28 Οκτωβρίου 2010

ΓΕΧΟΥΝΤΑ ΖΙΣΑΠΕΛ "Κλειδί για την καινοτομία η Παιδεία"

 

Ο «Μπιλ Γκέιτς του Ισραήλ» μιλάει για την έρευνα και την ανάπτυξη, αλλά και για το τεχνολογικό θαύμα της χώρας του.

Κάποιοι τον έχουν χαρακτηρίσει «Μπιλ Γκέιτς του Ισραήλ». Ανθρωπος συντηρητικός, αλλά δραστήριος, μιλάει με κοφτές κουβέντες και αποφεύγει να θεωρητικολογεί. Ξεκινώντας από το μηδέν, έχτισε από κοινού  με την οικογένειά του μια τεχνολογικήαυτοκρατορία, τη RΑD Group, και προΐσταται σήμερα του ΙσραηλινούΣυνδέσμου Ηλεκτρονικών Βιομηχανιώνκαι Πληροφορικής. Ο κ. Γεχούντα Ζισαπέλ, σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, χαρακτηρίζει την εκπαίδευση στις επιστήμες και στην τεχνολογία «κλειδί» για την ανάπτυξη, τονίζει ότι το κράτος οφείλει να ενισχύει τη δημιουργικότητα και τονίζει ότι  αν το εκπαιδευτικό σύστημα ενθαρρύνει την ελεύθερη σκέψη, αυτό μπορεί να εκκινήσει τον ενάρετο κύκλο της ανάπτυξης. Επίσης, ο κ. Ζισαπέλ
κρίνει ότι η βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας- Ισραήλ μπορεί να ενδυναμώσει τα συντριπτικά πλεονεκτήματα των δύο χωρών- οι οποίες είναι και οι πλέον μορφωμένες στη Μεσόγειο- χαρακτηρίζοντας τη συγκυρία ιστορική ευκαιρία και για τις δύο χώρες.
- Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει επιτύχει τη δημιουργία 200 start up (νέων καινοτόμων δηλαδή) επιχειρήσεων κατ΄ έτος;
«Οι λόγοι είναι τέσσερις: Πρώτον, η εκπαίδευση στις επιστήμες και στην τεχνολογία, οι οποίες έχουν μεγάλο κοινωνικό αντίκρισμα, παρέχουν εφόδια στους νέους για επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά και γιατί προσφέρουν τη μέθοδο στην επίλυση προβλημάτων. Δεύτερον, τα κίνητρα που παρέχει η κυβέρνηση για έρευνα και ανάπτυξη μέσω του Γραφείου του Επιστήμονα του Κράτους. Τρίτον, η κουλτούρα που έχει η χώρα όσον αφορά την καινοτομία (αξίζει να διαβάσετε το βιβλίο “Start Up Νation”). Τέταρτον, το γεγονός ότι οι ανάγκες ασφαλείας έχουν πυροδοτήσει μια μεγάλη έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη, όπως και η εμπορική εκμετάλλευση τεχνολογιών που προέκυψαν από τεχνοβλαστούς (spinoff)».

- Αρα είναι σοβαρός ο ρόλος του εκπαιδευτικού συστήματος στην ανάπτυξη του Ισραήλ. Υπάρχει σύνδεσή του με τις ανάγκες τις αγοράς;
«Οπως προανέφερα, η Παιδεία αποτελεί κοινωνική αξία στο Ισραήλ. Ωστόσο ο συσχετισμός του εκπαιδευτικού συστήματος με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας δεν είναι όσο ισχυρός θα έπρεπε».

- Πώς εξηγείτε την επιτυχία του Ισραήλ στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στον τομέα σας;
«Αυτό είναι ένα παράδειγμα που προξενεί το ενδιαφέρον και αποτελεί εφαλτήριο για ακόμη περισσότερες επιτυχίες. Οι καινοτόμες τεχνολογίες και ιδέες προσελκύουν κεφάλαια από το εξωτερικό που αναζητούν ελκυστικές επενδύσεις. Επιπροσθέτως, η προϊστορία επιτυχημένων τοποθετήσεων στην υψηλή τεχνολογία από μόνη της προσελκύει ακόμη περισσότερες επενδύσεις στον εν λόγω κλάδο».

- Μιλώντας για καινοτομία, κατά την εμπειρία σας, ποιος πιστεύετε ότι είναι ο καλύτερος ρόλος που αρμόζει στο κράτος; Η χρηματοδότηση φιλόδοξων επενδύσεων ή η δημιουργία ενός σταθερού και βιώσιμου επενδυτικού περιβάλλοντος;

«Ο ρόλος του δημοσίου τομέα θα πρέπει να είναι η υποστήριξη της δημιουργικότητας- η οποία πηγάζει από την ιδιωτική αγορά- με τα κατάλληλα κίνητρα. Αυτός είναι και ο ρόλος του Γραφείου του Επιστήμονα του Κράτους στο Ισραήλ. Οι εν λόγω πόροι έχουν τη μορφή επιχορηγήσεων, οι οποίες επιστρέφονται μέσω της εκμετάλλευσης των δικαιωμάτων από τις αναπτυσσόμενες τεχνολογίες. Ενα παρόμοιο πλαίσιο χρησιμοποιείται από τεχνολογικές θερμοκοιτίδες, οι οποίες επίσης λαμβάνουν δημόσιους πόρους. Αντίστοιχα, τα πανεπιστήμια έχουν συγκροτήσει γραφεία για την εμπορική εκμετάλλευση των τεχνολογιών που αναπτύσσονται στα πανεπιστημιακά εργαστήρια».

- Επομένως η έρευνα και η ανάπτυξη στην οικονομία σας είναι σημαντικά.
«Πάρα πολύ».
 
- Η διεθνής κρίση έχει επηρεάσει τον κλάδο σας; Μπορούμε, λέτε, να προβλέψουμε το τέλος της ύφεσης;

«Με βεβαιότητα, η διεθνής κρίση έχει επηρεάσει τον κλάδο μας τόσο στο Ισραήλ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Σήμερα είμαστε όλοι πολίτες του κόσμου. Δεν μπορώ να προβλέψω ακόμη το τέλος της ύφεσης. Καταλάβετε όμως ότι είμαι πολύ συντηρητικός άνθρωπος, που σφίγγω τα λουριά σε δύσκολες περιόδους στην οικονομία, ενώ παράλληλα αναζητώ νέες αγορές και τεχνολογίες που μπορούν να ανταποκριθούν στη νέα πραγματικότητα».

- Στην Ελλάδα συζητούμε για θερμοκοιτίδες (incubators), spin-off επιχειρήσεις (τεχνοβλαστούς), επιχειρηματικά κεφάλαια (venture capitals) και βιοτεχνολογία, με λιγοστά αποτελέσματα ως σήμερα. Πιστεύετε ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να μας παράσχει τα «μυστικά» και την τεχνογνωσία της καινοτομίας;

«Η καινοτομία, ως ορισμός, δεν μπορεί να καθοριστεί. Πρόκειται για μία συμπεριφορά και έναν τρόπο σκέψης. Τα ερευνητικά μυαλά θέλουν να μάθουν και να ανακαλύψουν- δεν έχει σημασία σε ποιον τομέα. Αν το εκπαιδευτικό σύστημα ενθαρρύνει την ελεύθερη σκέψη και την αμφισβήτηση, αυτό μπορεί να εκκινήσει τον ευεργετικό κύκλο που πυροδοτεί την καινοτομία».

- Εσείς και η οικογένειά σας λειτουργείτε μία επιχείρηση που ακολούθησε ένα εντυπωσιακό μονοπάτι. Ποιο θεωρείτε μυστικό της επιτυχίας;

«Αυτά που ονομάζετε εντυπωσιακό μονοπάτι και μυστικό επιτυχίας δεν είναι τίποτε άλλο από μία διαδρομή επίπονης εργασίας και ένας συνδυασμός σωστών και εσφαλμένων αποφάσεων. Πορευθήκαμε με βάση τις εξής αρχές: τη γνώση της αγοράς και των αναγκών της και την προσπάθεια κατανόησης των κατευθύνσεων που αναπτύσσει· την ανάπτυξη τεχνολογιών για την κάλυψη των εν λόγω αναγκών· την καλή μας φήμη που όντως ενθαρρύνει ταλαντούχους νέους μηχανολόγους και προγραμματιστές να μας προσεγγίσουν με τα δικά τους πρότζεκτ. Επίσης, την κατοχύρωση με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των πνευματικών μας δικαιωμάτων και την εμπορική τους εκμετάλλευση».

- Θα θέλατε να σχολιάσετε την πρόσφατη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων;

«Αν ενδυναμώσουμε τις σχέσεις και τη συνεργασία μας, τότε εκ των πραγμάτων κάθε χώρα θα μάθει από την άλλη, και από κοινού θα αυξήσουμε τη δύναμη των αμοιβαίων δυνάμεών μας και των συντριπτικών πλεονεκτημάτων μας. Το Ισραήλ είναι περικυκλωμένο από εχθρούς και αντίπαλες χώρες και η Ελλάδα είναι το εγγύτερο γειτονικό φιλικό κράτος. Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ευκαιρία για αμφότερες τις χώρες μας».

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου