21 Οκτωβρίου 2010

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ

Μπορεί η στήλη να είναι επηρεασµένη από την κατάληψη του σχολείου του Φ., που συνεχίζεται χωρίς να φαίνεται φως στον ορίζοντα. Ετσι κι αλλιώς όµως, ορισµένα παιδαγωγικά πειράµατα που γίνονται στις Ηνωµένες Πολιτείες παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

1Quest to Learn: Αναζητώντας τη Γνώση. Ετσι λέγεται ένα δηµόσιο σχολείο που άνοιξε πέρυσι στη Νέα Υόρκη, δίνοντας έµφαση στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Για να µάθουν την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας – διαβάζουµε στην ιστοσελίδα Slate – οι 11χρονοι µαθητές χρησιµοποιούν ένα videog
ame όπου υποδύονται τους σπαρτιάτες κατασκόπους οι οποίοι αναζητούν πληροφορίες για την Αθήνα. Στο µάθηµα της Γεωγραφίας, οι µαθητές γίνονται παραγωγοί της τηλεόρασης που ψάχνουν τον ιδανικό τόπο για την επόµενη εκποµπή τους. Με άλλα λόγια, η γνώση συνδέεται πάντα µε έναν πρακτικό σκοπό.

2)Για να κάνει τους µαθητές να αγαπήσουν την Αλγεβρα, ένας καθηγητής Μαθηµατικών από την Καλιφόρνια µεταµορφώνεται σε ράπερ. Μέσα από 25 τραγούδια και δύο CD, ο Αλεξ Κατζιτάνι διδάσκει όλη την ύλη της Αλγεβρας, από τα κλάσµατα µέχρι τις δυνάµεις. Και οι µαθητές όχι µόνο τραγουδούν και χορεύουν στους ρυθµούς της χιπ χοπ, αλλά πραγµατοποιούν και σηµαντικές προόδους. Το 2009, ο Κατζιτάνι εξελέγη καθηγητής της χρονιάς στην Καλιφόρνια, γεγονός που του χάρισε µια χειραψία µε τον Μπαράκ Οµπάµα.

3Τα τελευταία δέκα χρόνια, καµιά εκατοστή αµερικανικά σχολεία προχώρησαν σε ένα µέτρο που συζητήθηκε πολύ: να αµείβουν µε χρηµατικά ποσά τους µαθητές που παίρνουν καλούς βαθµούς. Το 2007, ο οικονοµολόγος Ρόναλντ Φράιερ εκπόνησε µια µελέτη για να δει τα αποτελέσµατα αυτής της πρωτοβουλίας. Οπως διαπίστωσε, το να πληρώνεις έναν µαθητή µε 25 δολάρια όταν παίρνει έναν καλό βαθµό δεν βελτιώνει το επίπεδό του. Το να δίνεις όµως σε παιδιά 7 ετών δύο δολάρια για κάθε βιβλίο που διαβάζουν και κάθε τεστ που περνούν έχει πολύ θετικά αποτελέσµατα.

4Το νέο σχολείο Εquity Ρroject της Νέας Υόρκης προσφέρει στους καθηγητές του µισθό 8.000 ευρώ τον µήνα και πριµ 20.000 ευρώ σε περίπτωση που καταφέρνουν να βελτιώσουν το γενικό επίπεδο των µαθητών. Κατόρθωσε έτσι να προσελκύσει καθηγητές από τα καλύτερα πανεπιστήµια, µεταξύ των οποίων και τον πρώην προπονητή του σταρ των Λέικερς Κόµπε Μπράιαντ. Αλλά τα αποτελέσµατα είναι προς το παρόν µάλλον απογοητευτικά.

5Από τότε που η καλιφορνέζα σεφ Αλις Ουότερς αποφάσισε να µυήσει τους µαθητές στη µαγειρική και την κηπουρική, το 1995, τα σχολεία - λαχανόκηποι κάνουν θραύση στις Ηνωµένες Πολιτείες. Το τελευταίο άνοιξε στο Μπρούκλιν, διαθέτει ένα κοτέτσι, µια κουζίνα και ένα θερµοκήπιο και λειτουργεί εξ ολοκλήρου µε ηλιακή ενέργεια. Κάθε εβδοµάδα, οι µαθητές περνούν µερικές ώρες φυτεύοντας λαχανικά και µαγειρεύοντας. Με τον τρόπο αυτό, και µαθαίνουν και δεν γίνονται παχύσαρκοι.

Του Μιχάλη Μητσού / , mmitsos@dolnet.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: ΤΑ ΝΕΑ, 21 Οκτωβρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου