31 Οκτωβρίου 2010

ΣΧΟΛΕΙΑ ΥΨΗΛΩΝ ΠΤΗΣΕΩΝ

Η εξωτερική εικόνα του μοιάζει με οποιουδήποτε σχολείου της ελληνικής πρωτεύουσας. Ενα μεγάλο τσιμεντένιο κτίριο. «Δεν μας λείπουν τα προβλήματα.Δεν υπάρχει χώρος για τη δημιουργία μιας σχολικής βιβλιοθήκης που τόσο επιθυμούμε, ενώ κατά καιρούς το κτίριο έχει γίνει στόχος βανδαλισμών.Ομως η τοποθέτηση συναγερμού και η πρόσφατη μετακόμιση του αστυνομικού τμήματος κοντά μας έχουν βελτιώσει την κατάσταση » λέει η κυρία Γεωργία Μπάιλα, διευθύντρια του 2ου Λυκείου Πεύκης.

Το καμάρι του σχολείου δεν είναι βέβαια οι κτιριακές εγκαταστάσεις του, αλλά οι μαθητές του: 92 απόφοιτοί του είναι ήδη από τον Σεπτέμβριο φοιτητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της χώρας, 18 εκ των οποίων σε σχολές όπως η Νομική, η Ιατρική και οι πολυτεχνικές.

«Μέσα σε ένα περιβάλλον όπου γίνεται σωστό μάθημα και υπάρχουν αρκετοί ταλαντούχοι μαθητές,ακόμα και οι πιο αδύναμοι βελτιώνονται» είναι η άποψη του κ. Κωνσταντίνου Μυλωνάκη , μαθηματικού. «Βέβαια υπάρχουν και κάποιες αντίθετες περιπτώσεις. Μαθητές που δεν αντέχουν τον ανταγωνισμό ή επιθυμούν πιο χαλαρές συνθήκες,και φεύγουν από το σχολείο» συμπληρώνει. Οπως συμβαίνει με όλα τα επιτυχημένα σχολεία, το 2ο Λύκειο Πεύκης έχει μαθητές που... έρχονται από μακριά.

Λίγο βορειότερα βρίσκεται το Λύκειο Νέας Πεντέλης. Εδώ η εικόνα είναι λίγο καλύτερη, υπάρχει τουλάχιστον ένα μεγάλο προαύλιο. Από τους 50 μαθητές που συμμετείχαν στις τελευταίες πανελλήνιες εξετάσεις 41 είναι πλέον φοιτητές σε ΑΕΙ. «Θεωρώ πως πάνω απ΄ όλα έχει σημασία το υλικό,δηλαδή η ικανότητα και η εργατικότητα των παιδιών που θα έρθουν.Αλλωστε τα περισσότερα παιδιά στην Πεντέλη προέρχονται από οικογένειες με κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο,οι οποίες τα υποστηρίζουν με κάθε τρόπο» λέει ο λυκειάρχης κ. Κωνσταντίνος Κολλιάρος, ενώ η καθηγήτρια Αγγλικών κυρία Ειρήνη Δεληγιάννη δηλώνει πως «είναι σημαντικό οι εκπαιδευτικοί να μην παραγνωρίζουμε ότι σχεδόν όλα τα παιδιά κάνουν φροντιστήριο και να βρίσκουμε τρόπους να κάνουμε το μάθημα ενδιαφέρον». Η Ολίνα, μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου που επιθυμεί να σπουδάσει νομικά, είναι ανάμεσα σε αυτούς τους μαθητές που λένε ότι «πλέον στο σχολείο γίνεται μια επανάληψη όσων έχουμε μάθει ήδη στο φροντιστήριο,απολύτως απαραίτητη βέβαια».
Στο Ρέθυμνο γράφουν Ιστορία
Τ ο Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου της Κρήτης βρίσκεται στο κέντρο του Ρεθύμνου. Η διευθύντριά του κυρία Ανθούσα Βασιλάκη επισημαίνει ότι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τον εκπαιδευτικό που διοικεί το σχολείο είναι «ποιοι θα μείνουν κάθε χρόνο απέξω». Το σχολείο είναι γνωστό για τις επιτυχίες του, έχει μεγάλη ζήτηση και κάθε χρόνο μένουν πολλοί δυσαρεστημένοι. «Τι να κάνω;Δεν έχουμε χώρο να τους βάλουμε όλους» λέει η κυρία Βασιλάκη. Το 68% των υποψηφίων του πέρασε εφέτος σε πανεπιστημιακά τμήματα, ενώ στην παρέλαση που έγινε για την 28η Οκτωβρίου η παραστάτις ήταν μαθήτρια με βαθμολογία 19,13. «Παίρνουμε συχνά βραβεία και επαίνους, κάθε τετράμηνο φιλοξενούμε φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης,έχουμε δικές μας εκδόσεις και διοργανώνουμε όποτε μπορούμε πολιτιστικά προγράμματα» τονίζει η κυρία Βασιλάκη. «Εκείνο για το οποίο μπορώ να υπερηφανευθώ όμως είναι ότι στο σχολείο μας έχουν έρθει και παιδιά με ιδιαίτερα μαθησιακά προβλήματα, τα οποία ενσωματώθηκαν πλήρως στην τάξη και σήμερα λειτουργούν άριστα. Οι καθηγητές μας δείχνουν πολύ ενδιαφέρον και έτσι έχουμε τη δική μας ιστορία στην πόλη του Ρεθύμνου» καταλήγει. 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου