23 Ιουλίου 2010

ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΟΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ

Σχεδόν ένας στους δέκα Ελληνοκύπριους μαθητές που αποφοίτησαν, φέτος, από το Δημοτικό κινδυνεύουν να παραμείνουν λειτουργικά αναλφάβητοι. Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες παιδιά, έχουν σοβαρές πιθανότητες να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση (την Γ' Γυμνασίου) χωρίς να κατέχουν τις τρεις βασικές δεξιότητες αλφαβητισμού που είναι η ανάγνωση και η γραφή από τη μια και η αριθμητική από την άλλη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε τη σχολική χρονιά 2009 - 2010 το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης (ΚΕΕΑ), το ποσοστό των παιδιών με διαγνωσμένο πρόβλημα αλφαβητισμού στα ελληνικά φτάνει το 9%. Αντίστοιχα, το ποσοστό των μαθητών με διαγνωσμένο πρόβλημα αλφαβητισμού στα μαθηματικά φτάνει το 8%.


Με βάση τα στοιχεία σε πραγματικούς αριθμούς σημαίνει ότι συνολικά 792 μαθητές, που θα φοιτήσουν τον προσεχή Σεπτέμβριο στην πρώτη τάξη του γυμνασιακού κύκλου, δεν κατέχουν τις απαιτούμενες δεξιότητες στη γραφή και την ανάγνωση, ενώ 650 δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις στην αριθμητική. Εάν σε αυτά τα παιδιά δεν παρασχεθεί η κατάλληλη στήριξη, τότε στα 15 τους χρόνια μπορεί να χαρακτηριστούν λειτουργικά αναλφάβητοι, που σημαίνει ότι οι επιδόσεις τους στα δύο κύρια μαθήματα του σχολείου θα είναι πιο κάτω από το επίπεδο της Β' τάξης του Δημοτικού.

Η εφημερίδα "Φιλελεύθερος" γράφει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΑ στην οποία έχουν πρόσβαση μόνο οι διευθυντές σχολείων με τη χρήση μυστικού κωδικού αριθμού. Ο στόχος είναι να ενημερωθούν για τα παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο έτσι ώστε να μπορέσουν να τα εντάξουν σε προγράμματα στήριξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου