22 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΝΑ ΔΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ

Νέα σελίδα στον χώρο της έρευνας στην Ελλάδα επιχειρεί να ανοίξει το υπουργείο Παιδείας με προίκα το ένα δισ. ευρώ από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ). «Η νέα πολιτική πρέπει να είναι κατ' εξοχήν εξωστρεφής, να φέρει δυνάμεις στην Ελλάδα, αλλά και να στείλει τις δυνάμεις της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο», ανέφερε χθες η υπ. Παιδείας, κ. Αννα Διαμαντοπούλου. «Στην Ελλάδα υπάρχουν θύλακοι αριστείας στον χώρο της έρευνας. Αλλά είναι σκόρπιοι σε ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα», τόνισε, μιλώντας στην «Κ», ο καθηγητής στην Ιατρική του Παν. Κρήτης, κ. Μπάμπης Σαββάκης. 


Δείγμα της ασυνέπειας πολιτικής στον χώρο της έρευνας είναι ότι την τελευταία 5ετία δεν έχει δοθεί χρηματοδότηση για ερευνητικά προγράμματα, με αποτέλεσμα τώρα να γίνεται... μάχη για τα 140 εκατ. ευρώ των προγραμμάτων «Θαλής» και «Αρχιμήδης». Ηδη έχουν κατατεθεί περί τις 1.500 προτάσεις και θα χρηματοδοτηθούν περί τις 200. ΑΕΙ και ερευνητές με ανακοίνωσή τους θεωρούν ότι η πρόσφατη αλλαγή των όρων αξιολόγησης των προτάσεων κινείται στα όρια της νομιμότητας.
«Στοίχημα είναι όχι να απορροφηθούν τα κονδύλια γρήγορα, αλλά να απορροφηθούν σωστά», τόνισε η υπουργός μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης του νεοσυσταθέντος 11μελούς Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), που «αποτελείται από ορισμένα από τα μέλη της Εθνικής Ελλάδος στον χώρο της έρευνας», όπως είπε η ίδια. Το ΕΣΕΤ θα εισηγείται στη Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας τις προτεραιότητες και τους μηχανισμούς εφαρμογής του Στρατηγικού Πλαισίου Ερευνας και Καινοτομίας και θα προβαίνει σε αποτίμηση της εφαρμογής του. «Η έρευνα πρέπει να γίνει πυλώνας ανάπτυξης σε μία κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα. Αποδεχθήκαμε την πρόσκληση για να βοηθήσουμε τη χώρα και υπάρχει η πολιτική βούληση τα μέλη του ΕΣΕΤ να εισακουστούν», δήλωσε στην «Κ», ο πρόεδρός του κ. Σταμάτιος Κριμιζής. «Για πολλά χρόνια δεν υπήρξε ξεκάθαρη εθνική στρατηγική για την έρευνα. Και όμως, υπάρχουν φορείς που κάνουν εξαιρετική δουλειά και καταφέρνουν να προσελκύουν χορηγίες και κονδύλια μέσω ανταγωνιστικών προγραμμάτων», τόνισε στην «Κ» ο κ. Σαββάκης. Στο ίδιο ζήτημα εστιάζει και η καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Παν. Αθηνών κ. Βάσω Κιντή, η οποία αντικρούει την άποψη ότι η έρευνα στις ανθρωπιστικές επιστήμες δεν φέρνει «πρακτικά οφέλη». «Υπάρχει μεγάλο πεδίο δράσης σε τομείς όπως η Αρχαιολογία και η Φιλοσοφία, όπου η Ελλάδα είναι brand name. Γιατί να μη συνεργαστούν με τα ελληνικά ΑΕΙ, ξένα ιδρύματα που έρχονται για ανασκαφές; Η έρευνα στις ανθρωπιστικές επιστήμες θα μπορούσε να είναι βιομηχανία για την Ελλάδα, όχι ο τελευταίος τροχός της αμάξης».
Το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο βρίσκονται τα προγράμματα «Θαλής» και «Αρχιμήδης». Σε ανακοίνωσή τους χθες, διδάσκοντες στα ΑΕΙ και ερευνητές ζητούν παράταση έως τις 15/10 για την υποβολή περιλήψεων στα αγγλικά και να αυξηθεί στις 8.000 λέξεις η ανώτερη έκταση των προτάσεων (από 3.000). Από την άλλη, η γ.γ. της ΠΟΣΔΕΠ κ. Ευγενία Μπουρνόβα εξέφρασε στην «Κ» τη δυσφορία των πανεπιστημιακών για την υποεκπροσώπησή τους στο ΕΣΕΤ. «Μόνο 2 από τα 11 μέλη του προέρχονται από τα ελληνικά ΑΕΙ. Εισπράττουμε μία απίστευτη περιφρόνηση», είπε χαρακτηριστικά.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου