23 Ιουλίου 2010

ΤΟ e-book ΝΙΚΗΣΕ

Aυτή η βδοµάδα θα µείνει στην ιστορία του παραδοσιακού βιβλίου - εάν υπάρχει ακόµη στο µέλλον. Η Αmazon, το µεγαλύτερο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο στον κόσµο, ανακοίνωσε ότι τα e-books ξεπέρασαν για πρώτη φορά σε πωλήσεις τις έντυπες εκδόσεις. Και ο βρετανικός εκδοτικός οίκος Ρenguin κυκλοφόρησε το πρώτο ηλεκτρονικό βιβλίο µε ενσωµατωµένο βίντεο.
Φωτογραφία
Η επανάσταση συντελέστηκε το τελευταίο τρίµηνο, διάστηµα κατά το οποίο η Αmazon πούλησε 140 ηλεκτρονικά βιβλία για κάθε 100 των έντυπων εκδόσεων. Σύµφωνα µε ανακοίνωση της εταιρείας, εξίσου αξιοσηµείωτος είναι ο ρυθµός αυτής της αλλαγής: τις τελευταίες τέσσερις εβδοµάδες, η σχέση αυτή έγινε 180 ψηφιακές εκδόσεις για κάθε 100 χάρτινες εκδόσεις. Οι φίλοι του παραδοσιακού βιβλίου θα πρέπει να πάψουν να θρηνολογούν και να προσαρµοστούν στη νέα εποχή, όπως δηλώνει στους «Νew Υork Τimes» ο Μάικ Σάτζκιν, σύµβουλος εκδοτικών οίκων σε θέµατα ψηφιοποίησης. 



«Αυτή η µέρα θα έφτανε κάποτε», δήλωσε στην αµερικανική εφηµερίδα προβλέποντας ότι στο τέλος της στην επόµενη δεκαετία οι έντυπες εκδόσεις θα αποτελούν λιγότερο από το 25% της αγοράς του βιβλίου. Το γεγονός, πάντως, ότι «αυτή η µέρα» έφτασε τόσο γρήγορα εξέπληξε ακόµη και τους υπεύθυνους της Αmazon «εάν ληφθεί υπόψη ότι πουλάµε βιβλία εδώ και δεκαπέντε χρόνια και το Κindle (τη συσκευή ανάγνωσης των e-books) µόλις 33 µήνες», όπως δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Αmazon Στιβ Μπέζος.
Σύµφωνα µε τον Μάικ Σάτζκιν, η ανατροπή στην επικράτεια του Αmazon σηµειώθηκε τη στιγµή που το Κindle µπήκε στη µάχη του ανταγωνισµού µε αντίπαλο το iΡad της Αpple. Οι πωλήσεις του Κindle τριπλασιάστηκαν από τη στιγµή που η Αmazon µείωσε τη τιµή της συσκευής από τα 259 στα 189 δολάρια. Λίγο νωρίτερα, η Βarnes & Νobles είχε µειώσει την τιµή της δικής της συσκευής από τα 259 στα 199 δολάρια. Την ίδια περίοδο, η Αpple πούλησε περισσότερα από τρία εκατοµµύρια iΡad. Η ανατροπή πάντως εξηγείται και από έναν επιπλέον λόγο: τα ηλεκτρονικά βιβλία κοστίζουν πολύ λιγότερο από τις έντυπες εκδόσεις. Η Αmazon προσφέρει 510.000 τίτλους, η τιµή πώλησης των οποίων δεν ξεπερνάει τα 10 δολάρια ανά τίτλο. Αξίζει να σηµειωθεί επίσης ότι οι χάρτινες εκδόσεις κάθε άλλο παρά τελειωµένη υπόθεση φαίνεται να είναι. Τουλάχιστον στις Ηνωµένες Πολιτείες, οι πωλήσεις τους κατέγραψαν µια αύξηση της τάξης του 22% σε σχέση µε τον περασµένο χρόνο.

Και βίντεο
Τη δική του επανάσταση στον χώρο των εκδόσεων έκανε ο εκδοτικός οίκος Ρenguin προσφέροντας το πρώτο ηλεκτρονικό βιβλίο µε ενσωµατωµένο βίντεο. Το πρώτο βιβλίο στην ιστορία µε βίντεο είναι το µυθιστόρηµα «Τhe pillars of the Εarth» («Οι στύλοι της Γης») του Βρετανού Κεν Φόλετ, το οποίο εκδόθηκε το 1989 και η ιστορία διαδραµατίζεται στην Αγγλία του 12ου αιώνα. Το e-book συνοδεύεται από βίντεο που περιέχει µια τηλεοπτική σειρά που βασίζεται στο βιβλίο, το οποίο αποτελεί µεγάλη εµπορική επιτυχία και έχει πουλήσει διεθνώς περισσότερα από 14 εκατοµµύρια αντίτυπα. Οι αναγνώστες θα µπορούν να διαβάζουν ηλεκτρονικά το βιβλίο και, παράλληλα, να παρακολουθούν αποσπάσµατα από την τηλεοπτική σειρά Το e-book θα περιέχει, επίσης, βίντεο µε συνέντευξη του συγγραφέα και ένα «δέντρο χαρακτήρων», που θα βοηθά τον αναγνώστη να ξεκαθαρίσει τα πολλά πρόσωπα που εµπλέκονται στο ιστορικό µυθιστόρηµα. 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου