23 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ

Το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας εκκένωσε τα δωμάτια στα οποία διέμεναν άτομα χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις. Παράλληλα θα λειτουργήσει ιστοσελίδα με αγγελίες για σπίτια και ξενοδοχεία με χαμηλές τιμές «Εκκαθάριση» στο 27% των δωματίων που υπάγονται στις φοιτητικές και σπουδαστικές εστίες πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα 2.500 δωμάτια, από τα 8.200 που διατίθενται, να αδειάσουν για να δοθούν στους φετινούς πρωτοετείς φοιτητές που τα δικαιούνται.


Την ίδια στιγμή το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (Ε.Ι.Ν.), παίρνοντας υπόψη του τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και προκειμένου να βοηθήσει όσους φοιτητές και σπουδαστές δεν πληρούν τα κριτήρια για τη φοίτηση σε εστίες, προχωρεί για πρώτη φορά σε ενημέρωσή τους για τιμές και διαθέσιμα δωμάτια, είτε σε σπίτια είτε σε ξενοδοχεία.
Συγκεκριμένα, από την ερχόμενη εβδομάδα θα ενεργοποιηθεί ειδική ενότητα στην ιστοσελίδα του (Ε.Ι.Ν.) www.ein.gr, στην οποία θα υπάρχουν αγγελίες διαθέσιμων δωματίων ανά περιοχή με χαμηλές τιμές. Η λογική γι’ αυτήν την κίνηση, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Ε.Ι.Ν. Φίλιππος Λέντζας, είναι να εξασφαλιστούν καλύτερες τιμές για τους φοιτητές με τη μεσολάβηση του Ιδρύματος.
Η πρώτη εικόνα, άλλωστε, που υπάρχει στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας είναι ότι η ζήτηση θέσεων για φοιτητικές εστίες είναι διπλάσια από πέρυσι.
Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση στις φοιτητικές εστίες είχε φτάσει στο απροχώρητο, καθώς πάρα πολλοί φοιτητές έμεναν σε δωμάτια παρά το γεγονός ότι είχαν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, ενώ υπήρχαν και αρκετές περιπτώσεις «δικαιούχων» οι οποίοι νοίκιαζαν τα δωμάτιά τους σε φοιτητές ή σε άτομα άσχετα με την πανεπιστημιακή κοινότητα.
«Το καλοκαίρι σε συνεργασία με τους φοιτητές που διαμένουν νόμιμα στις εστίες προχωρήσαμε σε «εκκαθάριση» των δωματίων απ’ όσους δεν τα δικαιούνταν» τόνισε μιλώντας στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Ε.Ι.Ν.
Τα περισσότερα από τα 2.500 δωμάτια που άδειασαν αφορούσαν περιπτώσεις ατόμων που έμεναν χωρίς να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Υπήρξαν περιπτώσεις όπου διέμεναν «φοιτητές» ακόμη και για 12 ή και 13 συνεχόμενα έτη, όταν ο νόμος ορίζει πως ο φοιτητής μπορεί να κρατήσει το δωμάτιο έως και δύο χρόνια παραπάνω από τα έτη που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των σπουδών του» επισημαίνει ο κ. Λέντζας.
Προσθέτει, μάλιστα, πως τον Φεβρουάριο αναμένεται να αδειάσουν άλλα 300 δωμάτια, καθώς τότε θα έχουν ολοκληρώσει τους σπουδές τους οι συγκεκριμένοι φοιτητές.
Ο πρόεδρος του Ε.Ι.Ν. αναφέρθηκε και στις αλλαγές που έχουν γίνει στον τομέα της σίτισης, αφού πλέον θα δίνεται η ευκαιρία σε όσους σιτίζονται στις εστίες να διαλέγουν μεταξύ διαφορετικών φαγητών, τα οποία θα έχουν ετοιμαστεί με πιο ποιοτικά υλικά.
Διαμαντοπούλου
Επίσκεψη χθες στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας
Το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας επισκέφθηκε χθες το πρωί η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, προκειμένου να ενημερωθεί για το θέμα της σίτισης και της στέγασης των φοιτητών.
«Οι φοιτητικές εστίες, ιδιαίτερα μέσα στην κρίση, πρέπει να χρησιμοποιηθούν από αυτούς που έχουν ανάγκη. Μέσα στο καλοκαίρι έγινε μια σοβαρή δουλειά και τώρα οι νέοι φοιτητές θα βρουν 2.500 επιπλέον δωμάτια σε 17 εστίες» τόνισε η κυρία Διαμαντοπούλου.

Προβλήματα«Μέχρι τώρα», πρόσθεσε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, «υπήρχαν προβλήματα, καθώς κάποιοι έμεναν πολλά χρόνια στα δωμάτια και σε κάποιες περιπτώσεις είχαμε και φαινόμενα έμμισθης ενοικίασης».

Η υπ. Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου κατά την χθεσινή της επίσκεψη στο ΕΙΝ μαζί με τον πρόεδρο του ιδρύματος Φίλιππο Λέντζα
Πώς θα επιλεχθούν οι φοιτητές
1. Κοινωνικά κριτήρια όπως απορίας, ορφανοί, άτομα με ειδικές ανάγκες, πολυτεκνία.
2. Το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα των γονέων τους.
3. Ο αριθμός των μελών της οικογένειας του υποψηφίου, στον οποίο αναφέρονται οι γονείς και τα ανύπαντρα αδέλφια κάτω των 22 ετών όταν δεν σπουδάζουν και κάτω των 28 ετών φοιτητές και σπουδαστές.
4. Σε περίπτωση πολύτεκνης οικογένειας λαμβάνονται υπόψη οι διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 1910/1944 (ΦΕΚ Α 229) «Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως της νομοθεσίας Περί προστασίας πολυτέκνων», όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του Νόμου 860/1979.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά
1. Βεβαίωση της Γραμματείας της Σχολής ότι ο αιτών φοιτά.
2. Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας.
3. Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης.
4. Αντίγραφο Εκκαθαριστικού Σημειώματος της Εφορίας των γονέων (επικυρωμένο).
5. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 όπου δηλώνεται η μόνιμη κατοικία των γονέων.
6. Οσοι υποψήφιοι επικαλούνται λόγους υγείας θα προσκομίζουν βεβαίωση αρμόδιας πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής.
7. Οσοι από τους υποψηφίους έχουν αδελφό φοιτητή ή να υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία, θα προσκομίζουν βεβαίωση του τμήματος που έχει εισαχθεί ή βεβαίωση ότι υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία.
8. Οσοι είναι πολύτεκνοι θα υποβάλλουν πιστοποιητικό πολυτεκνίας.
9. Οσοι είναι άποροι θα προσκομίζουν βεβαίωση - πιστοποιητικό απορίας από αρμόδια Υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας.
10. Οσοι είναι παιδιά διαζευγμένων γονέων θα πρέπει να προσκομίσουν δικαστική απόφαση, όπου θα προσδιορίζεται η επιμέλεια.

Ποιοι υποβάλλουν αιτήσεις
1. Οσοι έχουν την ιδιότητα του φοιτητή - σπουδαστή.
2. Δεν είναι πτυχιούχοι Ανώτατης ή Ανώτερης σχολής.
3. Οι οικογένειές τους έχουν μόνιμο τόπο διαμονής διαφορετικό από αυτόν που βρίσκεται ο τόπος σπουδών και δεν διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία στην πόλη που βρίσκεται η εστία.
4. Δεν έχουν συμπληρώσει τον 25ο χρόνο της ηλικίας τους.
5. Εχουν υποβάλει εμπρόθεσμη αίτηση εισδοχής με όλα τα σχετικά δικαιολογητικά. Οι μεν παλαιών ετών μέχρι 15 Ιουνίου κάθε χρόνου, οι δε πρωτοετείς φοιτητές το αργότερο μέσα σε 25 ημέρες από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου