19 Οκτωβρίου 2010

Silicon Valley ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Το µοντέλο της Silicon Valley που αξιοποιεί τη νεανική επιχειρηµατικότητα και τους αποφοίτους των πανεπιστηµίων σχεδιάζει να προσαρµόσει στα ελληνικά δεδοµένα το υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευµάτων.
Παρουσιάζοντας χθες τα συµπεράσµατα από την πρόσφατη επίσκεψή της στην Καλιφόρνια και τη Silicon Valley, η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαµαντοπούλου τόνισε πως «τα ελληνικά πανεπιστήµια µε το υψηλό επίπεδο καθηγητών και φοιτητών αλλά και το βάθος της θεωρητικής γνώσης που παράγουν σε συνεργασία µε τον εντυπωσιακό αριθµό ελλήνων επιστηµόνων, ερευνητών, σπουδαστών και επιχειρηµατιών σε όλους τους τοµείς στη Silicon Valley µπορούν να γίνουν και στην Ελλάδα φάρος του νέου αναπτυξιακού µοντέλου, που στον πυρήνα του να έχει τη γνώση και την καινοτοµία».

Μετά τις συναντήσεις και τις επαφές που είχε την περασµένη εβδοµάδα η κ. Διαµαντοπούλου στην Κοιλάδα της Καλιφόρνιας - την «καρδιά της επιστηµονικής έρευνας και νεανικής επιχειρηµατικότητας» όπως την χαρακτήρισε - διατύπωσε το ερώτηµα «γιατί όχι κι εδώ;». Από την άλλη η επίσκεψη στη Silicon Valley τής άφησε µια αίσθηση υπερηφάνειας «για ό,τι έχουν πετύχει οι Ελληνες εκεί και την προσδοκία να κάνουµε κάτι και εµείς εδώ. Θα προσπαθήσουµε και θα τα καταφέρουµε».

Γι’ αυτό τον λόγο η κ. Διαµαντοπούλου είπε χθες πως η Γενική Γραµµατεία Ερευνας και Τεχνολογίας και το Ινστιτούτο Νεολαίας που έχει την ευθύνη εφαρµογής του προγράµµατος για τη νεανική επιχειρηµατικότητα «θα προχωρήσουν σε µία σειρά δράσεων για δηµιουργία δικτυώσεων ελλήνων και ξένων επιστηµόνων και ερευνητών, για τη διευκόλυνση νέων ελλήνων επιστηµόνων στην αξιοποίηση, ακόµη και χρηµατοδότηση καινοτόµων ιδεών».

Επιπλέον ανέφερε ότι ενηµέρωσε τους έλληνες ερευνητές στις ΗΠΑ σχετικά µε την προκήρυξη - πρόσκληση που τους απηύθυνε το υπουργείο για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Γέφυρες µε τους οµογενείς
Ανάµεσα στους καθηγητές που συνάντησε η κ. Διαµαντοπούλου κατά την επίσκεψή της στην Καλιφόρνια ήταν και ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής του Βerkeley κ. Παύλος Αλιβιζάτος, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε διευθυντής των εργαστηρίων του Πανεπιστηµίου (το τρίτο µεγαλύτερο στις ΗΠΑ). Συζήτηση είχε και µε τον 29χρονο Τάσο Αργυρό, έναν από τους σηµερινούς έλληνες «ήρωες» όπως τον χαρακτήρισε, απόφοιτο του ΕΜΠ και του Stanford και συνιδρυτή της εταιρείας Αster Data. Η εταιρεία θεωρείται από τις ανερχόµενες στη διαχείριση δεδοµένων. Σηµαντική, είπε η υπουργός, ήταν η ενθάρρυνση που είχε από τους καθηγητές του που του εξασφάλισαν χρηµατοδότηση για να ξεκινήσει την εταιρεία του µαζί µε δύο συµφοιτητές του. Εκτός από τις συναντήσεις µε έλληνες επιστήµονες, καθηγητές και επιχειρηµατίες στη Σίλικον Βάλεϊ, η κ. Διαµαντοπούλου συµµετείχε επίσης και στην πρώτη συνεδρίαση του Ακαδηµαϊκού Συµβουλίου στην Ουάσιγκτον. Πρόκειται για το συντονιστικό όργανο των ελληνικής καταγωγής ηγετικών στελεχών των αµερικανικών πανεπιστηµίων. Σ’ αυτό συµµετέχουν πρυτάνεις και πρόεδροι τµηµάτων ακαδηµιών, µουσείων επιστηµών, βιβλιοθηκών.

Επίσης, στο ταξίδι της στις ΗΠΑ η υπουργός επισκέφτηκε το πρότυπο σχολείο SΕΕD. Πρόκειται για ένα καινοτόµο σχολείο, το πρώτο δηµόσιο οικοτροφείο, που απευθύνεται σε µαθητές από φτωχικές αστικές περιοχές. Μάλιστα, 98% των αποφοίτων επιτυγχάνουν την εισαγωγή τους στα πανεπιστήµια, ενώ το εθνικό ποσοστό είναι 56%.

Για τα Θρησκευτικά
Τέλος στην πρόωρη συζήτηση για τις αλλαγές στο λύκειο και κυρίως στη φηµολογία για το µάθηµα των Θρησκευτικών έβαλε χθες η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαµαντοπούλου. Απαντώντας σε ερώτηση δηµοσιογράφου τόνισε πως «καµία συζήτηση δεν έχει νόηµα, επί διαρροών επιτροπών, ανωνύµων και φηµών. Η συζήτηση για τα µαθήµατα του λυκείου θα ξεκινήσει όταν το υπουργείο καταθέσει επίσηµα το κείµενο διαβούλευσης. Μέχρι τότε οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση είναι και άγονη και δηµιουργεί προβλήµατα χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος». Ακόµη, µε αφορµή ανάλογη ερώτηση η υπουργός διευκρίνισε ότι το επίσηµο κείµενο για τις αλλαγές που σχεδιάζονται στα ΑΕΙ της χώρας αναµένεται να παρουσιαστεί µέσα στην εβδοµάδα.


«Πανεπιστήµια και επιχειρήσεις πρέπει να εµπιστευτούν τους νέους ερευνητές»

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ στο Βerkeley και διευθυντής των Εργαστηρίων του αµερικανικού πανεπιστηµίου (Βerkeley labs) Π. Αλιβιζάτος χαρακτήρισε – χθες στα «ΝΕΑ» – θετική την προσπάθεια της υπουργού Παιδείας Αννας Διαµαντοπούλου, η οποία επισκέφθηκε αµερικανικά πανεπιστήµια για «να µάθει πώς είναι οργανωµένη η έρευνα, πώς είναι οργανωµένη η συνεργασία των πανεπιστηµίων µε τις επιχειρήσεις». Ο κ. Αλιβιζάτος προσέθεσε πως τέτοιες επαφές είχε το Βerkeley και στο παρελθόν µε πολλές άλλες χώρες που έστελναν επιστήµονες ή υπουργούς για να γνωρίσουν το know how στην έρευνα, την καινοτοµία και τις τεχνολογίες.

Οταν ρωτήθηκε «πού υστερεί η Ελλάδα στον τοµέα της έρευνας» ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής απάντησε ότι δεν έχει µελετήσει το θέµα σε βάθος, δέχθηκε ωστόσο να κάνει µία παρατήρηση. Πανεπιστήµια και επιχειρήσεις, λέει, πρέπει να γνωρίζουν ότι µπορούν να κάνουν αξιόλογη έρευνα µε τους νεαρούς έλληνες επιστήµονες. «Δεν τους δίνουν ευκαιρίες. Πρέπει λοιπόν να τους εµπιστευτούν». Οσο για τη µαζική φυγή από την Ελλάδα εδώ και χρόνια πολλών νεαρών ελλήνων επιστηµόνων σε χώρες του εξωτερικού, ο κ. Αλιβιζάτος λέει ότι αυτό συµβαίνει διότι οι νεαροί επιστήµονες αισθάνονται πως έχουν καλύτερες και περισσότερες πιθανότητες και ευκαιρίες για την έρευνά τους κάπου πιο οργανωµένα. «Και δεν αναφέροµαι στην οργάνωση µόνο του πανεπιστηµίου αλλά όλου του συστήµατος».

Κατά τη γνώµη του, το πιο σηµαντικό που αποκόµισε η υπουργός Παιδείας από την επίσκεψή της στη Σίλικον Βάλεϊ και τις επαφές που είχε ήταν «το πώς µπορούν να συνεργαστούν τα πανεπιστήµια και οι επιχειρήσεις στον χώρο της έρευνας. Και αυτό είναι σίγουρα κάτι που θα αυξήσει και τις ευκαιρίες για τους νέους επιστήµονες στην Ελλάδα».


Τι είναι η Silicon Valley

ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ όπου αναπτύχθηκε το τσιπάκι από σιλικόνη και αποτέλεσε το έναυσµα για την ηλεκτρονική βιοµηχανία. Περιλαµβάνει γνωστές πόλεις της Καλιφόρνιας σε µία ζώνης ακτίνας 30 χιλιοµέτρων. Εκεί εδρεύουν όλες οι µεγάλες γνωστές εταιρείες της πληροφορικής και της ηλεκτρονικής βιοµηχανίας καθώς και 15 πανεπιστήµια. Ανάµεσά τους και δύο από τα καλύτερα του κόσµου, το Stanford και το Βerkeley. 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου