19 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΕΤΑΓΓΡΑΦΕΣ ΕΞΠΡΕΣ ΣΤΑ ΑΕΙ ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ

Με πλεονέκτημα τη σημαντική επίσπευση της διαδικασίας αλλά και με επιμέρους ενστάσεις, εφαρμόζεται φέτος το νέο σύστημα μετεγγραφών στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.


Ειδικότερα, όπως ανέφερε στην «Κ» ο ειδικός γραμματέας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του υπ. Παιδείας, κ. Βασίλης Παπάζογλου, οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές και σπουδαστές θα πρέπει να υποβάλουν την αίτηση για μετεγγραφή μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, δηλαδή αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προθεσμίας εγγραφών των εισακτέων στα ΑΕΙ. Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά στο υπ. Παιδείας και θα ακολουθήσει ο πρώτος έλεγχος των αιτήσεων από τις υπηρεσίες του υπ. Παιδείας. Εως τις 15 Οκτωβρίου οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν ενημερωθεί για το αποτέλεσμα της αίτησής τους και όσοι πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις για μετεγγραφή θα εγγράφονται άμεσα στο Τμήμα υποδοχής. Κατόπιν θα ακολουθήσει ο έλεγχος των δικαιολογητικών από τις υπηρεσίες του ΑΕΙ, στο οποίο ο φοιτητής έχει μετεγγραφεί, ενώ παράλληλα και το υπουργείο θα κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους στα δικαιολογητικά των φοιτητών. Σε περίπτωση υποβολής ανακριβών ή πλαστών δικαιολογητικών η μετεγγραφή θα ανακαλείται, ενώ εφόσον αποδειχθεί και υπαιτιότητά του, ο φοιτητής θα διαγράφεται και από το τμήμα στο οποίο αρχικά εισήχθη.
Το νέο σύστημα μετεγγραφών έχει σημαντικές αλλαγές, οι οποίες υπαγορεύθηκαν από την ανάγκη να διευκολυνθούν λόγω της οικονομικής κρίσης οι οικογένειες με παιδιά-φοιτητές σε ΑΕΙ μακριά από την οικογενειακή εστία. Την ανάγκη αυτή υπηρετεί το γεγονός ότι όλοι -δηλαδή, όχι μόνο οι ειδικές κατηγορίες φοιτητών όπως οι τρίτεκνοι αλλά και όσοι πληρούν τις οικονομικές προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος- θα πάρουν άμεσα μετεγγραφή στο κεντρικό ΑΕΙ και δεν θα χρειαστεί να μείνουν ένα ακαδημαϊκό έτος στο περιφερειακό ΑΕΙ όπου εισήχθησαν. Συγκεκριμένα:
– Δικαίωμα μετεγγραφής έχουν οι εισακτέοι των οποίων το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 45.000 ευρώ κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία.
– Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι πρωτοετείς και όσοι βρίσκονται στο τρίτο εξάμηνο και έχουν περάσει με επιτυχία όλα τα μαθήματα του πρώτου έτους.
Παρότι η διαδικασία μετεγγραφής με το νέο σύστημα επισπεύδεται, έχουν διατυπωθεί ενστάσεις που αφορούν κυρίως το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος. «Υστερα από τις περικοπές που έγιναν στους δημοσίους υπαλλήλους, το όριο του οικογενειακού εισοδήματος θα έπρεπε να έχει μειωθεί», ανέφερε στην «Κ» ενδιαφερόμενος γονιός. «Πολλοί γονείς, που είχαν κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία εισόδημα 45.000 ευρώ, από φέτος έχουν υποστεί περικοπές στις απολαβές τους. Ετσι, θα δυσκολευτούν να αντιμετωπίσουν τα έξοδα των σπουδών ενός παιδιού μακριά από το σπίτι», συμπληρώνει. Ενστάσεις εγείρονται και από τα κεντρικά ΑΕΙ τα οποία ζητούν μείωση των μετεγγραφών. Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω μετεγγραφών ο τελικός αριθμός των πρωτοετών φοιτητών στα ΑΕΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αυξάνεται κατά 15% περίπου.
Τέλος, με το νέο σύστημα, είναι ελεύθερες οι μετεγγραφές μεταξύ περιφερειακών ΑΕΙ.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου