύλλογο του Δήμου Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης.
Στο 3ο Δημοτικό Περαίας Θεσσαλονίκης όπου διδάσκει, εκπαιδεύει στην έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς όλους τους μαθητές ώστε να εκτελούν σωστά ασκήσεις πρόληψης για τους πόνους που προκαλούνται στην πλάτη τους στη διάρκεια των μαθημάτων τους. Επιπλέον, τα παιδιά μαθαίνουν να κάθονται σωστά στην καρέκλα τους, να σηκώνουν με σωστή τεχνική την τσάντα τους, ακόμα και να δίνουν τις πρώτες βοήθειες για την ανακούφιση της μέσης. «Καλό είναι οι γονείς να μην ακολουθούν τη μόδα και τη διαφήμιση στην επιλογή μιας τσάντας. Αντιθέτως, θα πρέπει να ελέγχουν επιμελώς το βάρος και το περιεχόμενό της: τα σχολικά είδη πρέπει και να μοιράζονται, με τα πιο βαριά να τοποθετούνται στο κέντρο. Το σωστό είναι, επίσης, η σάκα να έχει δύο ιμάντες, που να προσαρμόζονται ανάλογα με τον σωματότυπο και να έχουν βάτες στην πλάτη», λέει. 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου