13 Οκτωβρίου 2010

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ

Αρχαία και Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Φυσικοχημεία, Γυμναστική, Ξένη Γλώσσα και Ιστορία. Πρόκειται για τα μαθήματα που, τελικά, θα αποτελέσουν τον κορμό των υποχρεωτικών μαθημάτων του Νέου Λυκείου, το οποίο θα εφαρμοσθεί από την προσεχή σχολική χρονιά 2011-2012 στην Α΄ Λυκείου. Το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα την πλήρη πρότασή του για τη νέα δομή του Λυκείου περί τα τέλη Οκτωβρίου. Ομως, θεωρείται βέβαιο ότι το μπλοκ των μαθημάτων που παραδοσιακά βρίσκεται στις υποχρεωτικές ώρες του αναλυτικού προγράμματος δεν θα αλλάξει.


Η απόφαση του υπουργείου αναμένεται να κατευνάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσαν τα πρώτα σχέδια για τη δομή της Β΄ και Γ΄ Λυκείου, τα οποία δόθηκαν σε καθηγητές και στελέχη της εκπαίδευσης για έναν πρώτο, άτυπο διάλογο. Τα σχέδια προκάλεσαν αντιδράσεις τόσο από τα κόμματα (εστίασαν στην πρόταση για μετατροπή της Ιστορίας από υποχρεωτικό μάθημα σε επιλογής) όσο και από τις ενώσεις των εκπαιδευτικών, τα μαθήματα των οποίων μετετράπησαν από υποχρεωτικά σε επιλογής με την αντίστοιχη μείωση στις ώρες της διδασκαλίας τους. Βέβαια, υπάρχει κίνδυνος οι αντιδράσεις να ακυρώσουν στην πράξη την ουσία της προωθούμενης μεταρρύθμισης. «Το θέμα δεν είναι να βγάλουμε την Ιστορία από τα υποχρεωτικά μαθήματα. Το θέμα είναι να κάνουμε πιο ελκυστική τη διδασκαλία του μαθήματος» ανέφερε χθες μιλώντας στην «Κ» η υφυπουργός Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, ερωτηθείσα σχετικά με τις αντιδράσεις που υπήρξαν για την τύχη του μαθήματος της Ιστορίας.
Από την άλλη, η φιλοσοφία του Νέου Λυκείου θα παραμείνει η ίδια όπως αποτυπώνεται στα σχέδια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Δηλαδή, εκτός από τα υποχρεωτικά μαθήματα, θα διατηρηθούν τα «καλάθια» των μαθημάτων επιλογής, στα οποία οι μαθητές θα κατευθύνονται ανάλογα με την κλίση τους και τον κλάδο σπουδών που θέλουν να ακολουθήσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, θα μειωθούν οι ώρες των υποχρεωτικών μαθημάτων υπέρ των ωρών των μαθημάτων επιλογής. Πρόκειται δηλαδή για ένα Νέο Λύκειο, η δομή του οποίου προσιδιάζει στη δομή του προγράμματος International Baccalaureate (IB).
Το υπουργείο Παιδείας έως την επίσημη παρουσίαση της πρότασής του για τη δομή του Νέου Λυκείου μελετά την εφικτότητα των σχεδίων. Συγκεκριμένα, εξετάζεται το κόστος της πρότασης και η δυνατότητα εφαρμογής του σχεδίου με βάση τις υποδομές και το προσωπικό.
Πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, από την άλλη, δείχνει ότι απομακρύνεται η πιθανότητα κινητοποιήσεων, καθώς στο διήμερο συνέδριο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), το οποίο ολοκληρώθηκε χθες, δεν ελήφθη σχετική απόφαση, παρά την πρόταση του προέδρου κ. Δημήτρη Μπράτη για εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία στις 25 Οκτωβρίου. Τα προεδρεία της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ έχουν προγραμματίσει συνάντηση για την προσεχή Τρίτη σε μια προσπάθεια να συντονίσουν τη δράση τους, με κύριο άξονα τα οικονομικά αιτήματα των εκπαιδευτικών ενόψει της διαδικασίας συζήτησης για τη διαμόρφωση νέου μισθολογίου για τους δημοσίους υπαλλήλους.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου