28 Οκτωβρίου 2010

ΛΥΚΕΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ << ΕΙΣΑΓΕΙ>> ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΚΙΝΑ

Τα χρέη ενός λυκείου στο Μέιν το οδηγούν στην αναζήτηση εύπορης «πελατείας» από το Πεκίνο και τη Σανγκάη.

 Το γεγονός ότι η Κίνα εξάγει πάσης φύσεως προϊόντα στις ΗΠΑ, οδηγώντας σε δυσθεώρητα ύψη το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα, δεν αποτελεί είδηση. Να όμως που η οικονομική κρίση αναγκάζει πλέον έναν αμερικανό λυκειάρχη να επιχειρεί την εισαγωγή... εύπορων κινέζων μαθητών για να σώσει το σχολείο του από τη χρεοκοπία!

Ο λόγος για τον Κένεθ Σμιθ, λυκειάρχη του σχολείου «Στερνς», στην πόλη Μίλινοκετ της Πολιτείας Μέιν, ο οποίος βλέποντας τα ετήσια έσοδα να παρουσιάζουν θεαματική πτώση εκπόνησε ένα πρωτότυπο σχέδιο διάσωσης του ιστορικού εκπαιδευτικού ιδρύματος. Και ήδη περιοδεύει ανά την Κίνα προκειμένου να μιλήσει με τοπικούς εκπαιδευτικούς φορείς και να προσελκύσει νεαρούς κινέζους μαθητές στη μικρή του πόλη.

Ο κ. Σμιθ θα επισκεφθεί διαδοχικά το Πεκίνο, τη Σανγκάη και άλλες δύο κινεζικές μεγαλουπόλεις. Εκεί, με τη βοήθεια ενός μεταφραστή, θα συνομιλήσει με γονείς από τη μεσαία τάξη της χώρας, η οποία, όπως θεωρεί, «έχει πολλά χρήματα να διαθέσει για την εκπαίδευση των τέκνων τους».

«Οι έφηβοι της Κίνας θα χρειαστεί,
προτού μπουν σε ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο, να έρθουν σε επαφή με την αμερικανική κουλτούρα και τη ζωή στις ΗΠΑ» τονίζει ο κ. Σμιθ, προσθέτοντας: «Το λύκειό μας προσφέρει όλες τις κατάλληλες εκπαιδευτικές προϋποθέσεις σε έναν νέο άνθρωπο να προετοιμαστεί ακαδημαϊκά για την εισαγωγή του σε ένα κολέγιο». Ετσι το «Στερνς» προσφέρει στους κινέζους εφήβους στέγαση, τροφή και... γνώση στην προνομιακή τιμή των 20.000 ευρώ (27.000 δολάρια) ετησίως, ενώ υπόσχεται να διαμορφώσει προς το... κινεζικότερο ακόμη και το καθημερινό διατροφικό «μενού», περιλαμβάνοντας σε αυτό νουντλς, πάπια Πεκίνου και πιάτα με βάση το ρύζι!

Για ποιον λόγο ένας κινέζος γονιός να στείλει το παιδί του στο λύκειο μιας πόλης μόλις 5.000 κατοίκων που βρίσκεται κυριολεκτικά στη μέση τού πουθενά; «Το σχολείο μας φημίζεται για το τμήμα τέχνης του, ενώ και το μουσικό τμήμα μας είναι ανάμεσα στα καλύτερα των ΗΠΑ» ισχυρίζεται ο λυκειάρχης, καταλήγοντας ότι «ο έφηβος θα έχει την ευκαιρία να κάνει πολλές δραστηριότητες, όπως ψάρεμα, κυνήγι και ορειβασία». Παραλείπει βέβαια να συμπληρώσει ότι το πλησιέστερο σινεμά και εμπορικό κέντρο απέχουν πάνω από μία ώρα με το αυτοκίνητο.

Το βασικό πρόβλημα του κ. Σμιθ είναι η αμερικανική εκπαιδευτική νομοθεσία, η οποία δεν επιτρέπει σε αλλοδαπούς μαθητές να φοιτήσουν για περισσότερο από έναν χρόνο σε ένα αμερικανικό σχολείο. Για τον λόγο αυτόν, ο λυκειάρχης πιέζει τις Αρχές του Μέιν να αναθεωρήσουν την εκπαιδευτική νομοθεσία τους, επιτρέποντας σε ξένους μαθητές να φοιτούν για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούν.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου